- Det virker totalt formålsløst. Jeg har jo været igennem det hele en gang, og min arbejdsevne har ikke ændret sig. Jeg er bare blevet parkeret.
Sådan lyder det fra Anne-Louise Kristensen fra Nordjylland. Hun er en af de mange syge danskere, som er i ressourceforløb.
Tidligere på ugen kom det frem, at ud af de 1129 danskere, som siden 2013 har været igennem et ressourceforløb, er kun 31 endt med et fast arbejde på ordinære vilkår. Det har fået flere til at kritisere ordningen, der blev indført for at forhindre at de svageste ledige havner på passiv forsørgelse, for eksempel førtidspension.
"Jeg troede, min sag var oplagt"
Tallene har fået Liberal Alliances Joachim B. Olsen til at slå på tromme for at sætte ydelsen for førtidspensionister ned. Enhedslisten kritiserer omvendt, at kommuner i årevis kan parkere syge danskere på ressourceforløb, hvor de må leve med usikkerhed om fremtiden og for en ydelse på niveau med kontanthjælp.
Anne-Louise Kristensen havde håbet på en anden afgørelse, da hun for godt et år siden fik besked om, at hun skulle igennem et ressourceforløb.
- Jeg troede, min sag var så oplagt, fordi alt jo var afprøvet. Jeg var helt sikker på, at det ville ende med et fleksjob, så jeg blev skuffet, siger hun.
Tilbudt fleksjob - men kommunen sagde nej
Den 36-årige tidligere kontormedarbejder fik for fire år siden en diskusprolaps, som har medført kroniske smerter. Derfor kan hun ikke holde til at arbejde på fuld tid.
Inden ressourceforløbet havde hun allerede været igennem flere forløb, der skulle afklare hende. Udover operation, smerteklinik og genoptræning havde hun været i arbejdsprøvning og praktik flere gange, og konklusionen fra både læger og praktiksteder var, at hendes arbejdsevne var på omkring 15 timer om ugen og ikke ændrede sig.
En af de arbejdsgivere, hvor hun var i praktik, tilbød at ansætte Anne-Louise Kristensen i et fleksjob. Her ville hun kunne arbejde de timer, hun kan holde til, og endda kunne arbejde hjemmefra nogle dage. Et tilbud, som Anne-Louise Kristensen med glæde havde sagt ja til.
- Men kommunen var ikke lige så begejstret som jeg. De sagde, at jeg ikke var færdig med at blive afklaret. Det virkede bare så fjollet. Jeg vil jo bare gerne have et arbejde, som jeg kan holde til.
Når man ikke er 99 år gammel
Trods de tidligere forløb mente kommunen ikke, at Anne-Louise Kristensens arbejdsevne var fastslået. Så de sendte hende i ressourceforløb med det formål at arbejdsprøve hende endnu engang, og sende hende i endnu et genoptræningsforløb med ryggen.
- Kommunens læge sagde, at når man ikke er 99 år gammel, kan man aldrig sige med sikkerhed, at arbejdsevnen ikke bliver bedre, siger Anne-Louise Kristensen.
Hun har nu været i ressourceforløb i lidt over et år, og ved ikke, hvor lang tid der yderligere skal gå, før hun kan få en afklaring på sin sag. Ifølge reglerne må et ressourceforløb vare op til fem år.