Efter danseren Silas Holst sagde ja til at blive ambassadør for Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark, kom sygdommen pludselig tæt på ham.
Danseren Silas Holst skal som ambassadør for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark hjælpe med – helt bogstaveligt – at give demens et twist. Men bare tre måneder efter, at Silas Holst sagde ja til at blive ambassadør for Folkebevægelsen kom den alvorlige sygdom selv tæt på ham.
Hans far fik stillet diagnosen: Alzheimers.
- Det er en stor og voldsom forandring, når demens rammer ens familie. Rollerne bliver pludselig byttet om, og ens forhold ændrer sig, fortæller Silas Holst til Faglige Seniorer.
- Men der er også gode ting, og på mange måder har min fars sygdom ført mig tættere sammen med ham og mine søskende. Derfor giver det også mere mening end nogensinde, at jeg er gået ind i den her sag med at twiste billedet af demens i samfundet, fortæller 35-årige Silas Holst, der blandt andet har vundet vild med dans hele to gange.
Dans og nye fortællinger om demens
Det er Faglige Seniorer, der sammen med 12 andre organisationer, er gået sammen i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Folkebevægelsens mål er at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.
Et af initiativerne er kampagnen ”Giv demens et twist”, hvor Silas Holst og Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark sætter fokus på, hvordan dans kan nedbryde barrierer og skabe nye fortællinger om demens.
Leve et godt liv
Det hele kulminerer den 27. maj, hvor hele Danmark bydes op til dans.
- Vi vil give demens et tiltrængt twist, både i bogstavelig forstand og i overført betydning, Vi vil gøre op med de gængse myter og fortælle om, at demens kan være lige så forskellig, som de mennesker det rammer, og at man godt kan leve et godt liv med demens. Men vi vil også byde op til dans og skabe møder mellem mennesker med demens, pårørende og resten af Danmark, siger Lone Harlev, der er projektleder i Folkebevægelsen.
Opslidende for pårørende
Demens er også en sygdom, som rammer blandt de 230.000 medlemmer hos Faglige Seniorer – både den enkelte og partner eller pårørende.
- Demens er hele familiens sygdom. Det er i særdeleshed opslidende for de pårørende, både fysisk og følelsesmæssigt. Især i de familier, som ikke er så er så ressourcestærke. Det er vi nødt til at gøre bedre, siger landsformanden for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.
Omkring 85.000 danskere lever i dag med demens og 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
Vejen til gode minder
Selv om demens er en fremadskridende sygdom og der ikke findes en kur, kan man godt leve et godt liv med demens. Dans er en af de aktiviteter.
- Dans og musik kan bane vejen til gode minder og oplevelser tidligere i livet, fordi vi husker med alle vores sanser – også kroppen, lyder det fra Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Twist er valgt, fordi mange kender dansen fra 60’erne, og fordi twist er blevet en af de danse, der er blevet eviggyldige. Og så er det en dans, der er let og ligetil, lyder det om kampagnen.