Priserne på gas og olie samt på fødevarer som kød, smør og mælk stiger mere end i årevis.
Derfor foreslår SF at afsætte tre milliarder kroner til at kompensere studerende, ældre og børnefamilier med lav indkomst.
Det skal finansieres ved, at Danmark øger statsunderskuddet ifølge SF-formand Pia Olsen Dyhr.
- Vi foreslår en kompensationspakke til nogle af de mennesker, der er allermest udsatte i Danmark. Det er selvfølgelig set i lyset af krigen i Ukraine, som rammer rigtig hårdt, siger hun.
Priserne er den seneste tid steget usædvanligt meget i kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine samt coronapandemien.
SF foreslår en model, der giver mulighed for at udbetale pengene hurtigt.
Det skal ske gennem en ekstra ældrecheck på op mod 4600 kroner.
Børnefamilier med lav indkomst skal gives op til 1500 kroner skattefrit per barn. Det skal ske ved at forhøje den særlige grønne check til børnefamilier.
SF foreslår desuden en ekstra SU-udbetaling på 2000 kroner til studerende.
Der afsættes også 900 millioner kroner til at dække andre udsatte grupper.
Ifølge forslaget afsættes der i alt tre milliarder kroner. Det er udover de to milliarder kroner, som SF i forvejen har været med til at afsætte som varmehjælp.
Det skal finansieres ved, at Danmark kører med underskud og optager lån, hvilket også fandt sted under corona. Det mener SF er forsvarligt.
- Nu er vi i en ekstraordinær situation igen, hvor vi synes, at vi skal kompensere dem, der er allermest udsatte. Det her er en engangsydelse, som ikke skal fortsætte på den lange bane, siger Pia Olsen Dyhr.
Regeringen har midlertidigt tilsidesat budgetloven, som er et loft over, hvor stort et underskud, statskassen må have.
Det har flere økonomer godkendt, men kun fordi det bruges til exceptionelle udgifter.
Overvismanden har eksempelvis advaret om en glidebane og anbefalet, at udgifter generelt bør finansieres uden at optage lån. Pia Olsen Dyhr svarer ikke direkte på, hvor grænsen går.
- Det er vigtigt, at vi ikke bare generelt siger, at vi kan kompensere alle danskere, for det kommer vi ikke til at kunne.
- Men der er familier lige nu, som har et rådighedsbeløb på et par hundrede kroner om ugen til at finansiere mad og medicin, siger hun.
Samfundet mangler arbejdskraft og er inde i et økonomisk opsving, som risikerer at overophede, hvis staten sender for mange penge ud i samfundet.
- Det kommer an på, hvordan krigen påvirker dansk økonomi, hvilket mange økonomer diskuterer. Vi kan se, at danskerne begynder at holde på pengene.
- Gør vi det, mens inflationen stiger, og renten stiger, så risikerer vi en dårlig periode, og den skal vi helst undgå starter, siger Pia Olsen Dyhr.
/ritzau/