Seniorforsker med lige højre til Løkke: "Det er fugle på taget"

Seniorforsker Peter Koudahl (Foto: Foto: Frederik Jimenez)

Regeringens forslag om at skabe større sikkerhed for praktikpladser til unge på erhvervsuddannelserne, er selv fyldt med usikkerhed, mener ekspert.

Frygten for at stå uden en praktikplads i en virksomhed, skal ikke afskrække elever i grundskolen fra at vælge en uddannelse som murer eller sosu-assistent.

Regeringen varsler i deres nye erhvervsskole-udspil, at man vil lave et såkaldt praktiktilsagn. Det skal gøre det muligt for elever i 8.- og 9. klasse at komme i dialog med en virksomhed, om muligheden for at indgå en uddannelsesaftale og komme i praktik, når de har valgt en erhvervsuddannelse. 

Det fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) under et pressemøde i dag, hvor der blev lovet to milliarder kroner til erhvervsuddannelserne over de næste fire år.

Det skal give de unge en forventning om, at der venter en praktikplads på dem, allerede inden de er startet på en erhvervsuddannelse.  

Men seniorforsker i erhvervsuddannelser ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), Peter Koudahl, sår tvivl om, hvor meget regeringens gode intentioner vil batte, hvis ikke de danske virksomheder støtter op om det.

- Jeg vil se det, før jeg tror det. Virksomhederne opretter praktikpladser i den udstrækning, at de har noget at lave, og det ikke er en udgift for dem. Mange virksomheder er tilbageholdende med at lave pladser, da de kan binde sig fire år frem. Så længe at arbejdsmarkedets parter ikke har været inde over denne aftale, så vil jeg kalde det fugle på taget, siger Peter Koudahl til Avisen.dk.

Sikkerhed for virksomhed og elev

Det er gået en smule fremad med antallet af praktikpladser.

De seneste 12 måneder er der indgået 44.063 uddannelsesaftaler på erhvervsuddannelserne, hvilket er en stigning på to procent i forhold til den samme periode sidste år, viser tal fra Undervisningsministeriet. Dog mangler omkring 10.000 unge stadig en praktikplads.

Et andet punkt henvender sig mere til virksomhedernes følelse af sikkerhed. Regeringen vil nemlig undersøge, om det kan gøres mere fleksibelt for virksomheder at opsige en indgået uddannelsesaftale.

- Her er spørgsmålet, om det skulle det gøre det mere attraktivt for unge at starte på en erhvervsuddannelse, siger Peter Koudahl.

Ifølge undervisningsminister Merete Riisager handler det om at skabe gode rammer for, at virksomhederne har lyst til at oprette praktikpladser.

- Både eleven og virksomheden skal have en god følelse. Hvis der af den ene eller anden grund er brug for, at aftalen bliver opsagt, skal det gøres fleksibelt, så den unge kan komme godt videre til et nyt praktiksted, siger hun til Avisen.dk.