Boligmarkedet er brandvarmt, og derfor bliver boligerne mange steder solgt hurtigt.
Samtidig er der knopskudt forskellige portaler, som tilbyder selvsalg eller delvist selvsalg i den forstand, at du selv står for eksempelvis fotos, fremvisninger og køberdialog, mens professionelle står for papirarbejdet.
Men inden du kaster dig over et selvsalg, bør du stille dig selv et par spørgsmål.
- I princippet må man gerne gøre det hele selv. Spørgsmålet er, om man har lyst og kompetence til det, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius, der er ejet af den almennyttige forening Realdania.
Ifølge Ole Hækkerup, der er direktør i brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening, er selvsalgsløsninger for så vidt ikke et nyt fænomen.
De dukker jævnligt op i forskellige formater - nu bare også på nettet.
- Den vigtigste overvejelse før et selvsalg er, om man kan holde den nødvendige distance til sin bolig. Nogle kan se deres egen bolig som en vare, hvor de sagtens kan lægge følelserne til side. Andre kan ikke, siger han.
Du skal også være sikker på, hvordan arbejdsfordelingen er, før du tegner aftale med en portal eller en ejendomsmægler om et delvist selvsalg.
Spørg ind til, hvilke opgaver du selv skal håndtere, og hvad de professionelle står for - og læs det med småt.
- Det er forskelligt, hvad ejendomsmæglerne udbyder af pakkeløsninger - eksempelvis hvordan og hvor meget de markedsfører din bolig. Det samme gælder delvist selvsalg. Så vær sikker på, hvad du får, lyder rådet fra Ole Hækkerup.
Overvej også, hvor efterspurgt din bolig er, tilføjer Jørgen Munksgaard Rasmussen.
En vigtig del af ejendomsmæglerens arbejde er at skaffe potentielle købere til dig. Hvis du selv står for salget, skal du selv skaffe kunder i butikken.
- Man kan sige, at en toværelses i storbyen er en metervare, der nærmest sælger sig selv. En liebhavervilla på landet kan være sværere at få solgt, fordi der er færre købere, og så er selvsalg måske slet ikke sagen, siger han.
Ved delvist selvsalg hedder byttehandlen ofte, at du selv står for fremvisninger, mens fagfolkene står for det juridiske og papirarbejdet.
Jørgen Munksgård Rasmussen råder til, at man overvejer, om man selv evner at holde hovedet koldt og svare på faktuelle spørgsmål om sin egen bolig.
- Det duer ikke, at man bliver enormt fortørnet, når køberne kalder farven på badeværelset grim eller spørger, om køkkenet kan rives ned. I så fald bør man ikke selv stå for en fremvisning, siger han.
En neutral mellemmand kan også betyde noget for dialogen, mener Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening.
Han nævner som eksempel, at de færreste potentielle købere tramper ind i folks hjem og begynder at kritisere indretningen eller rumfordelingen.
- Derfor når man måske ikke engang frem til spørgsmålene omkring, hvorvidt væggen er bærende, eller hvorvidt gulvet kan skiftes, før nogle købere mister interessen, siger han.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.