Se de arbejdsskader, du ikke får en krone for
Bliver du syg af at gå på arbejde? Det er arbejdsskadestyrelsen ikke altid enig med dig i.
Eline Svendsen
Hvis du får hovedpine eller en vanskabt baby, kan du ikke skyde skylden på jobbet. Visse sygdomme bliver nemlig aldrig anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.
Og så er der de sygdomme, hvor den beskidte pegefinger næsten altid peger på arbejdet som synderen.
”Myoser er en række diffuse symptomer, og det anerkender vi ikke. Men hvis det udvikler sig til kronisk nakke-skulder-smerter, kan vi anerkende det som erhvervssygdom,” oplyser Rikke Nissen. Colourbox
5. Hovedpine. Ondt i hovedet er efterhånden en folkesygdom, men ligesom myoser er det en diffus smerte og det anerkendes det ikke som en lidelse, som arbejdet er skyld i.
36 brokkede sig i 2011 over hovedpine til arbejdsskadestyrelsen, men ingen fik medhold.
Colourbox
”Det er typisk enten folk med et dårligt kemisk arbejdsmiljø eller folk, som er på vej nede med stress,” siger Rikke Nissen om det hovedpineramte folk.
Hvis smerten i hovedet er et symptom på noget andet, for eksempel en forgiftning eller en depression, kan det dog godt anerkendes som arbejdsbetinget, hvis Arbejdsskadestyrelsen vurderer, at man har været relevant udsat for eksempelvis en kemisk eller psykisk påvirkning.
Colourbox
Der er meget stor forskel på, hvor svært det er at få anerkendt forskellige sygdomme som arbejdsbetingede. Her er top 5 over de sygdomme, hvor jobbet oftest får skylden. Colourbox
1. Hudsygdomme. Hvis hænderne får væskende blærer eller eksem af at du går på arbejde, er der stor chance for, at arbejdsskadestyrelsen anerkender det som en arbejdsbetinget lidelse. Hele 64 procent af de anmeldte hudsygdomme blev sidste år anerkendt.
"Den hudsygdom, der typisk bliver anerkendt, er håndeksem. Den kommer af at have fingrene i vand en stor del af arbejdsdagen,” siger Rikke Nissen fra Arbejdsskadestyrelsen.
Colourbox
Det er typisk ansatte på hospitaler, rengøringsfolk og frisører, der får problemer efter at have haft hænderne i vand gennem lang tid. Fingrene revner og der kommer sår og blærer. En anden ofte anerkendt hudsygdom er allergisk eksem, hvor for eksempel ansatte i restaurationsbranchen slår ud efter at have haft hænderne begravet i skaldyr eller tomater.
”Grunden til at hudsygdomme så tit anerkendes er, at der ofte ikke er tvivl om årsagssammenhængen,” forklarer Rikke Nissen.
Colourbox
Se næste billeder