Se de arbejdsskader, du ikke får en krone for
Bliver du syg af at gå på arbejde? Det er arbejdsskadestyrelsen ikke altid enig med dig i.
Eline Svendsen
Hvis du får hovedpine eller en vanskabt baby, kan du ikke skyde skylden på jobbet. Visse sygdomme bliver nemlig aldrig anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.
Og så er der de sygdomme, hvor den beskidte pegefinger næsten altid peger på arbejdet som synderen.
2. Mesothelium. Er du en af de uheldige, der har fået kræft af at være i nærheden af asbest, er sagen som regel klar: Jobbet har skylden.
”Den bliver ofte anerkendt, fordi den kun kommer, efter man har været udsat for asbest. Og man behøver ikke være udsat for en ret stor mængde for at sygdommen udvikler sig. Asbest er jo ikke noget, man render rundt og er udsat for privat, så det er nemt at identificere som en erhvervssygdom,” lyder Rikke Nissens forklaring.
Thomas Lekfeldt / Polfoto
Arbejdsforholdene er heldigvis blevet bedre, efter at man i 1980’erne blev opmærksomme på den store fare ved asbest. De sager, der bliver behandlet af arbejdsskadestyrelsen i dag, er sager hvor patienten har udviklet kræft efter at have arbejdet med asbest for 25, 30 eller 40 år siden. Kræftformen udvikler sig nemlig over en lang årrække.
Typisk er det mennesker, som har arbejdet med isolering af rør og kedler og bremsebelægninger på lastbiler. Også tømrere og andre håndværkere kan være blevet syge af at save i asbestplader til isolering.
Colourbox
3. Blærekræft. Kræft i blæren er også forholdsvis nem at sætte i forbindelse med arbejdet. Især hvis du har arbejdet med asfalt med tjære eller har været kraftigt udsat for udstødning fra dieselmotorer.
Kræftformen skyldes nemlig også nogle helt bestemte påvirkninger, som man typisk ikke udsættes for i sit privatliv, lyder det fra Rikke Nissen. Arbejdere, der anmelder blærekræft, har derfor 50 procent chance for, at arbejdsskadestyrelsen giver dem ret i, at arbejdet bærer skylden.
Lasse Kristensen / Polfoto
4. Høreskader.
Hva’ siger du?
Hvis du er tømrer, laver bygninger og skibe eller arbejder inden for forsvaret og går rundt og er halvdøv, kan det sagtens skyldes dit arbejde.
Skader på hørelsen bliver anerkendt som en følge af arbejdet i næsten halvdelen af tilfældene. Det skyldes ifølge Rikke Nissen at det ikke er svært at måle, om hørenedsættelsen skyldes støj eller andre ting.
Colourbox
”Hvis man har været udsat for støj over 85 decibel på arbejde i tilstrækkeligt lang tid, som udgangspunkt over fem år, så skal vi anerkende det som en arbejdsskade, med mindre det kan bevises, at det skyldes noget andet,” forklarer Rikke Nissen. Colourbox
5. Lungesygdomme. Hvis du anmelder problemer med lungerne som en arbejdsskade, er der også ret stor chance for, at du får medhold. Typisk er det VVS-mænd, tømrere og ansatte i byggebranchen, som ender med at hive efter vejret som følge af arbejdet.
”Det skyldes typisk, at de står og svejser og udsættes for svejserøg eller svejsestøv,” siger Rikke Nissen.
Jens Dresling / Polfoto
Se næste billeder