Se billedet fra byggepladsen: Litauer malede loft med stylter på

Litauisk arbejder på byggepladsen i Søborg, der bruger stylter, mens han maler et loft. (Foto: Foto: Arbejdstilsynet )

Ny rapport viser, at der i lang tid har været problemer med arbejdsmiljøet på en større byggeplads, som i sidste uge blev udsat for blokade af fagforeningen 3F.

Ansatte der kravler rundt på hjemmelavede stiger, og maler loft med stylter på. 

Det har været hverdag på en byggeplads i den københavnske forstad Søborg, som i sidste uge blev udsat for en blokade af fagforeningen 3F i protest mod forholdene for litauiske arbejdere på pladsen. 

Ifølge en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet har den danske ejer af byggepladsen, firmaet Buddinge Gård A/S, samt flere litauiske underentreprenører fået i alt 13 påbud om at rette op på arbejdsmiljøet på pladsen.

I rapporten er der blandt andet billeder af ansatte, som bruger stylter til at male loftsplader, og byggearbejdere, der bruger en hjemmelavet stige til at montere en stålbjælke. 

Foto: Arbejdstilsynet
 

- Det er helt forrykt og utroligt farligt for de ansatte. Det er jo forhold, som overhovedet ikke hører hjemme på en dansk arbejdsplads, siger Flemming Overby, faglig sekretær i Dansk Metal med ekspertise i arbejdsmiljø. 

Utroligt farligt

Flemming Overby mener også, at rapporten afslører helt "fundamentale mangler" i sikkerheden på den københavnske byggeplads. 

Han henviser til, at den danske ejer af byggepladsen, firmaet Buddinge Gård A/S, ikke havde udpeget en person med ansvar for sikkerhed og lod ansatte køre rundt på trucks og gravemaskiner uden danske tilladelser. 

Samtidig havde ejeren i flere måneder undladt at anmelde byggepladsen til Arbejdstilsynet.

- Det giver jo en kedelig formodning om, at der er noget, som man allerhelst vil skjule for myndighederne, siger Flemming Overby til Avisen.dk.

Avisen.dk er også i besiddelse af et billede af en ansat på byggepladsen, der svejser i et rum uden udluftning. 

Ansat på byggepladsen i Søborg, der svejser på en stige uden udsugning. Foto: Privat
 

Det er heller ikke noget, der imponerer den faglige sekretær. 

- Svejserøg er utroligt farligt, og noget man kan blive alvorligt syg af. Derfor skal man selvfølgelig ikke svejse i et lukket rum, siger Flemming Overby. 

- Generelt giver det her indtrykket af en arbejdsplads, hvor man virkelig skal have rettet op på tingene, tilføjer han. 

Bygherre tog affære

Avisen.dk har været i kontakt med Birk Kristensen, der er bygherre på projektet i Søborg.

Han oplyser, at Buddinge Gård A/S har taget hånd om en række af de påbud, som byggepladsen har fået af Arbejdstilsynet tilbage i august måned. 

- Vi tog affære, så snart vi blev gjort opmærksom på, at der var problemer på byggepladsen. Vi har lavet et samarbejde med Sweco, der er en af landets førende rådgivningsvirksomheder på området, og det er meget vigtigt for os, at alt er i orden, siger Birk Kristensen til Avisen.dk. 

Arbejdstilsynets rapport viser, at der her i november har været ansatte, der bruger stylter og hjemmelavede stiger til at male og montere byggemateriale. Hvordan forholder du dig til det? 

Det har jeg ingen kommentarer til, før jeg har været i dialog med min rådgiver og Arbejdstilsynet, siger Birk Kristensen.