Det starter med en brændende fornemmelse i munden. Kort tid efter giver et eller flere små, hvide sår sig til kende. Omkring 20 procent af danskerne slås ifølge formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleist fra tid til anden med de små blister.
På trods af at blister er en af de mest almindelige sygdomme i munden, kender man endnu ikke til fulde årsagen til, at de opstår.
- For nogle kan de hænge sammen med for eksempel hormonelle forandringer ved menstruation, eller hvis man lige har været syg, så immunforsvaret er nede, siger Susanne Kleist.
Selv om selve årsagen til de svidende og smertefulde sår fortsat er ukendt, er der en række ting, man kan gøre, hvis man ønsker at begrænse og forebygge dem. Det fortæller professor i Oral Medicin ved Københavns Universitet Anne Marie Lynge Pedersen.
Drop skummemiddel
- Først og fremmest er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne for at sikre en naturlig bakteriebalance i munden. Derfor skal man - som de fleste ved - børste tænder to gange om dagen og rense mellemrum mellem tænderne med tandtråd, siger hun.
Hvis mundhygiejnen ikke er optimal, risikerer man, at blisten lettere inficeres af bakterier. Det forværrer smerterne og forlænger den tid, det tager for blisten at hele.
Man kan også med fordel købe sig en tandpasta uden skummemiddel.
- Skummemiddel kan påvirke det beskyttende slimlag på mundslimhinderne og dermed forringe slimhindens barrierefunktion, og det er uheldigt, hvis man har tilbøjelighed til blister, siger Anne Marie Lynge Pedersen.
Det kemiske navn for skummemiddel er natriumlaurylsulfat, og det er altså det, man helst skal undgå.
Gå til lægen
Hos nogle kan de smertefulde blister være udløst af bestemte fødevarer. Dem bør man ifølge Anne Marie Lynge Pedersen undgå, hvis man oplever, at indtagelse af dem er forbundet med udviklingen af blister.
- Det gælder for eksempel tomater, nødder, ost, chips og andre saltholdige fødevarer, fortæller hun.
Desuden er en god idé at passe på ikke at bide sig i kinden eller på anden måde udsætte munden for traumer.
- Hvis mundens slimhinder udsættes for selv små beskadigelser, så kan det også øge risikoen for, at man får blister, uddyber Anne Marie Lynge Pedersen.
For langt de fleste forsvinder blisterne af sig selv inden for en uges tid. Men en lille andel kan være så hårdt plagede, at der kan være brug for at gå til tandlægen eller lægen med dem.
- Hvis man har en blist, skal den forsvinde inden for 14 dage. Gør den ikke det, skal man være opmærksom, da der kan være tale om en anden infektion, som man måske skal have behandling for, siger Susanne Kleist.
Longo Vital
En af Avisen.dk's brugere, Gert O. Johansen, har et måske hjælpsomt råd:
- Jeg led selv i mange år af samme problem, de såkaldte blister i munden, og har også prøvet forskellige gode råd også fra både læge og tandlæge, men uden den store succes. Det var så slemt, at jeg ofte kun havde en eller to uger imellem ”angrebene” som dels var meget smertefulde, og dels langvarige helt op til 3 uger, skriver Gert.
- På et tidspunkt var der en venlig sjæl som foreslog mig at prøve at købe LongoVital. Det er vist det, man kalder et kosttilskud og kan købes i håndkøb. Det har vist sig at være et vidundermiddel til formålet. Fra den dag for mange år siden, har jeg haft ét tilfælde, kortvarigt men ellers helt fri for lidelsen. Jeg sender tit en stille tak for det gode råd, selv om jeg har glemt hvem der gav mig det...
- Mit ene barnebarn Viktoria led af samme smertefulde lidelse. Efter at ha’ konsulteret vores læge blev vi enige om, at hun måtte få en LongoVital hver anden dag, med samme gode virkning.
Hermed det gode råd givet videre. Tak for det!
Af Pernille Fugl Asmussen, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.