Lørdag har den europæiske rumfartsorganisation, ESA, opsendt et rumfartøj med navnet Euclid, som skal udforske mørk energi og mørkt stof i rummet.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Opsendelsen skete klokken 17.12 dansk tid i Cape Canaveral i Florida, USA.
Godt 3500 forskere, teknikere og andre eksperter fra 21 lande har bidraget til rummissionen - heriblandt Bitten Gullberg, forsker og astrofysiker ved DTU Space. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
- Vi kender kun til cirka fire procent af universet. Resten af universet, de 96 procent, ved vi ikke meget om. Så det ultimative mål med Euclid-missionen er at blive klogere på, hvad mørkt stof og mørk energi er, udtaler Bitten Gullberg.
Euclid skal efter planen befinde sig 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Den har et teleskop og blandt andet to avancerede instrumenter om bord.
Det ene instrument kan tage billeder og måle formen på milliarder af galakser. Det andet kan måle intensitet og klarhed af infrarødt lys fra galakserne, som kan bruges til at beregne galaksers hastighed.
- Vi vil især bruge data fra Euclid til at forske i galaksers tidlige udvikling. Vi vil blandt andet se på forbindelsen og samspillet mellem stjernerne, støvet og gasserne i fjerne galakser.
- Det er vigtigt for at kortlægge, hvordan galakserne udvikler og hvordan deres omgivelser påvirker deres udvikling, lyder det fra Bitten Gullberg i pressemeddelelsen.
Rummissionen koster cirka 10 milliarder kroner.
I år er der desuden udsigt til flere rummissioner med dansk bidrag fra DTU Space
Den danske astronaut Andreas Mogensen skal i august til rumstationen ISS, der er i kredsløb om Jorden. Fire DTU-projekter vil være involverede i rummissionen, fremgår det af pressemeddelelsen.
Derudover vil NASA's rummission kaldt Psyche blive sendt ud i rummet i oktober. Her vil der være udstyr fra DTU Space om bord. Formålet med missionen er at udforske metalasteroiden ved navn 16 Psyche.
/ritzau/