Tæt på verden Røde kapitalister har fået overtaget
Tidligere præsident Minhs mødesal i daværende Saigon CC BY via flickr.com Jame and Jess
Korrupte magthavere og kapitalister har overtaget i Vietnam. Det Kommunistiske Parti søger hjælp hos befolkningen imod egne bosser.

Generalsekretæren for Vietnams regeringsparti, Nguyen Phu Trong, erkender, at den er helt gal med korruption i hans land. Han mener, at korruption er så udbredt, at det er en alvorlig udfordring for landets ledelse. Det kommunistiske parti risikerer at miste folkets tillid.

Ved centralkomiteens møde i maj besluttede lederne af  regeringspartiet at nedsætte en gruppe under Politibureauet, der skal identificere og bekæmpe korruption. Det et ”absolut nødvendigt” at øge indsatsen, sagde han.

Vietnams kommunistiske parti nærer slangen ved sit bryst. De ansvarlige for korruptionen er statsejede virksomheder og statssponsorerede projekter indenfor ejendomsmarked, byggeri og finansvæsen, skriver East Asia Forum.

Kampen

Korruption er ikke noget nyt i Vietnam, og regeringens indsats er heller ikke ny. Politisk vilje synes der at være, men praktiske løsninger mangler. Et-partisystemet system med statskapitalisme opfordrer til misbrug, hedder det.

I 2005 dukkede en korruptionsskandale overraskende op i to førende medier. Imidlertid medførte skandalen, at journalisterne blev dømt fængselsstraffe for at have ”besmittet en højtstående person rygte og skabt negativ opinion i landet.”

Nguyen Phu Trong mener, at partiet bliver nødt til at støtte sig til folket i kampen mod korruption, fordi partiets interne kontroller er slået fejl. Et eksempel er det statslige shipping- og havneselskab, der tidligere på året blev afsløret i fup til flere milliarder dollars mod statskassen.

Tag selv

Kommentatorer hos East Asia Forum tvivler dog på den store indsats fra almindelige mennesker, når der hverken er pressefrihed eller et socialt system, der beskytter folk, der afslører misbrug af systemet.

En kommentator, Hai Hong Nguyen, ved University of Queensland, mener, at Vietnam er blevet en stor byggeplads, hvor industrizoner og luksuskomplekser bygges på dyrebar landbrugsjord, som befolkningen er afhængig af.

Ganske vidst ejer hele folket al jord i Vietnam, men den administreres af statsligt ansatte, der opfører sig som ejere. Røde kapitalister og lokale magthavere korrumperer landet på bekostning af den fattige landbefolkning.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.