Der er sket rigtig meget med mediebilledet gennem de seneste år. Siden internettets udbredelse har eksplosionen af digitale medier og platforme ændret måden, vi forbruger medier på. Derfor har reklamebranchen også været nødt til at følge med. Som moderne reklamebureau er det altså i dag ikke længere nok at kunne sætte annonce op til publicering i det lokale dagblad. Hvis man til gengæld ved lidt om digital annoncering, er der dog også mulighed for at ramme sin målgruppe ret præcist, mens de sidder med telefonen i hånden eller ved computeren derhjemme.
Her vil vi tegne et lille historisk rids over udviklingen de sidste årtier, som måske vil efterlade et indtryk af, hvor hurtigt det egentlig er gået siden vores computere – og senere vores mobiltelefoner – blev forbundet i et verdensomspændende netværk, hvor alle kan kommunikere med hinanden i realtid.
De trykte reklamers tid
Vi skal faktisk ikke så langt tilbage i tiden, før de fleste små og mellemstore virksomheders eneste muligheder var at reklamere i forskellige trykte medier. Her var aviserne og magasinerne blandt de mest oplagte muligheder, når man skulle ud til et lidt større publikum. Ganske vist fandtes der også reklamefilm i biografen – men disse var forbeholdt store virksomheder, da det ikke var så almindeligt at have adgang til videoproduktionsudstyr, som det er i dag, hvor man kan få udstyr, der kan lave professionelle resultater, uden at det koster en hel herregård.
Revolution via fjernsynet
Med TV-mediet fik de gamle konventioner pludselig konkurrence fra et medie, som formåede at bringe det gode budskab ud til rigtigt mange mennesker på samme tid gennem effektiv brug af filmiske virkemidler. Det satte også nogle nye krav til reklamebureauerne, der pludselig var tvunget til at få greb om arbejdet med narrativer, hvor budskaberne tidligere havde været mere direkte og håndgribelige.
Data og skarp segmentering
Med internettet blev muligheden for at sende skræddersyede kampagner og reklamer ud til specifikke målgrupper åben. I internettets spæde begyndelse var mulighederne dog begrænset til e-mails og bannerreklamer, som i nogen grad trak tråde til de trykte reklamer. Men i dag er det muligt at pinpointe bestemte aldersgrupper eller folk, der bor i bestemte områder i Danmark. Dermed er det slut med at skyde med spredehagl og håbe, at annoncerne bliver set af de rigtige personer.
Hvad fremtiden bringer, er der kun få, der kan spå om. Hvem ved? Måske bliver det noget med at kunstig intelligens former den reklametekst og billedsiden ud fra dine specifikke præferencer for at øge chancen for at skabe et salg. Indtil da, kan du måske lige stoppe op og tænke lidt over, hvorfor den reklame, du falder over på Facebook, Instagram eller YouTube, har ramt netop dig – og måske også reflektere lidt over, hvor meget, der er sket, siden trykte reklamer i avisen var en af de få muligheder, der var.