Tallet 17.150 var helt centralt, da regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale i sidste uge præsenterede en aftale om en seniorpension.
»Seniorpension giver en ret til en ny gruppe mennesker, som får mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. På tidspunktet for aftaleindgåelsen skønnes det, at der vil være i alt ca. 17.150 personer i ordningen, når den er fuldt indfaset i 2025,« står der i den politiske aftale, som blev fremlagt på et pressemøde.
Men en stor del af de 17.150 personer er i forvejen på overførselsindkomst. Når ordningen er fuldt indfaset i 2025, vil blot 3.400 personer være kommet fra beskæftigelse, og da stort set alle disse personer kommer fra væsentligt nedsat arbejdstid, svarer det til, at 800 fuldtidsbeskæftigede vil overgå til ordningen, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Det skriver Jyllands-Posten.
Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank Cepos, betragter seniorpensionen som »et godt konkret bud« på håndtering af udfordringen med nedslidte på arbejdsmarkedet. Men kommunikationen fra regeringen har givet »et skævt billede« af antallet, der bliver berørt af ordningen, mener han.
»Der er en meget stor forskel på de 17.000, som regeringen kørte rundt med, og så de 800. Det burde regeringen have gjort opmærksom på. Spørg 100 tilfældige danskere – de vil alle stå tilbage med den opfattelse, at der er mange tusinde beskæftigede, som nu har udsigt til at kunne gå tidligere på pension,« siger Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.
Med regeringens pensionsaftale bliver det muligt for nedslidte at trække sig tilbage seks år før oprindelig pensionsalder. Hvis alle gør det, svarer det til, at omkring 130 fuldtidsbeskæftigede kan tiltræde ordningen hvert år. Til sammenligning vil det sandsynligvis være omkring 2.850 fuldtidsbeskæftigede, der vil kunne tiltræde den pensionsordning, som Socialdemokratiet har fremlagt.
Socialdemokratiets Mattias Tesfaye kalder regeringens brug af tal i denne sag for »totalt utroværdig og også uhæderlig.«
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser at have fremlagt misvisende tal.
»Vi har ikke puttet med noget,« siger han til Jyllands-Posten.
Jyllands-Posten
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.