Inden længe fremlægger regeringen et udspil en reform af erhvervsuddannelserne.
Og nu ser det ud til, at kravet om, at elever skal have bestået dansk og matematik i folkeskolen, bliver en realitet. Det erfarer Politiken torsdag fra centrale kilder.
Mens de beståede eksaminer ser ud til at blive hoveddøren til erhvervsskolerne, kommer der angivelig også to andre veje ind: Hvis eleven allerede på forhånd har sikret sig en praktikplads. Eller gennem en optagelsessamtale og -prøve. Begge er dog kattelemme, der vil gælde i langt mindre omfang end for de karaktermæssigt kvalificerede.
Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Ane Halsboe-Jørgensen, bekræfter, at karakterkravene ser ud til at blive en del af regeringens udspil - om end ikke som eneste vej ind på uddannelsen.
- Det er helt naturligt at sige, at man som udgangspunkt skal have bestået dansk og matematik for at kunne blive elektriker, sosu-assistent eller maler. Du har brug for at kunne læse og regne i de fag, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.
S-ordføreren henviser til, at der skal oprettes en 10.- klasse-linje, der direkte skal ruste unge med faglige udfordringer til erhvervsskolerne, ligesom der oprettes en såkaldt fleksuddannelse. Karakterkravene har længe været det store stridspunkt i uddannelsesdebatten - ofte med regeringen i en skeptisk rolle.
Regeringen afviste at skrive det ind i sommerens reform af folkeskolen, selv om de borgerlige partier pressede på. Og i foråret brød et trepartssamarbejde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter sammen, fordi parterne ifølge regeringen gik for langt i deres anbefalinger. En af anbefalingerne var de beståede eksaminer som adgangskrav.
Reformen af erhvervsuddannelserne skal forhandles i efteråret. Dele af oppositionen har længe betegnet karakterkrav som en direkte forudsætning for, at de kan være med i reformen.