Stem nej. Sådan vil anbefalingen til cirka 8.000 blikkenslagere, rørlæggere og VVS'ere med al sandsynlighed lyde.
Fagforeningen vil ikke bakke op om forligsmand Asbjørn Jensens mæglingsforslag. Det er ellers blevet godkendt af Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og hovedorganisationen for fagforeninger (LO).
”Der ligger en klar indstilling fra Daglige Ledelse til hovedbestyrelsen om at anbefale et nej," siger Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.
Fredag er der møde i hovedbestyrelsen, der endeligt tager beslutningen.
LÆS OGSÅ: Glæde i fagbevægelsen: Højere løn på vej
Samlet op efter sammenbrud
Mæglingsforslaget omfatter de godt 35.000 lønmodtagere VVS'ere, malere og slagtere, som ikke har kunne blive enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst.
På LO og DA's område lykkedes det at lave nye aftaler på 92 procent af overenskomstområderne.
VVS'erne endte ligesom malerne og slagteriarbejderne med at blive samlet op i forligsinstitutionen, fordi parterne ikke kunne enedes om en ny tre-årig aftale.
Forligsmandens forslag giver de uenige fagforeninger nogenlunde det samme, som de andre har forhandlet hjem. Det gælder ting som lønstigninger, uddannelse, frihed ved afskedigelse, mere fædreorlov.
Den uspiselige anretning
Men det gør overhovedet ikke forslaget spiseligt for VVS'erne. Forslaget regulerer nemlig ikke deres særlige prislister. Og på VVS-området er der detaljerede prislister på alle former for arbejde. Eksempelvis et ørebeløb per hul, der skal bores.
Med en nye tre-årig aftale er der faktisk udsigt til nul prisstigninger i samlede fem år, for i 2012 blev priserne heller ikke reguleret, da parterne også endte i Forligsinstitutionen.
"Det udhuler vores priser. Man belønner en arbejdsorganisation, som rammer et lille forbund direkte på økonomien," siger Max Meyer.
Rungende nej giver ja alligevel
Hvis Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer stemmer nej, er det præcis som for to år siden. Dengang stemte 92 procent af VVS'erne nej til forligsmandens forslag.
Det får dog ikke afgørende betydning. Alle fagforbund stemmer nemlig samlet. Og ved sidste afstemning udgjorde VVS'erne 2,5 procent af det samlede antal stemmer, hvoraf 69 procent stemte ja til den samlede pakke.
Derfor ser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet mest af alt nej-anbefalingen som en markering.
"Jeg tvivler på, at de i fuldt alvor ønsker en storkonflikt, så det er nok mest en markering. Vi taler om en faglig bevidst gruppe, der har tradition for at ligge pænt til venstre i fagbevægelsens politiske spektrum. Det er en klassisk industriarbejder-kultur, hvor aktivisterne siger: 'Det er for tyndt'," siger Flemming Ibsen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.