Grise, køer, får og mink har fået det bedre rundt om i de danske landbrug. Det er konklusionen på en rapport fra Ministeriet for Fødevarer og Landbrug om dyrevelfærden i 2012.
Konklusionen glæder fødevareminister Karen Hækkerup (S), selvom hun samtidig erkender, at der fortsat er plads til forbedring.
- Hvis vi skal have en husdyrproduktion, der forsat leverer arbejdspladser og vækst til Danmark, bliver det nødt til at ske på et bæredygtigt grundlag. I Danmark er vi gode til at passe på vores dyr, men vi skal hele tiden blive bedre.
- Jeg er derfor rigtig glad for, at erhvervet har taget et ansvar, og har forbedret forholdene, siger fødevareminister Karen Hækkerup i en kommentar til rapporten.
I 2012 var myndighederne på besøg hos 619 svineavlere ud af landets 8945 besætninger i alt.
I 43 procent af tilfældene - 226 besætninger - var der anledning til mere eller mindre alvorlig indskærpelse fra myndighederne. Heraf fik 71 besætninger et egentligt påbud, mens 25 blev meldt til politiet.
Langt de fleste svigt hos svineavlerne handler om, at de ikke sørger godt nok for deres syge eller tilskadekomne dyr. Det førte alene til 50 af indskærpelserne og 15 politianmeldelser.
Men det er gået fremad. I 2011 gennemførte myndighederne 402 besøg hos svineavlere, hvor der blev konstateret fejl i 51 procent af besætningerne, og hele 144 avlere blev meldt til politiet.
Karen Hækkerup glæder sig især over, at der er kommet færre indskærpelser over for minkavlere. Det er en effekt af branchens egne tiltag og intensiveret kontrol fra Fødevareministeriet, mener hun.
- Minkproduktion skaber vækst, eksport og arbejdspladser i de dele af Danmark, hvor der er rigtigt hårdt brug for job. Derfor er det vigtigt for mig, at vi gør plads til en holdbar dansk minkproduktion, siger Karen Hækkerup.
I 2012 havde myndighederne løftede pegefingre hos 18 procent af de 795 besøgte pelsdyravlere, mens 82 procent af de besøgte besætninger slap helt uden anmærkninger.
Det var bedre end i 2011, hvor 29 procent af besætninger fik indskærpelser, mens 71 procent slap.
I alt var myndighederne på besøg hos 2406 danske landbrug for at tjekke dyrevelfærd. Hos 455 af besætningerne var der grund til at løfte pegefingeren, mens 144 fik egentlige påbud, og 36 besætninger blev meldt til politiet.
/ritzau/