Onsdag fremgik det af svensk tv's undersøgende program Uppdrag Granskning, at store mængder laks fyldt med dioxin fra Østersøen eksporteres ulovligt fra Sverige og spises af intetanende forbrugere i EU.
Tidligst fredag kan Fødevarestyrelsen sige, hvorvidt denne farlige svenske laks er havnet i danske kølediske.
* Tilbage i 2002 indførte EU grænseværdier for dioxin i fødevarer, fordi giften mistænkes for at være kræftfremkaldende og for at påvirke forplantningsevnen.
* Østersøen er forurenet med miljøgiftstofferne dioxin og dioxinlignende PCB, der blandt andet kommer fra afbrænding af affald og papirproduktion. ​
* Giftstofferne bliver ophobet i fedtvæv hos fisk og koncentreres op gennem fødekæden. Det betyder, at der er mest dioxin i store, fede fisk som laks og sild i Østersøen.
* Langtidspåvirkning fra dioxin og lignende stoffer kan give øget risiko for kræft og påvirke forplantningsevnen, immunforsvaret, nervesystemet og hos gravide udviklingen af fostrets kønsorganer.
* Med det dioxinindhold, der er i de store østersølaks, anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser cirka 125 gram østersølaks en gang om måneden.
* Alle andre kan spise østersølaks højst to gange om måneden uden sundhedsrisiko.
* Da EU hævede grænseværdien for, hvor meget miljøgift fisk må indeholde for at kunne markedsføres og sælges i medlemslandene, fik Sverige forhandlet sig til en undtagelse.
* Derfor kan svenskere inden for landets grænser både spise og sælge den fisk, som betragtes som alt for giftig af EU.
* Modkravet var, at de svenske myndigheder skulle rådgive børn og gravide om ikke at spise laksen mere end tre gange om året. Svenske erhvervsfiskere kunne ikke få tilladelse til at eksportere fisken til EU.
* I Finland og Letland eksisterer der lignende undtagelser, og dertil må den svenske laks gerne eksporteres. Men i stedet er fisken nu solgt til blandt andet Danmark og Frankrig, og det er ulovligt.
(Kilde: Fødevarestyrelsen, SVT)
/ritzau/