Administration 

Radikale vil sætte a-kasserne fri: Dagpengemodtagere skal væk fra jobcentrene

Radikale og Sofie Carsten Nielsen (RV) vil forenkle reglerne for dagpengemodtagere. AK-Samvirke formand Torben Poulsen støtter op. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/Arkiv og Dansk Metal/Presse)

Ledige medlemmer af a-kasserne skal ikke møde på jobcentrene de første seks måneder. Desuden skal der igangsættes et forsøg med metodefrihed hos a-kasserne, mener De Radikale forud for forhandlinger om en forenklet beskæftigelsesindsats.

Sæt a-kasserne fri og skær ned på antallet af samtaler. For der er brug for et mere forenklet beskæftigelsessystem med mere fokus på den individuelle borger. Det mener ihvertfald De Radikale, der i et nyt udspil er klar med ændringer for ledige dagpengemodtagere.

Stod det til De Radikale skal den nuværende ansvarsfordeling mellem kommuner og a-kasser ændres. Konkret skal a-kasserne have det fulde ansvar for dagpengemodtagere i de første seks måneder af dagpengeperioden.

Lige nu betyder reglerne, at dagpengemodtagerne både skal møde til samtaler hos jobcentrene og i a-kasserne. Men det er langt hen ad vejen spild af tid, mener beskæftigelsesordfører hos De Radikale, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi tror på, at vi er nødt til at få et grundlæggende fokusskifte. Det har regeringen også lagt op til, og vi har forhandlet om det i flere uger. Vi er nødt til at prøve noget nyt, hvis vi reelt vil forenkle, siger Sofie Carsten Nielsen til Avisen.dk.

Sæt a-kasserne fri

De Radikale så også gerne, at der blev indført en forsøgsordning, hvor en til to udvalgte a-kasser 'bliver sat fri'. De skal have fuldstændig metodefrihed, når det gælder om at få ledige i job. Sofie Carsten Nielsen håber, at det vil kunne skabe et mindre procesorienteret beskæftigelsessystem. A-kasserne vil således alene blive målt på evnen til at få ledige i arbejde.

- Det, vi kan se med de gode a-kasser, er, at de er inde allerede i opsigelsesperioden for at forebygge ledighed. Det, at de overtager kontakten de første seks måneder, gør, at vi kan se på, om borgerne så kommer langt hurtigere i arbejde, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen ønsker, at der bliver arbejdet mod en mere individuel beskæftigelsesindsats. Lige nu er det den samme model, der er gældende for alle. Tilbuddet til den ledige bør i højere grad skræddersyes ud fra den pågældendes behov.

- Det vil hjælpe folk med at have mere smidige overgange på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at fokusere både på efteruddannelse og kortere forløb og a-kasserne skulle gerne helst have fat i den ledige allerede under opsigelsesperioden, hvis muligt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Kulturen skal ændres, og tilliden mellem borgeren og beskæftigelsesindsatsen har brug for at få et rygstød. Det er i sidste ende målet, fortæller Sofie Carsten Nielsen.

- Dem, der faktisk har et job om tre måneder, skal ikke bruge deres tid på at sende to ansøgninger om ugen. Det er helt galt og spild af tid. Det her er et forsøg på at gøre det enkelt og mere meningsfuldt overfor den forsikrede borger - uanset om de er arbejdsløse eller kommende arbejdsløse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sådan er dagpengereglerne i dag

Det er muligt at få dagpenge i op til to år i en periode på tre år.

For at få ret til dagpenge kræver det, at man er medlem af en a-kasse og er registreret som jobsøgende hos jobcentret. Man skal også opfylde beskæftigelseskravet og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Desuden må man ikke være selvforskyldt ledig.

Opbruger du din ret til dagpenge, kan du optjene en ny to-årig dagpengeperiode. Genoptjeningen kræver 52 ugers arbejde - svarende til 1.924 timer - indenfor tre år.

Fra 1. januar 2017 blev der indført et nyt løbende dagpengesystem. Udgangspunktet for det nye dagpengesystem er en toårig dagpengeperiode med mulighed for fleksibel forlængelse af dagpengeperioden med op til et år.

Forlængelsen sker i forholdet 1:2. En måneds arbejde giver to ekstra måneder med dagpenge. På den måde kan man arbejde sig til en længere dagpengeperiode.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

 

UDVID

'Den ligger lige til højrebenet'

Det vil også komme jobcentrene til gavn, at a-kasserne får mere ansvar, påpeger Sofie Carsten Nielsen. At dagpengemodtagere ikke længere skal møde til samtaler hos jobcentrene vil frigive ressourcer, som kommunen kan bruge på dem, der er længere væk fra arbejdsmarkedet.

Det er en god idé, mener formand for Danske A-kasser, Torben Poulsen, der støtter op om forslaget.

- Vi synes indsatsen de første tre måneder bør ligge hos a-kasserne. Det vil give dem en stærkere rolle til at klæde de ledige på. At De Radikale så spiller ud med, at det er de første seks måneder, synes jeg, er meget positivt og konstruktivt. Så den ligger lige til højrebenet, siger Torben Poulsen.

- Det er a-kasserne og de faglige organisationer, der har kendskabet til den ledige. De kender også virksomhederne gennem tillidsrepræsentanten. De kender virksomhedens produktion, og hvad de kræver af medarbejderne. Så man har alle muligheder for at lave en mere præcis indsats, siger Torben Poulsen.

Han håber, at man får held med at gennemføre ændringen i samtaleordningen, men synes det er lige tidligt nok at begynde med metodefrihed til a-kasserne.

Forhandlinger igang

Regeringen har ligeledes lagt op til en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen foreslår i sit udspil, at samtalesystemet bliver ens for alle. Konkret mener regeringen, at alle typer af ledige skal have fire indledende samtaler med jobcentret i løbet af det første halve år. 

Dagpengemodtagere skal derudover have to fælles samtaler med jobcentret og a-kassen de første seks måneder og en til fællessamtale efter 16 måneder.

I disse dage forhandler partierne på Christiansborg om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Sofie Carsten Nielsen oplever stor velvillighed fra begge sider af Folketingssalen til at få kigget systemet efter i sømmene.

- Jeg tror, at der kommer et stort skridt nu. Men jeg er også forsigtig med at blæse ambitionerne helt op. Erfaringerne viser, at man skal tage nogle skridt af gangen. Forligskredsen vil virkelig gerne borgeren det bedste. Der er bare forskellige veje derhen, og det er det, vi forhandler om, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hvad vil regeringen, og hvad vil De Radikale?

Sådan er reglerne for dagpengemodtagere lige nu. Dagpengemodtagere skal møde ind til deres første samtale på jobcentret indenfor seks uger. Herefter følger samtaler hver måned i de første seks måneder. Efterfølgende skal der være fire samtaler indenfor 12 måneder. Samtalerne foregår både på jobcentret og hos a-kassen.

Står det til regeringen skal dagpengemodtagere - ligesom alle andre ledighedsgrupper - fremover kun have fire samtaler i løbet af de første seks måneder. Udover de fire samtaler skal dagpengemodtagere have to fællessamtaler med både jobcentret og a-kasse. Det vil ifølge regeringen give et mere sammenhængende forløb. De vil dog forenkle kravene til fællessamtalerne. Efter de første seks måneder er der samtaler efter behov. Dog er der en fællessamtale efter 16 måneder, der skal målrette indsatsen i den sidste periode af dagpengeperioden.

Står det til De Radikale skal a-kasserne have det fulde ansvar med samtalerne i de første seks måneder af dagpengeperioden. Der skal derudover være mulighed for, at a-kasserne overtager samtalerne i hele ledighedsperioden. På den måde håber De Radikale, at frigive nogle ressourcer i jobcentrene, der så kan bruges på at målrette indsatsen med andre grupper af ledige.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet og De Radikale

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner