Fakta følger
--------------
Den snart 60-årige Vladimir Putin er tilbage på præsidentposten i Kreml. Men forlod han reelt magtens øverste korridorer i de seneste fire år, hvor han var premierminister? Det spørger mange russere sig selv om i disse dage.
For han er hele tiden blevet set som landets stærke mand.
Putin vandt præsidentvalget i marts med næsten to tredjedele af vælgerne bag sig og indsættes formelt som præsident mandag ved en ceremoni i Moskva. Han bliver den første, der tre gange er valgt til præsident i Rusland, og han har mulighed for at sidde på posten frem til 2024, hvis han genvælges i 2018.
Men. Og der er mange og store men'er. For hvis hans tredje præsidentperiode skal blive en succes, skal han overvinde mange hurdler og - måske vigtigst - ændre stil og politisk kurs. Det mener mange russere og politiske iagttagere.
Han er politisk svækket, og hans tidligere karismatiske fremtoning er blegnet siden sine første to perioder på posten fra 2000 til 2008. Det er de fleste enige om. Hans greb om magten er heller ikke, hvad det har været, og Rusland står over for nye og gamle problemer, som skal løses.
- Han er stadig populær. Men mange er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved hans ledelse af landet. Især i eliten er der tvivl, og der er stigende skepsis over for ham, siger Karsten Jakob Møller, seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.
Løfter fra valgkampen kan skabe problemer for Putin. Han lovede sociale forbedringer, bedre uddannelse og reformer af sundhedsvæsnet - og dyrest af alt - en omfattende modernisering af militæret.
- Der er næppe tvivl om, at det er hans mål. Han ved, der er problemer. Men der er ikke penge til alle løfter, og det vil skuffe vælgerne, siger Karsten Jakob Møller.
Mange er allerede skuffede og vrede på Putin. Det så man lige efter parlamentsvalget i december i fjor, hvor titusinder af russere gik på gaden i protest mod, at hans parti Forenet Rusland svindlede sig til et flertal i parlamentet.
Iagttagere ser protesterne som et klart tegn på en markant ændring i det politiske landskab i Rusland. Det er igen blev "in" at diskutere politik.
- Folk vil ikke finde sig i politikernes og især Putins arrogance. Han bliver nødt til at lægge sin hårde stil til side og vise vilje til kompromis. Men det bliver svært for ham, siger Karsten Jakob Møller.
Økonomisk ventes Putin at lægge en mere liberal linje, hvor erhvervslivet får bedre betingelser. Det vurderer den svenske økonom Anders Åslund, der var rådgiver for præsident Boris Jeltsin tilbage i begyndelsen af 1990'erne.
- Putins seneste taler om økonomi har en klar liberal tone. Rusland skal integreres bedre i den internationale økonomi, og investeringsklimaet skal forbedres, skriver Anders Åslund i en analyse i avisen Moscow Times.
Politisk tror iagttagere derimod ikke, at Putin vil vise nogen videre imødekommenhed over kritikere. Han ønsker stadig fuld kontrol over den politiske udvikling og vil bevare en stærk centralmagt. Præcist som da han var præsident første gang.
- I stor udstrækning er han symbol på fortiden. Han ligner ikke en fremtidens mand, siger Dmitrij Trenin, chefanalytiker ved Carnegie Center i Moskva, til nyhedsbureauet Reuters.