Hvert år får flere og flere danskere psykiske problemer på grund af deres arbejde. Nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser, at der er sket en stigning på 170 procent i antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader de sidste ti år. Det skriver finans.dk.
Sidste år anmeldte 5.488 personer en psykisk arbejdsskade så som stress eller depression. Det tal bliver kun overgået af antallet af muskel-skeletsygdomme.
Man ved stadig ikke hvorfor, stigningen er så voldsom. En del af forklaringen kan være, at der i et par år har været fokus på, at læger har pligt til at anmelde formodede skader.
Arbejdsskadestyrelsen skriver i deres rapport, at "Stigningen i antallet af anmeldelser fra 2011 til 2013 er usikker at tolke; dels fordi ikke alle tilfælde anmeldes og dels på grund af de forskellige påvirkningsperioder, de anmeldte tilfælde repræsenterer."
Kun fire procent af skaderne anerkendes
Mens antallet af anmeldte psykiske skader eksploderer, er det til gengæld kun fire procent, der bliver anerkendt som arbejdsskader.
Det er fordi, at det er meget svært at fastslå, hvad der er årsagen til psykisk sygdom, siger kontorchef i Center for Erhvervssygdomme Hanne Rathsach til fagbladet 3F:
- Når man har med psykiske sygdomme at gøre, kan der være flere årsager. Arbejdet kan være en af dem uden at være hovedårsagen. Det er grunden til, at mange psykiske sygdomme ikke bliver anerkendt,« siger hun.