Mange danskere bakser med psykisk sygdom, og kun 28 procent af dem er i gang med et arbejde eller en uddannelse. Det viser en ny undersøgelse, som KL og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har lavet.
Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen Sind, kalder det "en katastrofe," at systemet ikke er gearet til at hjælpe de syge over tærsklen til en arbejdsplads.
-Vi har lige set, at de fleksjobambassadører, der skal hjælpe folk i gang ikke har en skid forstand på psykiatri. Den absolut største hurdle i det her er at gøre arbejdsmarkedet klar til de syge. Derfor er det en katastrofe, at de ansatte i jobcentrene ikke er klædt på til det, siger Knud Kristensen.
LÆS OGSÅ: Psykisk syge fleksjobbere må nøjes med uvidende hjælpere
Han henviser til en undersøgelse, som Avisen.dk og Ugebrevet A4 skrev om i sidste uge. Den viser, at de sagsbehandlere, som skal hjælpe sindslidende ind på arbejdsmarkedet, ikke har kompetencerne. Kun hver sjette af de såkaldte fleksjobambassadører føler sig fuldt kvalificerede til at arbejde med psykisk syge.
Kommer hurtigt bagud
Men der er et kæmpe potentiale hos gruppen. Knud Kristensen erklærer sig enig med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i, at mange rent faktisk sagtens kan varetage et job.
LÆS OGSÅ: Minister: Psykisk syge arbejder for lidt
-Hvis vi taler om den store gruppe af folk med ikke-psykotiske sygdomme, så tror jeg, det er rigtigt, at mange kan arbejde. Men det forudsætter selvfølgelig, at man gør noget særligt for at hjælpe dem, siger Knud Kristensen.
For også danskere med mildere former for psykiske lidelser har svært ved at komme igen på jobmarkedet. Har de været sygemeldt med eksempelvis en depression, kan det blive rigtig svært, især inden for de brancher, hvor det går stærkt.
“De kommer bagud kompetencemæssigt. Hvis du tager IT-branchen - skal du ikke have været væk længe, før du er på spanden, siger Knud Kristensen.
En gulerod til arbejdsgiverne
Hos foreningen Bedre Psykiatri siger landsformand Birgit Elgaard, at der skal flere penge på bordet, hvis det skal lykkes at få flere sindslidende i job.
-Vi mener, man bør indføre en isbryder-ordning på linje med den, der findes på handicapområdet, hvor arbejdsgiverne får tilskud til,at tage nyuddannede med funktionsnedsættelse i job, siger hun.
LÆS OGSÅ: Mikaela om sin sygdom: Jeg havde lyst til at flygte
For det er fint at blive ved at tale om en helhedsorienteret indsats, nedbrydning af tabuer og opkvalificering af medarbejdere. Men det er bare ikke nok, mener Birgit Elgaard
-Et løntilskud kan være den gulerod, der skal til. Og laver man en isbryder-ordning for psykisk syge, så får man også ligestillet personer med fysiske og psykiske lidelser, siger hun.