Psykiaternes formand efter drab på bosted: "Jeg ville være utryg ved at arbejde der"

Vold i hverdagen er desværre et arbejdsvilkår mange steder i psykiatrien. (Foto: Foto: Scanpix / Arkiv)

Man kan ”bestemt ikke afvise,” at der bliver udskrevet patienter fra landets psykiatriske afdelinger, som egentlig ikke er klar til det, siger formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Man kan ”bestemt ikke afvise,” at der bliver udskrevet patienter fra landets psykiatriske afdelinger, som egentlig ikke er klar til det.

Sådan lyder det fra formand for Dansk Psykiatrisk Selskab Torsten Bjørn Jacobsen, efter en række faglige organisationer tidligere på ugen har krævet flere hænder på de socialpsykiatriske botilbud og - ikke mindst - flere sengepladser på landets psykiatriske afdelinger.  

Kravet kommer, efter en ansat på bostedet Lindegården i Roskilde i marts blev overfaldet og dræbt. Avisen.dk har efterfølgende kortlagt en lang række tilfælde af vold på landets bosteder, hvor brugere har overfaldet de ansatte. 

Og Torsten Bjørn Jacobsen bekræfter, at de manglende sengepladser kan være en del af problemet.    

- I den nuværende situation mangler der formentlig omkring 15-20 procent sengepladser til at rumme alle patienter længe nok til, at de bliver så velbefindende, at de kan udskrives, siger han til Avisen.dk.

For snævert fokus

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab har fuld forståelse for, at de ansatte på landets bosteder er frustrerede over at skulle gå på arbejde med risikoen for overfald hængende over hovedet.

- Ja, det kan jeg da så sandelig godt forstå. Jeg ville være utryg ved at arbejde derude, siger han.

Han understreger samtidig, at manglen på senge på de psykiatriske afdelinger kun er en del af problemet, når det handler om, at forbedre sikkerheden på bostederne.

Torsten Bjørn Jacobsen vil meget hellere tale om, hvordan de socialpsykiatriske tilbud er skruet sammen i dag og om manglende ressourcer.

- Der er brug for en grundig analyse. Her tænker jeg især med fokus på, hvad for nogle grupper, vi putter hvor hen, og hvilke kompetencer, personalet har. Lige nu er der ingen, der rigtig har det overblik, siger han.

De skal ikke være samme sted 

Ifølge formanden bliver forskellige grupper af psykisk syge borgere med meget forskellige behov ofte blandet sammen i en stor pærevælling på bostederne. Nogle har brug for ro, andre er misbrugere mens andre igen har kriminelle tendenser.

- De skal ikke være samlet samme sted. Man skal differentiere tilbuddene, så de passer til de forskellige grupper af brugeres behov. Det er det, der er det vigtigste, siger han.

Og så bør man sammensætte personalet derefter, uddyber han.

- Pædagogisk personale er det rigtige til brugere med adfærdforstyrrelser. Sundhedsfagligt personale er det rigtige til medicinerede brugere med sundhedsmæssige problemer. Hvis man bliver skarp på det, så er man på vej mod nogle bedre bosteder, siger han.

Overlæge: Vi udskriver ikke nogle, før de er klar

På Psykiatrisk Center i København bekræfter klinikchef og overlæge Lisbeth Lund Pedersen, at manglen på sengepladser skaber pres på de psykiatriske afdelinger. Men hun understreger, at der altid ligger en faglig vurdering bag, når en patient bliver udskrevet.

- Når vi udskriver patienter, vurderer vi, at de er klar til at være på et bosted. Vi går ikke og udskriver patienter, der ikke kan udskrives, siger hun til Avisen.dk.

Desværre oplever man ofte med patienter med misbrugsproblemer, at det går ned ad bakke, når de kommer ud fra den psykiatriske afdeling og ikke længere er frataget muligheden for at misbruge stoffer, fortæller hun.

- Langt de fleste genoptager deres misbrug. Det er ikke noget, vi kan forbyde dem, desværre. Men derfor kan man ikke spærre alle mennesker inde resten af deres liv, så på den måde er der nogle ting, der er vanskelige, siger hun.

Tror ikke på nye institutioner

Heller ikke Torsten Bjørn Jacobsen er tilhænger af livslang indespærring og tvang. Han vender tilbage til vigtigheden af at kende brugernes behov på bostederne og samtidig have de nødvendige ressourcer til at kunne give de rigtige tilbud.

I forhold til misbrugere er det for eksempel vigtig, at de har mulighed for forskellige aktiviteter og beskæftigelese, hvis det skal lykkes at bekæmpe misbruget, forklarer han.    

Torsten Bjørn Jacobsen er derfor også forbeholden ved idéen om at oprette en helt ny type institutioner, hvor personalet har mulighed for at benytte tvang, som blandt andet danske regioner og flere partier i Folketinget ellers er positive overfor.

- Det er det, vi kan på de psykiatriske afdelinger. Når der ikke er behov for tvang længere, synes jeg, vi skal se på, hvordan man kan finde velfungerende botilbud, hvor man kan indplacere borgerne.  

En anden ulempe ved at lave en ny type institution og indføre et ”ekstra led” mellem de psykiatriske afdelinger og de socialpsykiatriske botilbud er ifølge Torsten Bjørn Jacobsen, at de psykiske patienter er ekstra sårbare i overgangene mellem forskellige institutioner.  

Behov for handling

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab understreger, at han glæder sig over, at regioner og kommuner nu er gået sammen om at finde løsninger, der skal komme problemerne med vold på landets bosteder til livs.

- Det her område har været under afvikling gennem lang tid efterhånden. Nogle steder er der ikke engang døgnbemanding længere. Så det er godt, der kommer politisk fokus på området nu, siger han.

Onsdag i denne uge mødtes indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) med fagforbundene FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne for at drøfte problemet med vold mod de ansatte på bostederne.  

Samme dag trykte de ansatte på bostedet Lindegården en underskriftindsamling som annonce i Metroxpress for at råbe politikerne op. I alt havde 14.000 danskere skrevet under for at støtte de ansatte i ønsket om flere sengepladser i psykiatrien og flere hænder i socialpsykiatrien.