Kære Folketingsmedlem, vores medlemmer har brug for, at du som landspolitiker tager et ansvar.
Sådan lyder det klare budskab tirsdag eftermiddag i et åbent brev fra Landsforeningen For Socialpædagoger (LFS) til politikerne i Folketinget.
Fagforeningen efterlyser blandt andet klarhed i ansvars- og opgavefordelingen mellem regioner og kommune, hvis det skal lykkes at sikre både medarbejdere og syge borgere mod vold og drab på landets bosteder.
Der er kommet fokus på problemerne med sikkerheden for de ansatte i de socialpsykiatriske tilbud, efter en medarbejder på bostedet Lindegården i Roskilde blev dræbt af en beboer i marts.
Og nu bliver bliver politikerne nødt til at handle, fastslår formand for specialområdet i LFS Helle Haslund. Hun er underskriver af det åbne brev sammen med formanden for LFS, Britt Petersen.
- For et par år siden havde vi et lignende dødsfald i Københavns Kommune, og der var der også meget fokus på tingene. Men når dagligdagen vender tilbage efter et stykke tid, så er det ligesom at de involverede parter – regionen og Folketinget - parkerer tingene, siger Helle Haslund til Avisen.dk.
Det håber hun, det åbne brev kan ændre på. Læs det her:
Drab kunne have været undgået
I brevet beskrives, hvordan de kommunale bosteder i dag må tage sig af borgere, som de slet ikke er gearet til:
"Sundhedsstyrelsen afgjorde allerede i 2010, at behandling af psykotiske patienter med stofmisbrug var en opgave for behandlingspsykiatrien. Dette fik dog ikke regionerne til at tage opgaven på sig. Vi har generelt oplevet, at de syge borgere er blevet kastebold mellem kommuner og regioner, og at alle løsninger hidtil er druknet i kassetænkning og sektorgrænser," står der.
En af dem er beboeren på Lindegården, som dræbte en ansat i marts, siger Helle Haslund. Det kunne have været undgået, hvis ansvarsfordelingen havde været klar, vurderer hun.
- Så ville han ikke have været på bostedet den givne stund, for så ville han have være indlagt i behandlingspsykiatrien i regionen, siger hun.
Kan ikke tvinges til at tage medicin
De ansatte på bostederne har ingen beføjelser til at tvinge beboerne til at tage deres medicin eller forhindre, at de får besøg af "dårligt selskab" i form af pushere og kriminelle, forklarer Helle Haslund.
Og selvom de ansatte er dygtige til konfliktnedtrapning og risikovurderinger af beboere, er de dårligt stillede under de nuværende forhold, lyder det i brevet:
"De kan bare ikke bruge risikovurderinger til noget, hvis de ikke kan få indlagt den borger, som er på vej ind i en alvorlig psykose. Og de kan ikke bruge deres pædagogiske værktøjer til noget, hvis de er så få på arbejde, at tiden går med brandslukning og tvungen dokumentation."
Bakker op om nye institutioner
Som reaktion på problemerne har Københavns Kommune foreslået at skabe en ny type institutioner mellem kommune og psykiatri, hvor de syge borgere kan få boliger samtidig med fortsat psykiatrisk behandling - om nødvendigt under tvang.
Den idé bakker LFS op om.
- Lige nu ser det ud til, at der kunne være et behov for det, fordi der er en gruppe af borgere, der falder mellem to stole, siger Helle Haslund og uddyber:
- Hvis ikke vi får ændret lovgivningen, så man kan sige til en borger, der er udsluset fra behandlingspsykiatrien, at han skal tage sin medicin, så risikerer man, at psykoserne begynder at tage over efter noget tid, fordi han holder op med at tage sine piller. Så er det stemmerne, der taler, og så risikerer vi det næste drab. Det er derfor vi skal have fat i Folketinget.
Hun understreger, at man ikke bare uden videre skal tvinge medicin i folk. Men at en ny institution mellem den regionale psykiatri og egen bolig i en kommune kan være med til at vænne en gruppe af patienter til det ansvar, man har som borger i et samfund.
Øjenvidneberetning
I brevet til politikerne har LFS vedhæftet en øjenvidneberetning fra en kollega til medarbejderen, der blev dræbt på Lindegården i marts.
"I dette øjeblik blev et liv taget, og mit og mine kollegers liv blev vendt på hovedet. Jeg vil aldrig glemme det syn, der mødte mig den aften i hus 2. Det er så printet på min nethinde, at det følger mig overalt og hele tiden," lyder det blandt andet i den gribende beretning.
De ansatte på Lindegården får onsdag mulighed for at adressere deres oplevelser direkte til en af de ansvarlige politikerne i Folketinget. Formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen har nemlig meldt sin ankomst til bostedet klokken 08.00.
Efter besøget har medarbejderne planlagt fagligt møde.