Administration 

Politiker: Rører det dig, at se syge danskere blive presset?

I torsdagens debat på DR2 formåede Clements at male velfærdssamfundets stinkende bagside op under næsen på os alle sammen. Men er vi blevet blinde for andres lidelser? Hvad skal der snart til, for at vi ændrer en lovgivning, der fører til ufattelig uværdighed?

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

ER DU ramt af moralskred? Er du langsomt ved at blive immun overfor de lidelser og kvaler, som tusinder af udsatte danskere rammes af, dernede på bunden af samfundet, hvor solen er holdt op med at skinne?

Hvordan føles moralskred? Kan man overhovedet mærke det eller kommer det snigende, uden at man ved af det?

Jeg tror, det føles som en slags mental blindhed. Man bliver mindre og mindre påvirket af at se andres lidelser på TV. Det kan være flygtninge, der drukner i Middelhavet. Det kan være børn, der dør af sult i den tredje verden. Men det kan også være helt tæt på. Det kan være udsatte danskere, der bliver mere og mere syge eller sågar dør, mens de er parkeret i det velfærdssystem, der skulle hjælpe dem, den dag, de fik brug for det.

Så hvis det berører dig mindre og mindre at se syge danskere, der er i sengepraktik 2 x et kvarter om ugen. Hvis det ikke rigtigt rører dig, at en kræftsyg skal presses til at udvikle nogle minutters arbejdsevne i stedet for at passe sin syge ægtefælle. Hvis du har lettere og lettere ved at se tusinder af børnefamilier ende under den fattigdomsgrænsen som regeringen har afskaffet, så deres børn sendes ud i socialt armod og elendighed, så er du måske ramt af moralskred.

Så er du måske ramt af det kollektive moralskred, der har taget fart gennem de seneste fem ti år i vores velfærdssamfund og så er du måske lige så stille klar til at acceptere, at velfærdssamfundet ikke længere er for alle.

DU KAN mærke det, hvis den bekymring, du engang havde for andre mennesker langsomt erstattes af ligegyldighed og afmagt. En slags mæthed, der gør, at du ikke kan tage mere ind. At du slukker for fjernsynet, når vores sociale velfærds elendighed bliver for stærk.

Det kan også være, at du får tanker om, at det sikkert er deres egen skyld. At arbejdsløsheden nok er de arbejdsløses skyld. At de syge bare skal være glade for, at vi har et godt sundhedsvæsen. At de udsatte bare skal tage sig sammen. For det har du gjort. Og når du kan, så kan de da også.

Moralskred kan ramme alle. De rammer alle. Det rammer selv de bedste. Det rammer også mig, selvom jeg ikke er blandt de bedste. Den rammer mig som afmagt, når jeg som beskæftigelses- og socialordfører modtager så utroligt mange beretninger fra desperate danskere i min mailboks, i min beskedbakke, på min SMS. Det rammer et øjeblik, hvor jeg synker tilbage i stolen og tænker: Hvordan skal vi dog give alle de mennesker muligheden for at leve et værdigt liv, når alting går den forkerte vej.

Så retter jeg mig op i stolen med et ryk, som ramt af en lussing. Og jeg kaster mig over arbejdet og indkalder ministeren i samråd, prøver at banke lidt mod og håb ind i de reformramte fra talerstolen til endnu en demo, hvor alt for få dukkede op og medierne blev væk. Laver aktivisme, som 24 timer for de reformramte på Christiansborg, hvor behjertede kendte danskere og sociale aktivister læser de reformramtes beretninger op gennem et helt døgn. Og jeg tænker, at den eneste måde, jeg overlever det her uden at blive deprimeret over det jeg ser, er at jeg måske kan gøre et eller andet. Vinde en lille sejr. Finde lidt penge til nogle stakler i en pulje. Få slebet en skarp kant af en lov, så livet bliver en anelse lettere for en gruppe mennesker med handicap. Udvikle anstændig social- og beskæftigelsespolitik, så vi kan vende skuden, når der kommer en bedre regering.

DEN MULIGHED har du sandsynligvis ikke. Men du kan sagtens være en blandt de mange, som ikke får ro, før fattige og udsatte danskere og deres børn igen kan leve anstændige liv under vores hjemlige himmel. Som deltager i den sociale modstandsbevægelse og som også kæmper mod moralskred. Og tak for dig. Men hvad med de hundrede tusinder, som ikke kan komme af med det? De mange, som er nødt til at anvende en slags følelsesmæssig bevidstløshed som skjold mod den uudholdelige tanke, at vi faktisk er ved at miste vores velfærdssamfund i den forstand, som vores forældre og deres forældre skabte det. Som et velfærdssamfund for alle sjæle, både de lykkelige og de ulykkelige og alle dem midt imellem. Jeg tror, at der sker et moralskred i befolkningen, der betyder, at empatien afløses af afmagt.

Der er hele tiden en undertone af, at udsatheden er de udsattes egen skyld. Vi så det i torsdagens debat på deadline, hvor Laura Lindahl fra Liberal Alliance siger, at Kim Madsen, som var repræsentant for tusinder af udsatte i det program, i virkeligheden bare kunne gå ud og tage et ordinært arbejde. Vi taler om en gigtplaget mand, der har været gennem ni afklaringer i beskæftigelsessystemet og står krumbøjet bag sin pult, kokrød i hovedet og hiver vejret, mens han råber de udsattes lidelser og klager ud i studiet. Jeg kender Kim og ved, at sådan en optræden koster en tur i sengen, og jeg ved samtidig, at han gerne vil arbejde det han kan og i virkeligheden har været parkeret i afklaringsforløb i årevis, fordi det er billigere at have ham der i stedet for at give ham et fleksjob. Og jeg synes det er uhørt, at han skal beskyldes for ikke at ville arbejde. Han skreg jo på at få lov til at få sit fleksjob. Men det værste er helt klart, at der er nogen, der gerne vil høre Laura Lindahl sige alt det, som hun sagde i programmet og som har medført en enorm reaktion mod hende på de sociale medier her i dagene efter udsendelsen.

Det er det, der skræmmer mig. Det er der, jeg ser moralskredets fortrop. Fra en del af befolkningen, som ikke mener, de skylder nogen noget, allermindst velfærdssamfundet. Jeg møder dem iblandt disse unge LA'ere. De skylder ikke nogen noget. De har aldrig fejlet en skid, så de har ikke brugt sundhedssystemet til noget. De kunne aldrig finde på at hæve kontanthjælp, så de ligger ikke nogen til last. Og så videre. Jeg plejer at sige til dem: Dig? Du er en udgift. Samfundet har brugt resurser på dig fra vuggestuen over børnehaven til skolen og videre gennem ungdomsuddannelserne, for ikke at nævne det hospital, du blev født på og de veje du kører på og de fortove du går på. Du er en udgift, og du tjener ikke dig selv hjem før om mange, mange år, og så kan du jo komme tilbage og vi kan diskutere, om vi vil beholde det velfærdssamfund og det fællesskab, som dem, der var der før os, har bygget op, for at du kunne blive til den, du er.

HELDIGVIS FINDES der stadigvæk masser af empatiske unge og voksne mennesker i Danmark, der passer på hinanden og forstår, at vores velfærdssamfund skal kendes på, hvordan vi tager os af de mest udsatte.

Men når jeg ser sådan et program som deadline på DR2 torsdag aften, så frygter jeg for, hvor vi er på vej hen. Mange af de ord, der blev sagt, burde være forblevet usagte. Jeg er normalt ikke meget for Clemens lidt selvherlige stil, men her lavede han meget relevant TV og for en gang skyld var de udsatte danskeres kamp på bunden af samfundet løftet op på bordet, hvor alle kunne se det.

Repræsentanterne for de udsatte stod tydeligt og stærkt. Lene Romer Halby, forhenværende topleder og nuværende reformramt, som sagligt beskrev, hvordan hun havde været udsat for grotesk kassetænkning. Jonas Jakobsen fra Kirkens Korshær, der præsenterede de tørre tal for den stigende sociale elendighed, Anja Plesner Bloch, tidligere stofmisbruger og formand for Brugernes Akademi, der talte en troværdig stemme for udsatte misbrugere. Og Kim Madsen, som råbte, ja og var på kanten af desperation over nogle af de udtalelser han blev mødt med, men som den aften fremstod som en stærk repræsentant for tusinder af skadede og syge danskere, der er faldet gennem hullerne i det sociale sikkerhedsnet, vi plejede at kalde velfærdssamfundet.

Den aften formåede Clements at lave TV, så dæmonerne skreg og velfærdens stinkende bagside blev løftet op i næsen på os alle sammen på en måde, så de tilstedeværende politikere, med undtagelse af Finn Sørensen, sejlede rundt i deres egne selvmodsigelser og nogle endda blev så desperate, at de sagde ting, som jeg mener burde være forblevet usagte.

Men alligevel. Hvorfor udvandrede publikum ikke i afsky over beretningerne eller i det mindste over politikerne reaktioner på dem? Hvorfor bliver den udsendelse ikke et paradigmeskift i dansk social- og beskæftigelsespolitik. Hvorfor fører den ikke til konkrete ministerfyringer og lovændringer. Som Finn Sørensen blev ved med at minde Pernille Rosenkrantz om, når hun erkendte, at førtidspensions- og fleksjobreformen, måske ikke er så smart skruet sammen: Hvorfor skulle det tage jer fem år at forstå det, når problemerne har været der lige fra starten?

FOR MIT eget vedkommende vil jeg kun forholde mig partipolitisk til dette ved at sige: Jeg håber, alle forstår hvorfor vi i alternativet har så svært ved at give Mette Frederiksen, som var bannerfører for ødelæggelsen af førtidspensions- og fleksjobreformen i 2012, fire år i statsministerstolen, sådan helt automatisk? Uden plan for at ændre fattigdomsreformerne. Uden fælles rød/grønt projekt? Som enehersker i en et-partiregering, baseret på et rød/grønt flertal med fuld licens til at lave politik med de borgerlige?

Når røgen har lagt sig efter udsendelsen vil vi se, om der bliver nogen præcedens. Jeg synes, at socialdemokraterne har sagt nogle ting på det seneste, der viser, at de gerne vil ændre reformen. Men som Finn Sørensen sagde til Rosenkrantz Theil under udsendelsen: ”Hvordan vil du ændre ved noget som helst, når Laura fra LA, der står lige ved siden af dig, bare kan nedlægge veto i forligeskredsen”? Førtidspensions- og fleksjobreformen er jo lavet af SF, S, V, LA, K og RV. Og S kan ikke ændre den alene.

Tiden vil vise det. Man bør i hvert fald næppe undres over at det er turbulente tider i dansk politik. I mellemtiden må vi gøre alt for at modvirke det moralske skred. Vi skal vende udviklingen, så det igen er et flertal af danskerne, der går ind for at afskaffe kontanthjælpsloftet. Vi skal synliggøre de udsattes vilkår på alle de måder vi kan. Og vi skal konfronterede ansvarlige politikere med konsekvensen af deres elendige reformer. Menneskeligt som økonomisk. Ikke mindst her frem mod et valg. Og vi skal passe på hinanden og vores empati. Det er den, der gør os menneskelige.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

billede af elvira
Krimi

Elvira på 13 år har været forsvundet i fem dage

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark