Tæt på verden Politi lover aldrig mere at bruge tåregas
Den seneste runde af voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter startede 19. november. Her fra en sidegade til Tahrir Pladsen.
CC BY via flickr RamyRaoof
De nye politikere i Egypten lover ikke-vold og reformer. Deres forgængere trådte tilbage som følge af heftige demonstrationer i flere byer.

Efter dødbringende sammenstød mellem politi og demonstranter, der fik det indre Kairo til at stinke af svidende tåregas, lover myndighederne i Egypten rolige og respekterede demonstrationer.

Egyptens nye indenrigsminister sværger højt og helligt, at politiet aldrig mere vil bruge tåregas imod demonstranter, skriver Egypt Independent. Han opfordrer også erhvervslivet til at undgå demonstrationer ved at føje strejkende arbejdere.

Efter ekstremt blodige demonstrationer, hvor politi dræbte 45 og sårede tusinder samt ugelange konfrontationer badet i tåregas og knippelsuppe, udtaler den nye premierminister  Kamel el-Ganzouri, at han ikke vil tillade ny vold imod demonstranter.

På god politikervis taler landets nye regering, dog stadig underlagt militærets højeste råd, om at sørge for demonstranters sikkerhed og indgå i dialog for at løse deres problemer.

Trods stilhed i internationale medier er der stadig en sit-in demonstration udenfor regeringsbygningen af folk, der ikke anerkender den nye regering. På samme måde protester en lille gruppe stadig på Tahrir pladsen.

Nyt politi

Egyptens nye indenrigsminister og nu topansvarlig for politiet, Mohamed Ibrahim Yusef, en pensioneret politigeneral, holdt søndag et stormøde med 1.000 politiofficerer i Kairo. Han lover, at alting nu bliver bedre og udtaler, at politiet godt ved, det egentlig skal tjene folket, skriver egypt.com.

Premierminister Kamel el-Ganzourideltog også i officer-mødet. Ifølge Al-Shofa bloggen, der udgives af det amerikanske forsvarsministerium, sagde Mohamed Ibrahim Yusef, at han vil skabe et helt nyt politikorps.

”Jeg vil gøre mit bedste til at opbygge et nyt politi, som lever op til befolkningens ambitioner og håb og åbne et nyt kapitel med borgerne. Det var et af 25. januar revolutionens vigtige mål,” sagde han i sin tale.

[pagebreak]Tiltrængt

Målet for mødet var at takle den afgrundsdybe mistro, som befolkningen i Egypten af gode grunde har til politiet. Ved den seneste bølge af demonstrationer dræbte de 45 demonstranter.

Gnisten, der antændte de landsdækkende optøjer, der på få dage førte til præsident Mubaraks fald, var netop ekstrem politivold. To betjente smadrede den unge mand Khaled Said til døde i Alexandria.

Politivold er udbredt i Egypten og er på ingen måde stoppet efter Mubarak-styrets afgang. Det blev nemlig militæret, der overtog sikkerhed og leverede den vante vold imod demonstranter og aktivister.

Rollerne skiftede igen ved demonstrationerne den 18. november og frem til parlamentsvalget. Det var lykkedes militæret at blive ekstremt upopulært gennem arrestatoner, militære tribunaler og en massakre ved en demonstration.

Reform tiltrængt

Alle, måske bortset fra politiet selv, mener, der er stærkt behov for reformer indenfor Egyptens politietat. Den nye indenrigsminister er dog som den nye premierminster i høj grad en del af det gamle etablissement.

Mohamed Ibrahim Yusef var politichef i Giza den 30. december 2005, hvor hans folk massakrerede en langvarig demonstration af Sudanesiske flygtninge foran flygtningehøjkommissariatets kontor. Mindst 27 blev dræbt og hundredevis såret, da de skulle ”fjernes”, skriver Egyptian Chronicles.

Han blev forfremmet efter sin tid i Giza. Ibrahim Yusef har ifølge det italienske mellemøst site Focusmo.it på egyptisk tv insisteret på, at han faktisk var en af de artige drenge i politiets ledelse.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.