Pia Kjærsgaard: Reformationen har formet Danmark

Folketingets formand Pia Kjærsgaard mener, at Martin Luther og reformationen var med til at forme vort samfund. Her styrer hun Folketingets åbningsdebat. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/scanpix//Scanpix)

Luther var med frihed, lighed og nytte i familien med til at forme vort samfund, mener Folketingets formand.

Det er vigtigt at huske Martin Luther, som stod fadder til reformationen i 1517. For reformationen er en bevægelse, der gennem de seneste 500 år har bidraget til at forme det Danmark, vi kender i dag.

Sådan lyder det fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i sin tale til dronning Margrethe, den kongelige familie, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og andre tilhørerne, ved Folketingets fejring af jubilæet for reformationen.

- I dag er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg. Luther satte ord på nogle tanker om frihed. Han satte ord på nogle tanker om lighed, siger Pia Kjærsgaard.

- Og han satte ord på at gøre nytte i familien og i samfundslivet. Hans udgangspunkt var teologien: Hvert menneske har ansvar for sine handlinger over for Gud.

Dermed brød Martin Luther med katolicismens forestilling om, at mennesker kunne købe sig privilegier gennem aflad. Luther og reformationen har fået os til at tænke på, hvordan vi indretter samfundet, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Hun understreger, at Luther ikke var demokrat.

- Man skal altid være varsom med at måle historiske personer med historiens alen. Og i Luthers tilfælde ville der mangle 500 års mellemregninger, siger Pia Kjærsgaard.

I dag tager vi afstand fra meget af det, Luther sagde og gjorde. Vi må tage skarp afstand fra "hans skrækkelige syn på jøderne", fastslår Folketingets formand.

Men hvis ikke Luther havde vist sit store mod og slået sine teser op på porten i Wittenberg, ville samfundet næppe se ud, som det gør i dag, mener Pia Kjærsgaard.

- I virkeligheden er det måske Luthers mod, som er vigtigst at markere i dette jubilæumsår, siger hun.

Nu er kritik af magthaverne sat i system.

- Her i parlamentet slår vi dagligt nye teser op. Ikke på døren, men i Folketingstidende. Vi kalder dem ikke teser, men beslutningsforslag, siger Pia Kjærsgaard.

Alligevel har vi brug for modige mennesker, som tør gå imod flertallet, mener Folketingets formand.

- Modige mennesker, som ikke er bange for at udfordre den politiske korrekthed, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/