Administration 

Pia K.: Sosuerne fortjener langt mere løn og anerkendelse

Pia Kjærsgaard tog direkte fra sin nattevagt som hjemmehjælper i Gentofte kommune til Folketinget i 1984. Nu fylder Folketingets formand 70 år. (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)

Fra ringeagtet hjemmehjælper til Folketingets formand. Pia Kjærsgaard, der torsdag fylder 70 år, har haft en bemærkelsesværdig politisk karriere.

Fra hjemmehjælper til Folketingets formand. 

Det lyder som et eventyr af Danmarks verdensberømte forfatter H.C. Andersen. Men det er en virkelig historie om Pia Kjærsgaard, der var på nattevagt som hjemmehjælper i 1984, inden hun om morgenen mødte op til sin første dag i Folketinget.

Torsdag fylder Folketingets formand Pia Kjærsgaard 70 år og kan se tilbage på 33 stormfulde år i dansk politik.

- Jeg hoppede jo direkte fra en nattevagt ind på Christiansborg. Jeg arbejdede om natten som hjemmehjælper, og om morgenen skulle jeg begynde i Folketinget, fortæller Pia Kjærsgaard. Hun var 37 år og glad for jobbet som fast nattevagt på hjemmehjælperholdet i Gentofte.

Ved folketingsvalget i januar 1984 blev hun første suppleant for Fremskridtspartiet i Københavns Amtskreds. Og da Fremskridtspartiets daværende leder Mogens Glistrup blev idømt en fængselsdom for skattesvig, overtog Kjærsgaard hans folketingsmandat, mens Glistrup afsonede straffen i Horserød Statsfængsel.

- Glistrup skulle jo altid dømmes ude, og jeg tænkte, at det kunne være, at nogen ombestemte sig. Så jeg sagde ikke mit job op som hjemmehjælper, før jeg var i Folketinget, siger hun.

Her er Pia Kjærsgaard sammen med Mogens Glistrup. Foto: Scanpix.

Dengang var der tid til det hele 

Pia Kjærsgaard var 31 år, gift og mor til to skolebørn, da hun i 1978 meldte sig ind i Fremskridtspartiet og samtidig droppede husmor-rollen til fordel for et job som hjemmehjælper. Først i Københavns Nordvest-kvarter, og da familien flyttede til Gentofte, blev hun ansat som hjemmehjælper i sin nye kommune.

- Ældres vilkår har altid interesseret mig, og jeg synes, det var et spændende arbejde. Men tiden som hjemmehjælper i dagtimerne dengang var bare en anden end i dag. Jeg har så tit tænkt på, at dengang var jeg hos mange af de gamle to gange to timer om ugen. Er det ikke fantastisk at tænke på i dag? 

- Dengang var der altså tid til det hele! Også til at snakke, og det, synes jeg, var spændende. Ældre har jo en masse at byde på, ikke mindst erfaring. Selvfølgelig kunne de ikke klare sig selv hundrede procent, men det var slet ikke som i dag. Folk havde måske brækket en hofte, der ikke var groet rigtig sammen. På mange måder var de friske nok. Lidt gamle, lidt senile måske, og de havde absolut behov for hjælp men slet ikke som i dag, hvor de er meget mere plejekrævende.

- Så jeg sender tit en tanke, det gør jeg virkelig, til sosuerne i dag. Jeg ved, hvor hårdt det må være.  Det må virkelig være benhamrende hårdt at have så lidt tid ude hos borgerne, og så i dag, hvor folk bliver ældre og er hjemme længere tid, fordi man skal være virkelig dårlig for at komme på plejehjem.

Pia Kjærsgaard var i 2014 med en sosu på arbejde. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix)

Pia Kjærsgaard bryder sig ikke om nedskæringer og effektiviseringer i ældreplejen. Udover at det rammer kvaliteten af ældreplejen, mener hun, at arbejdspresset er blevet for hårdt for sosuerne.  

- Økonomien bestemmer for meget, og det er virkelig sørgeligt, fordi vi skylder jo noget over for ældre mennesker, fastslår hun. 

- Jeg tror, at rigtig mange sosuer først og fremmest er båret af engagementet, og heldigvis for det. Men det er jo bare ikke nok. Der skal mere til. Jeg synes jo, at den debat, der har været i temmelig lang tid om, at nogen opfatter det at være sosu-assistent som et lavstatus-job, er forkastelig.

Folk talte bag hendes ryg

Pia Kjærsgaard understreger, at hun aldrig selv har skammet sig over, at hun har været hjemmehjælper. Heller ikke når hun har mødt højrøvede og højtuddannede politikere, der ikke har taget hjemmehjælperen alvorligt.  

- Da jeg begyndte på Christiansborg, var det også virkelig ringeagtet at arbejde i hjemmeplejen. 'Jamen, her kom en hjemmehjælper og kan hun finde ud af det', fnyste folk. I al beskedenhed synes jeg, at jeg kan bruge mig selv til at sige til sosuerne, at de bare skal klø på, siger hun.

Det er forkert at ligge under for uddannelsessnobberi, mener Pia Kjærsgaard.

- Jeg har altid stået ved, at jeg har været hjemmehjælper og sendt den direkte tilbage til folk: 'Hvad med dig, har du nogensinde været ude i det praktiske liv? Har du vasket gamle? Er du kommet ud et sted, hvor folk var faldet og måske gjort i sengen, og du har skulle gøre det hele i stand? Har du været ude om natten og hjælpe med at vende syge folk i sengen, der måske var ved at dø? Nej vel, kom lige igen'.

Det slider fysisk at være sosu-assistent, men er også mange gange lidt hårdt for sjælen.

Pia Kjærsgaard lægger ikke skjul på, at hun håber, at hun kan være rollemodel og højne fagets anseelse. 

- Sosuerne skal ranke ryggen og sige, at hvor er det godt, at der stadig er nogen, der har mod på det her arbejde.

Hvad skal der konkret til for at skabe større respekt omkring sosuer og de varme hænder?

- Det er fint og helt nødvendigt, at man går meget mere op i uddannelse nu. Der bliver flere plejekrævende og demente, og det er ikke lige nemt at gå til, så uddannelserne skal udbygges. Og det vil være med til at skabe noget større respekt omkring sosuerne.

Er sosuernes løn passende?

- Nej! Jeg synes afgjort, at de  får for lidt i løn. Det er hårdt både fysisk og psykisk at være sosu-assistent. Det slider fysisk at være sosu-assistent, men er også mange gange lidt hårdt for sjælen. Man kommer ud til nogle borgere, som er så plejekrævende og så ensomme, og hvor familien ikke altid er der for den gamle. Og så skal man med sin sparsomme tid også agere pårørende.

- Jeg snakker ikke bare for min syge moster. Jeg mener virkelig, at sosuer bør prioriteres højere. Både med mere i løn, mere uddannelse og større anerkendelse, understreger Pia Kjærsgaard.

Konkurser er groteske 

I sidste uge gik et privat plejefirma på Lolland konkurs. Men inden konkursen er hundredvis af plejekrævende borgere blevet svigtet, fordi kommunen ikke greb ind i tide. Det forarger Pia Kjærsgaard, der minder om, at det sker igen, igen og igen i kommunerne. Og hver gang er der forhistorier om ældres liv, der er blevet dårligere.

- Det er grotesk, hvad der foregår. Det er jo sørgeligt! Jeg  har ikke spor imod private virksomheder, slet ikke, men når det går ud over plejen, og det ser vi hele tiden, er det forkasteligt. De private firmaer vil presse prisen og tjene penge. Så står kommunerne og tager det billigste tilbud, og det svier.  

Pia Kjærsgaard appellerer til lokalpolitikerne om, at tage hjertet mere med end regnearket i kommunalpolitiske beslutninger. 

- Det er helt urimeligt, når lokalpolitikere går efter prisen alene. Se Lolland, hvor der har været så mange klager fra ældre og pårørende. Hvorfor har man ikke grebet ind tidligere? Det er et klart svigt. Det er simpelt hen absurd, når en scleroseramt kan sidde et helt døgn uden hjælp, konstaterer hun. 

Kommuner svigter ældre

Men vi får flere ældre i Danmark, samtidig med at vi lever længere. Nogen taler ligefrem om en tikkende demografisk bombe. Hvor skal pengene komme fra til de mange ældre?

- Det er nemt at pege på en masse områder, hvor, jeg synes, der kan spares, så man ikke skal spare på ældre. Men jeg synes, at det er besynderligt, når  kommunerne i en finanslovsaftale får tildelt penge møntet på ældrepleje, så ikke altid bruger pengene på ældre.

- Der er gabende huller rundt omkring i forhold til ældrepleje, og når man så giver store tilskud til kommunerne målrettet ældreplejen, forstår jeg ikke,  at kommunen ikke tager imod med kyshånd, men bruger dem på alt muligt andet.  Det der med det kommunale selvstyre kan jeg ikke bruge til noget som helst i den her sammenhæng. Kommunerne fortsætter og fortsætter, og vi er nødt til at sige, at I får kun pengene, hvis I bruger dem på ældre.

- Det kan ikke nytte noget, at man sender penge ud, og så bliver de brugt til huller i vejene eller huller i økonomien, eller hvad ved jeg, siger hun. 

Mere brugerbetaling på ældreområdet er heller ikke Pia Kjærsgaards kop the. Hun er bekymret for, at det vil blive misbrugt af nogle kommuner som en spareøvelse. 

- De fleste af os har ældre i familien og omgangskredsen, og hvis vi selv er heldige, bliver vi også gamle. Vi vil vel allesammen gerne være sikre på, at vi får den pleje, som vi har behov for? Jeg hører flere og flere give udtryk for bekymring for den dag, hvor de selv bliver gamle. Men man skal da glæde sig til at blive gammel.

- Samfundet skal tage sig af en, der hvor familien ikke kan. Sådan skal det da være i et velfærdssamfund, hvor vi betaler meget høj skat. 

Pia Kjærsgaard tager imod dronning Margrethe. Hendes vej mod politisk accept er fuldendt. Foto: Scanpix.

Fortryder ikke et øjeblik 

Stifteren af Dansk Folkeparti har måttet lægge ryg til mange angreb fra politiske modstandere på grund af partiets stramme udlændingepolitik. Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fastslog således fra Folketingets talerstol, at partiet aldrig ville blive stuerent.

Men Pia Kjærsgaard fortryder ikke et øjeblik, at hun advarede mod et stigende antal indvandrere og flygtninge i Danmark.

Hvis jeg ikke havde rejst debatten om udlændinge dengang i slutningen af 80erne og fremover, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan Danmark havde set ud i dag.

- Hvis jeg ikke havde løftet min milde røst i slutningen af 1980erne og fremover - uanset hvor mange tæsk jeg fik for det - hvad så? Vend blikket mod den anden side af Øresund og se, hvordan det går i Sverige. Og læg mærke til hvad de andre partier siger i dag, noterer hun og henviser til, at blandt andet Socialdemokratiet og Venstres udlændingepolitik i dag også er af den stramme slags.

- Hvis jeg ikke havde rejst debatten om udlændinge dengang i slutningen af 80erne og fremover, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan Danmark havde set ud i dag. Nogen skulle tage den tørn, og det har jeg aldrig fortrudt.

Lige nu oplever Dansk Folkeparti en gevaldig nedtur i meningsmålingerne. Kun knap 16 procent af vælgerne ville ifølge Gallup i dag sætte kryds ved liste O, og dermed har Dansk Folkeparti mistet i omegnen af en kvart million vælgere siden folketingsvalget.

Det huer ikke Pia Kjærsgaard, der forklarer vælgerflugten med anklagerne om Morten Messerschmidts snyd med EU-midler i Europa-Parlamentet.

- Hele den debat har ikke været god for Dansk Folkeparti, og jeg har været ærgerlig og meget ked af det, siger hun slet og ret. 

Hvilke politiske fingeraftryk er du mest stolt af?

- Det er fantastisk at have været med til at stifte et nyt parti, der er levedygtigt. Og så er jeg jo glad for, at EU og flygtningesituationen er kommet på dagsordenen. Og så at den sociale velfærd skal fylde mere, det banker mit hjerte for.

Ville gerne være journalist

Hvis du ikke var gået ind i politik, havde du så fortsat været i hjemmeplejen?

- Nej, det tror jeg ikke. For jeg var kommet til et punkt i mit liv, hvor der skulle ske noget andet. Af alt overvejede jeg faktisk også at søge ind og blive journalist. Det er lidt beslægtet med politik ikke, så ... Det kan godt være, at det var blevet journalistik i stedet for.

Så havde du ikke været formand for Folketinget men chefredaktør?

- Det ved man ikke. Jeg kan i hvert fald huske, at i de år gik jeg med tankerne om at blive journalist, og så skete der så meget andet, og så blev det ikke det. Jeg kan godt lide det danske sprog, og jeg kan også godt følge en historie og synes, at det er spændende at fortælle virkeligheden. Så det tror jeg, at jeg ville have befundet mig meget godt ved.

Nu fylder du 70 år. Hvor lang tid skal du fortsætte med at arbejde? 

 - Så længe jeg selv og vælgerne og Vor Herre vil, gør jeg det. Så længe jeg har helbred, lyst og vælgerne gerne vil have mig, fastslår Pia Kjærsgaard.

mand og kvinde
Kendte

Mødtes i Vild med dans:

Nu skal de giftes 

kvinde
Kendte

Linse Kessler: 

Derfor går jeg ikke i bad

mand og kvinde
Kendte

Tilbage efter trist år

fodboldspillere
Sport

Wind scorer to sene mål 

mand
Nyheder

Trump afviser at

garantere Nato-medlemskab

formel 1 bane
Sport

Magnussen skuffer i sidste løb

mand og kvinde
Kendte

Parret fra Badehotellet:

Det bliver dejligt

demonstration
Nyheder

Syrere i Danmark fester

kampvogn
Nyheder

OVERBLIK:

Sådan lykkedes oprørerne

tre lottokuponer
Nyheder

Her bor de nye

Lotto-millionærer

mand
Nyheder

Rusland: Assad

har forladt Syrien

portræt af knud romer siddende bag en buket blomster og foran en grå bagvæg
Kendte

Knud Romers sidste julelys: Om et år er han blind

billede af app'en Telegram
Nyheder

Intime billeder deles i stor stil 

Sport

United smider sportsdirektør på porten efter fem måneder

nærportræt af kvinde med ansigtet hvilende på sine hænder
Kendte

Mai-Britt Vingsøe glad igen: Mit livs kærlighed

politibiler spærrer vej
Krimi

Efter to ulykker: Bilist kræves fængslet for vanvidsbilisme

portræt af kevin magnusson
Sport

Magnussens sidste kvalifikation smadret: Smertefuldt

rubinrøde sko vises frem på mørk baggrund
Helt vildt

Vanvittigt hammerslag: Ikoniske sko solgt for rekordbeløb

Taylor Swift på scenen
Nyheder

Afslutter historisk turné: Slår Elton John med flere milliarder

oprørssoldat foran bygning
Nyheder

Præsident på flugt: Oprører erobrer hovedstad

to politibiler spærrer vej
Krimi

Kvindelig cyklist er i kritisk tilstand efter uheld i Aarhus

pengesedler i en pung
Nyheder

Her er skattefradraget
som du stadig kan nå

spillere i jubel
Sport

Danmark slider
Tyskland op

Nyheder

Donald Trump:
Verden er ved
at blive vanvittig

En mand
Kendte

Vredesudbrud
koster millioner

Kaffe og kage på et bord
Nyheder

Ikonisk café lukker

Nyheder

Iron Maiden mister medlem

Sport

Formand væltet

Krimi

Voldtog to kvinder på hostel i København

mand på den røde løber
Kendte

Skuespiller ramt af blodprop

Hylder med bind og tamponer
Sundhed

Nyt initiativ:

Gratis bind

og tamponer

Portræt af kvinde
Nyheder

Danske unge får 15 millioner til rejser

Skodder for indgang til fodboldstadion
Nyheder

Storm aflyser storkamp

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder en million – og giver pengene væk

Nyheder

Flere danske F-16-kampfly til Ukraine

politifolk i park
Krimi

Drabsmands rygsæk fundet i Central Park

Nyheder

Boligblok kollapser efter voldsom eksplosion

Krimi

Tre mænd skudt i nat

maleri af Mozart
Nyheder

Håndskrevet brev fra Mozart indbringer millioner

to mænd
Nyheder

Russisk

supermissil på vej

mand
Sport

Han blev årets cykelrytter

kongeparret
Nyheder

Demonstration

ved gallataffel

mand
Kendte

Thomas Eje: 

Jul på krykker

Julekalender i pap
Nyheder

Julekalender

tilbagekaldes

mand
Nyheder

Siger nej tak til Kongen

fly på landingsbane
Nyheder

Fire nye F-35-kampfly

olieplatform
Nyheder

Pengetanken

svulmer til rekordbeløb

lotto kupon
Nyheder

Vinder du 750 millioner

i aften: Så ringer Lars

kvinde
Kendte

Søs Fenger i sorg: 

Nu aflyser hun alt

navn på dør
Krimi

LTF'er mistænkes: Styrer narkosmugling fra Dubai

Krimi

Politi advarer gæster på stranden: Lad narkoen ligge

kvinde smiler
Sport

Indkalder forstærkning

til EM-holdet

Krimi

32-årig voldtog

og mishandlede

sin kæreste

fugle ved foderkolbe i have
Nyheder

Ny optælling:

Færre fugle i haven 

illustration af mand med økse på en vej
Krimi

Øksemand spreder

rædsel i landsby

storebæltsbroen
Krimi

Mister kørekortet:

Dumpede kartofler

på Storebæltsbroen

kvinde med hat
Kongelige

Dronningen efter dødsfald:

Det kom som et chok

mand poserer
Kendte

Troels Lund: En

grim forskrækkelse 

kvinde poserer ved flag
Kendte

Margrethe Vestager:

På liste med Taylor Swift 

mand med briller
Kendte

Troels Lund Poulsen

i trafikuheld

istanbul by night
Nyheder

22 døde efter indtag

af alkohol 

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Wozniacki er med

down under 

regnvejr
Nyheder

DMI: Det bliver træls 

Nyheder

Nu skal forkerte dæk

give bøder

spillere i aktion
Sport

Norge vinder igen,
igen over Danmark

et kort
Nyheder

Tsunamivarsel afblæses efter jordskælv i Californien

en mand på tv
Nyheder

Macron nægter at gå af

Nyheder

Tre storke på sjældent
vinterbesøg i Danmark

en mand
Kendte

Robert Hansen fængslet:

- Det er jo dybt ulykkeligt

to mænd
Kendte

Kendte værter
prøver igen

en udrykning
Krimi

Skolebørn i voldsom busulykke:
To kørt på sygehuset

et skærmbillede af en mand
Nyheder

Kuglehylstre har

indskrevet besked

en bombelignende genstand
Krimi

Bomberyddere tilkaldt

Strand
Nyheder

150 kilo kokain skyllet i land på øer i Vadehavet

Indkørsel til Randers Storcenter
Krimi

Storcenter evakueret efter bombetrussel

Portræt af mand
Kendte

Nyt job til Magnussen

tre personer på balkon
Kongelige

Prinsesse jubler:

Farmor igen

Sport

Dressurrytter udelukkes:

Piskede sin hest

retsbygning set ude fra
Krimi

16-årig skyldig i drab