Corona-pandemien eksploderer i antallet af falske e-mails, der sendes af IT-kriminelle hele verden over. Ifølge BBC blokerer Google dagligt mere end 18 millioner falske mails, der er relateret til COVID-19. Det er næsten en femtedel af de 100 millioner phishing-mails, som Google blokerer hver dag.
Corona-virussen vurderes til at være et af de hidtil største emner inden for phishing, hvor bagmændene bl.a. udgiver sig for at være legitime organisationer som Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Også Sundhedsstyrelsen har stået for tur, hvor svindlerne ledte modtagerne ind på en falsk hjemmeside, som opfordrede modtagerne til at indtaste NemID-oplysninger.
Formålet med disse mails er at få modtageren til at havne på falske hjemmesider eller downloade ondsindet software, så svindlerne kan stjæle personens private oplysninger.
Spiller på folks følelser
- Mange af bagmændene spiller på folks følelser og udgiver sig for at være verdenskendte organisationer for bl.a. at få modtageren til at donere penge. Og ofte indikerer disse mails, at man skal reagere hurtigt, så folk ikke når at tænke sig om en ekstra gang. Husk på at store organisationer aldrig beder dig om finansielle eller personlige oplysninger i en e-mail, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365.
Ifølge Google er Gmails brugere beskyttet 99,9 procent mod disse falske e-mails. Men desværre er der stadig hul igennem for svindlernes falske e-mails, som havner i massevis af indbakker verden over.
- Man skal ikke skamme sig over at blive ramt af netsvindel. Det er der mange, der udsættes for. Det vigtigste er, at man har paraderne oppe, når mistænkelige mails tikker ind. Klik aldrig på nogle links i disse mails og dobbelttjek altid om det er en afsender, du kender, siger Janus R. Nielsen fra firmaet, som har disse råd til Avisen.dk's læsere:
Undgå phishing:
- Svar ikke på e-mails eller beskeder, der beder om personlige eller finansielle oplysninger.
- Husk på at banker og andre store virksomheder aldrig vil bede dig om at oplyse dine adgangskoder eller kontooplysninger via e-mail eller telefon.
- Åbn aldrig en vedhæftet fil og klik aldrig på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem afsenderen er.
- Kontakt afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej.
- Modtager du en e-mail fra f.eks. SKAT, hvor du kommer videre til en hjemmeside, så tjek altid om URL-adressen stemmer overens med SKATs hjemmeside. Er linket falsk, vil URL-adresserne aldrig være de samme.
- Sørg for regelmæssigt at tjekke dine kontoudtog, så du ikke først efter et halvt år reagerer på transaktioner, du ikke kender til.
- Kontakt din bank, hvis du oplever noget mistænksomt.