I påsken strømmer mange danskere ud i landskabet for at kigge på sommerhus.
Men hvis du vil undgå et fejlkøb, er det også vigtigt at se kritisk på din sommerhusdrøm, før du skriver under på en købsaftale.
Du skal gøre op med dig selv, hvor meget huset må koste, og hvor stort huset skal være, men:
- Det vigtigste er beliggenheden. Det skal være et sted, du gider at komme, siger Tine Sode, fagredaktør i Bolius.
Beliggenheden:
At finde den rigtige beliggenhed indebærer blandt andet at finde et sommerhus med den rigtige afstand til din permanente bolig.
- For nogle er det en fordel, at sommerhuset ligger fire timer væk, så man har følelsen af at være væk. Andre vil gerne hurtigt kunne smutte til og fra sommerhuset, siger Tine Sode.
Du skal også gøre op med dig selv, om det er udsigt, vand, strand, skov, by eller noget helt andet, der er vigtigst ved sommerhusets beliggenhed og den tid, du skal tilbringe der.
Kig på postnummeret ved siden af:
Og selv når du har forelsket dig i et område, bør du måske skele til priserne i naboområdet. Der kan være store besparelser at hente ved blot at skifte postnummeret ud.
I et af landets dyreste sommerhusområder Tisvildeleje var kvadratmeterprisen på fritidshuse 30.256 kroner per kvadratmeter i 2016.
Men 14 kilometer mod vest ligger Liseleje, hvor kvadratmeterprisen var 21.484 kroner i kroner.
Hvis du drømmer om et sommerhus i Skagen kostede det 28.099 kroner per kvadratmeter i 2016, mens kvadratmeterprisen 50 kilometer sydpå i Hirtshals var på 18.961 kroner.
Det viser en opgørelse, som Boliga har lavet for Ritzau Fokus.
Brugsværdien:
Beliggenheden er også vigtig, fordi den kan afgøre, hvor meget tid, du får brugt i sommerhuset, siger Tine Sode.
- Tænk over hvor mange weekender og ferieuger, det er realistisk, at du får brugt i sommerhuset. Så bliver sommerhuset ikke en betændt byld, der ligger og venter på, at man kommer og besøger det. Det kan give dårlig samvittighed, siger hun.
Tid og vedligeholdelse:
Et sommerhus kræver også vedligeholdelse.
- Man skal virkelig overveje, hvor meget man gider at lave i sit sommerhus, for de praktiske gøremål med at male og fælde træer kan ende med at tage rigtig meget tid, siger Tine Sode.
De fleste sommerhuse er af træ, som kræver maling og vedligeholdelse.
Orker man ikke den slags arbejde i sin fritid, bør man overveje at købe et sommerhus i mursten eller gasbeton eller et hus med stenterrasse frem for træterrasse, da det vil kræve mindre vedligehold.
Det kan også være en god idé at kontakte grundejerforeningen og få fat i vedtægterne, inden man køber et sommerhus. Der kan være krav til, at man holder sin hæk og andet bevoksning på grunden.
- I de pæne sommerhusområder, er der tit krav om, at man slår græsset mindst tre gange på en sommer, siger Tine Sode.
Fakta: Andre udgifter:
- Når man har et sommerhus, betaler man ejendomsskat, og der kan være udgifter til vand, el, affald og kloak.
- Husets varmekilde kan også betyde meget for økonomien. Hvis man kun bruger huset om sommeren, bliver huset varmet op af solen, og man kan supplere med el-radiatorer eller en brændeovn.
- Men ønsker man at bruge huset uden for sommermånederne, kan det være en god investering at købe en varmepumpe, siger Tine Sode.
- Desuden er det godt at undersøge, om huset er godt isoleret.
Kilde: Tine Sode, Bolius
/ritzau/FOKUS