Læger skal bruge deres kræfter på de offentlige sygehuse i stedet for at score kassen på private klinikker. Sådan er holdningen i Region Syddanmark, skriver Fyens Stiftstidende.
- Det bør være sådan, at hvis man er ansat i det offentlige sygehusvæsen, så arbejder man der, siger Karsten Uno (S) til Fyens Stiftstidende.
Uno er regionens repræsentant i det nævn, der skal forhandle overenskomst med blandt andet lægerne. Nævnet er indstillet på at presse lægerne til at arbejde mere på de offentlige sygehuse og bijobbe mindre.
- Hospitalerne synes, det er forkert, at overlæger og afdelingslæger
arbejder andre steder. Spørgsmålet er, hvordan man kan få lægerne til
at arbejde mere på de sygehuse, hvor de nu er ansat, til en rimelig
pris, siger Thorkild Rotenberg, der er kontorchef i Danske Regioners
overenskomstafdeling til Fyens Stiftstidende.
Pisk og gulerod
Man overvejer både at bruge pisk og gulerod for at få lægerne tilbage på de offentlige sygehuse.
Der er ingen nye tal for, hvor mange læger, der bijobber, men Thorkild Rotenberg har tidligere undersøgt omfanget. Og det er mange læger, der supplerer lønnen fra det offentlige.
Hans bud er, at mellem 25 og 50 procent af lægerne bijobber.
Fra oktober kan patienter blive behandlet privat, hvis ikke det offentlige kan klare opgaven inden for en måned. Derfor forventer man, at de private hospitaler vil kunne lokke lægerne med tunge lønposer.
Regionerne lægger derfor op til en stramning, så lægerne fastholdes i det offentlige og bruger deres tid der, i stedet for at lægge overarbejde i privat regi.
Allerede er reglerne blevet strammet i regionerne Midt- og Nordjylland. Her har flere læger mistet deres chefstilling, fordi de også er medejere af private klinikker.
Det vil Region Syddanmark også gribe ind overfor i fremtiden.