Folketingets afslutningsdebat, der finder sted onsdag, udvikler sig ofte til et maraton, som kan strække sig fra morgenstunden til langt ud på aftenen.
Her duellerer folketingsmedlemmerne på de vigtigste politiske emner - ofte med humoristiske indslag undervejs.
* Eksempelvis fremkaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen latterbrøl, da han i 2016 gik på talerstolen med en hjemmelavet graf. Den skulle vise, at Danmark har fået flere solskinstimer, mens han har været statsminister.
* I samme debat sammenlignede S-formand Mette Frederiksen regeringen med Olsen Banden. Løkke fik rollen som uheldige Egon Olsen, hvis planer gang på gang går i vasken, mens Anders Samuelsen (LA) fik rollen som "dynamit Anders", der sprænger det hele i luften.
* Det fik til gengæld Anders Samuelsen til at sammenligne Mette Frederiksen med Olsen Bandens Yvonne, der "konstant er på jagt efter andre folks penge".
* Afslutningsdebatten kan være en ilddåb for nye ordførere, der for første gang skal forsvare deres partis synspunkter i en stor debat i Folketingssalen.
* Årets afslutningsdebat bliver den første for Venstres nye politiske ordfører, Britt Bager. Det er også første gang, at Alternativets Carolina Magdalene Maier er politiske ordfører for sit parti i en afslutningsdebat.
Sådan foregår afslutningsdebatten:
* Siden 1979 er afslutningsdebatten indledt med en forespørgsel fra alle partierne:
- Hvilke oplysninger kan regeringen give om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation?
I år er det Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der begrunder forespørgslen.
* Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har herefter en time til at besvare forespørgslen.
* Hver ordfører har nu ti minutters taletid, hvorefter der er korte bemærkninger. Ministre har også mulighed for at kommentere indlæggene.
* Partierne kommer på efter størrelse, så det første indlæg bliver fra Mette Frederiksen, da Socialdemokratiet er Folketingets største parti. Derefter taler Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, Folketingets næststørste parti.
* Efter første runde med alle partier får statsministeren ordet i 30 minutter.
* Herefter følger en kortere runde ordførerindlæg og eventuelt andre indlæg fra folketingsmedlemmer, de såkaldte privatistindlæg, hvor folketingsmedlemmer taler på egne vegne.
* Statsministeren har så endnu et indlæg på maksimalt 15 minutter, hvorefter der følger en halv time med korte bemærkninger. Til sidst er de korte bemærkninger skåret ned til 30 sekunder.
Kilder: Folketinget, Den Store Danske Encyklopædi.
/ritzau/