De har været længe undervejs, men om et halvt år sker det endelig: Når kalenderen viser 2024, træder de nye boligskatteregler i kraft.
Mandag aften landede Vurderingsstyrelsens foreløbige ejendomsvurdering for 2022, der bestemmer boligskatten for næste år i første omgang.
For langt de fleste af landets boligejere giver det en lavere skat, mens andre, der ellers står til en skatteforhøjelse, kan få en rabat, så de slipper uændret.
Læs mere om de nye regler her:
- Hvad ændrer sig med de nye regler?
Boligejere betaler ejendomsværdiskat til staten og grundskyld til kommunen. Det bliver der ikke lavet om på.
Men ejendomsvurderingen, der ligger til grund for beskatningen, kan ændre sig meget med det nye system.
De seneste 20 år har der været et skattestop på boligbeskatningen, så man betaler skat på baggrund af vurderingen fra 2001 eller 2002.
Det bliver ændret fra 2024, så skatten stiger og falder med boligpriserne og dermed beregnes på baggrund af den aktuelle vurdering.
De flestes boliger er steget i værdi, mens der har været skattestop, og det er derfor en anden værdi, der kommer til at ligge til grund for skatten.
- Hvorfor skal systemet ændres?
Allerede i 2007 kom det frem, at vurderingen af ejerboliger i Danmark, der danner grundlag for beskatningen, for ofte rammer helt ved siden af.
Fra 2011 til 2020 betalte over 700.000 boligejere for meget i skat, og et nyt system skal give mere præcise vurderinger, så der betales det rigtige.
Der er i årevis arbejdet på at finde en løsning. Men det har vist sig meget komplekst, og derfor er det blevet udskudt flere gange.
De over 700.000 boligejere, der har betalt for meget, får pengene tilbage i forlængelse af de nye vurderinger.
- Bliver det nu dyrere for boligejerne?
Skatten bliver sat ned, så selv om vurderingen bliver højere, står fire ud af fem boligejere til at få en skattelettelse - særligt folk, der bor i huse.
Ejendomsværdiskatten bliver næsten halveret til 0,5 procent, og grundskyldpromillerne, der varierer i kommunerne, sænkes også betydeligt.
Det er samtidig besluttet, at ingen eksisterende boligejere må stige i boligskat i 2024, så de, der ellers står til det, får en skatterabat.
Ifølge Vurderingsstyrelsen får man rabatten, så længe man ejer boligen. Men man får ikke mere rabat, hvis boligskatten stiger senere.
Stigningen i ejendomsværdiskat efter 2024 kan så indefryses som et lån, der skal betales tilbage, når man sælger sin bolig.
Der er ingen rabat til dem, der køber ny bolig i 2024.
Grundskyld har kunnet stige med op til 2,8 procent om året i 2022-2024. Men stigninger er automatisk blevet indefrosset rentefrit som et lån, der skal betales, når boligen sælges. Fra 2024 kommer der renter på.
Fakta om boligskatten i 2024
Både nuværende og kommende boligejere skal forberede sig på, at der sker ændringer i boligskatten fra og med 2024.
Ændringerne har været længe undervejs og skyldes, at Skat i mange år ikke har kunnet foretage korrekte vurderinger af en ejendoms værdi.
Det skal et nyt vurderingssystem råde bod på. Systemet skulle efter planen have været køreklart i 2021, men er endnu ikke blevet færdigt.
Derfor er det også kun foreløbige vurderinger fa 2022, der tirsdag er blevet tilgængelige på vurderingsportalen.dk.
Vurderingerne danner grundlag for den boligskat, der skal betales i 2024. På grund af usikkerheden i vurderingerne trækkes 20 procent af den skønnede ejendoms- og grundværdi, når skatten skal beregnes.
De præcise beløb kan ses på forskudsopgørelsen, der ligger klar i november.
Skulle din boligskat stige næste år, vil du få en skatterabat svarende til forskellen på de boligskatter, du hidtil har betalt.
Rabatten fortsætter i kroner og øre, så længe du ejer ejendommen.
Skulle boligskatten stige senere hen, får du mulighed for at indefryse stigningen og tilbagebetale den, når du sælger din bolig. Falder boligskatten, vil rabatten fortsat være den samme.
Kilde: Skat.
/ritzau/