OVERBLIK: Den kontroversielle Guantánamo-fangelejr

Guantanamo-lejren i Cuba har været stærkt kritiseret i mange år. Onsdag siger Trump, at han vil overveje at sende mistænkt for angreb til lejren. (Foto: Foto: Bob Strong/arkiv/Reuters)

Trump genopliver debat om Guantánamo. Der er stadig 41 fanger i USA's fangelejr, som Obama prøvede at lukke.

USA's præsident, Donald Trump, siger onsdag, at han vil overveje at sende den mistænkte gerningsmand fra attentatet tirsdag i New York til den amerikanske fangelejr på flådebasen Guantánamo i Cuba.

Den mistænkte er den 29-årige usbeker Sayfullo Saipov. Han mistænkes for angrebet, hvor en varevogn kørte ind over en cykelsti i New York og ramte flere cyklister. Otte blev dræbt.

Guantánamo, som Trump overvejer at sende den 29-årige til, har i mange år været centrum for politisk debat.

Få overblikket her:

* Guantánamo-fangelejren for terrormistænkte blev indrettet i 2002 på den amerikanske flådebase i Cuba efter ordre fra præsident George W. Bush.

* Lejren er indrettet på basen, som USA har lejet fra Cuba for et symbolsk beløb siden 1903.

* Der sidder i dag fortsat 41 fanger på Guantánamo. I alt har fængslet haft omkring 780 indsatte.

* Fangelejren huser i dag fem af de mistænkte bag angrebet på World Trade Center i 2001. Blandt dem er den selvudnævnte hjerne bag angrebene, Khalid Sheikh Mohammed.

* Abd al-Rahim al-Nashiri, som er mistænkt for at have planlagt angrebet på krigsskibet USS Cole i 2000, blev fanget i 2002 og overført til Guantanamo i 2006.

* Det er blevet anslået af organisationen Human Rights First, at den årlige pris for at holde Guantánamo-fangelejren kørende i 2015 var på knap tre milliarder kroner. Det gør fangerne i Guantánamo meget dyrere end de mest sikre fængsler i USA.

* Præsident George W. Bush erklærede i 2002, at fjendtlige kombattanter ikke skulle behandles som krigsfanger efter Genève-konventionerne.

* Siden har diskussionen om Guantánamo-fangers retsstilling bølget frem og tilbage i det amerikanske juridiske og politiske system.

* Allerede ved sin indsættelse som præsident i 2009 proklamerede Barack Obama, at han ville lukke fangelejren i løbet af et år. Fristen blev dengang sat til 22. januar 2010, men som bekendt lykkedes det ikke at overholde løftet.

* Obamas administration overførte flere fanger til andre lande, men politisk modstand internt i USA blokerede for en fuld lukning.

Kilder: AFP og New York Time.

/ritzau/