OVERBLIK: Catalonien - Spaniens rige og rebelske region

Præsidenten for den selvstyrende spanske region Catalonien, Carles Puigdemont, giver i et brev til Spaniens premierminister ikke noget klart svar på spørgsmålet om, hvorvidt hans region har erklæret sig selvstændig eller ej. (Foto: Foto: Pau Barrena/AFP)

Catalonien har sin egen kultur, eget sprog og samtidig et udtalt ønske om selvstændighed.

Myndighederne i Madrid har bedt Catalonien om mandag at give et klart svar på, om regionen har erklæret sig selvstændig eller ej.

Men i et brev, der er sendt til den spanske regering, beder præsidenten for det regionale selvstyre, Carles Puigdemont, endnu engang om mere tid til dialog med den spanske regering.

43 procent af indbyggerne i Catalonien deltog i afstemningen om Cataloniens uafhængighed 1. oktober. Valget var på forhånd erklæret forfatningsstridigt af Spanien. Et overvejende flertal af de fremmødte vælgere stemte ja til en løsrivelse.

Her kan du læse om regionen:

* Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

* Indbyggere: 7,5 millioner ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

* Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

* Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

* Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

* Historie: Har de seneste 300 år været en del af Spanien. I sidste halvdel af 1800-tallet begynder regionen at definere en national kultur i en periode, hvor nationalismen vokser i Europa. Under general Francisco Francos diktatur fra 1939 opløses den catalanske forfatning, og det catalanske sprog undertrykkes.

* Efter Francos død omdannes Spanien i 1975 til et demokrati. Som følge af forfatningen fra 1978 bliver Catalonien en selvstyrende region i 1979.

* I juni 2006 stemmer vælgere i Catalonien for at give regionen større selvstændighed.

* I november 2014 afslår den spanske regering resultatet af en symbolsk afstemning om uafhængighed i Catalonien.

* I marts 2017 bliver den tidligere catalanske præsident Artur Mas dømt for civil ulydighed som følge af afstemningen om selvstændighed i 2014.

* I oktober 2017 fører en ny afstemning om uafhængighed i Catalonien til store protester og politisk ustabilitet i Spanien.

* Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

* Uafhængighedsflaget hedder Estelada.

* En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

/ritzau/