Dansk økonomi klarer sig flot i EU, men Danmark skal blive bedre til at få marginaliserede grupper i arbejde - særligt indvandrere og deres efterkommere.
Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, der mandag har offentliggjort sine udkast til de årlige anbefalinger til den økonomiske politik i de enkelte EU-lande.
- Inklusion på arbejdsmarkedet og forbedring af ansættelsesmuligheder for udfordrede grupper i samfundet forbliver en udfordring.
- Det gælder særligt migranter, der ikke har en EU-baggrund (inklusiv dem der har boet i længere tid i Danmark), delvist grundet deres gennemsnitlige lavere uddannelse, skrives der i udkastet om den danske økonomi.
Modsat tidligere år kommer EU-Kommissionen ikke med specifikke finanspolitiske anbefalinger til Danmark - der er der simpelthen ikke grund til, vurderes det.
Dog anbefaler kommissionen også, at Danmark fremmer konkurrencen i den indenlandske servicesektor, for at sikre produktiviteten.
Til det siger finansminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse:
- Styrket produktivitet er centralt for vækstpotentialet i Danmark, og helt i tråd med regeringens dagsorden. Regeringen ser derfor løbende på mulighederne for at sikre en mere effektiv regulering, der mindsker byrderne for virksomhederne og fremmer en sund konkurrence.
Overordnet er der dog ros til Danmark, vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.
- Vi må sige, at det her er godkendt og mere end godkendt, når vi taler karakterer fra EU.
- Men man skal selvfølgelig huske på, at fokus fra EU er om man kan få de offentlige finanser til at hænge sammen, og der har vi ikke de store problemer i Danmark, siger han.
Overordnet lyder det fra EU-Kommissionen, at der er et behov i hele EU for reformer, der kan sikre robustheden af den europæiske økonomi.
Behovet er særlig stort i flere af de sydeuropæiske lande, hvor særligt Grækenland, Cypern, Italien og Portugal er økonomisk udfordret.
Også i Frankrig er der stort behov for reformer - særligt på arbejdsmarkedet.
Kun ét land modtager dog en direkte advarsel fra kommissionen. Det gælder Rumænien, hvor der har været for store afvigelser i forhold til budgetmålsætningen, fremgår det af kommissionens anbefalinger.
/ritzau/