Mere end hver tiende dansker i job bruger mellem halvanden og to timer om dagen på transport til og fra arbejde. Det viste en Zapera-undersøgelse fra Dansk Byggeri i april.
Men hvis du er en god forhandler med det rigtige job, så kan du rent faktisk få løn for din transporttid.
”Mange virksomheder tilbyder jo efterhånden fleksibilitet i arbejdet. Det kan være hjemmearbejdsplads eller flekstid - eller for den sags skyld arbejde i toget hjem,” siger Rikke B. Ørum, arbejdsmiljøchef fra Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv bliver dog ikke kimet ned af arbejdsgivere, der skal have råd om, hvordan de laver aftaler med medarbejdere om at arbejde i toget.
”Jeg har hørt om aftaler, men det er noget de enkelte chefer og medarbejdere finder ud af,” siger Rikke B. Ørum.
Men hvordan skal du få overtalt ledelsen til at trylle tranporttid om til arbejdstid?
Her otte trin til et ja fra chefen:
1. Kan det overhovedet lade sig gøre at udføre dit arbejde eller bare noget af dit arbejde i toget?
2. Jo mere skriftligt arbejde du har, jo større er din sandsynlighed for at få en aftale.
3. Fraværet fra arbejdspladsen skal ikke give et problem. Hvis du har et job, der kræver, at man kan komme til dig personligt, eller du skal føre fortrolige telefonsamtaler med kunder eller klienter, så duer det ikke i toget.
4. Det er få, der har et job, der 100% kan udføres uden at være til stede på jobbet. Men se på alle dine arbejdsopgaver: Er der noget, du kan slå sammen? Har du tre klumper af tastearbejde, besvarelser af mails eller tilbud, der skal laves, som du kan argumentere for uden problemer vil kunne ordnes i toget? Måske endnu mere effektivt, fordi du ikke bliver forstyrret.
5. Gå efter en blød opstart. Det er nemmere at få lov at gå tidligere en-to dage om ugen og så arbejde i toget hjem, end den totale løsning, hvor alle ti ture er arbejdstid. Så kan du strække den til flere dage næste år, når din leder kan se, at det fungerer.
6. Se dig omkring. Hvis du får den her aftale, hvor mange af dine kolleger vil så også gå til ledelsen og forlange den samme ordning? Er I fire, så er det måske bedre at foreslå en samlet koordineret løsning for jer alle sammen. Ellers risikerer du at få nej, fordi chefen ikke kan overskue konsekvenserne eller risikerer at skulle forskelsbehandle med bøvl og brok til følge.
7. Jo gladere din arbejdsgiver er for dig, jo større er sandsynligheden for at få et ja. Sådan er det. Hvis han virkelig gerne vil holde på dig, vil han også gå langt for at sørge for du er glad. Hvis du skal lave en aftale, så tag det op, når du lige har leveret en periode med virkelig godt arbejde.
8. Det er lettest at få en aftale, når du skifter job. Så ved din nye chef, hvad han er gået ind til. Du bor i Odense og bliver boende der, selvom jobbet ligger i Århus, og vil han have dig, så må I finde en løsning sammen.
.