Der er i den grad brug for at ryste posen, hvis vi skal opretholde et godt samfund. Advarslen kommer fra den danske økonom og debattør Jørgen Ørstrøm Møller.
- Både politikere, virksomheder og den enkelte person må komme mere i retning af at stille sig det fundamentale spørgsmål: Hvad gør jeg for det samfund, jeg lever i? Ikke bare: Hvad gør jeg for selv at tjene penge, men hvad gør jeg for samfundet? Det helt centrale er viljen til at bidrage aktivt til at holde sammen på samfundet, siger han i et interview med mediet Zetland.
Den 73-årige Jørgen Ørstrøm Møller har en en lang karriere med en chefstilling i Udenrigsministeriet og ambassadørposter bag sig. Den pensionerede økonom bor i Singapore, hvor han er gæsteprofessor på Singapore Management University.
Han har skrevet flere bøger om globalisering, og i sin seneste bog fra efteråret pointerer han, at særligt virksomheder 'må ændre selvopfattelse fra blot at være profitmaksimerende til primært at være samfundstjenende.'
Utrygheden breder sig hos de fattigste
At der i dag bliver kommunikeret og handlet på tværs af lande over det meste af kloden, ser Jørgen Ørstrøm Møller som en succes.
Ifølge ham er globaliseringen nemlig den bedste måde til at sikre økonomisk vækst.
- Men de sideordnede politiske tiltag inden for landene har ikke været gode nok til at sikre, at frugterne af globaliseringen er blevet nogenlunde ligeligt fordelt, siger han til Zetland.
Problemet er, at den vækst, der er skabt, hovedsagelig er kommet de rigeste til gode, forklarer han.
Det har betydet, at dem med de laveste lønninger og korteste uddannelser har fået færre penge mellem hænderne og derfor lever i en stadig større usikkerhed, påpeger Jørgen Ørstrøm Møller.