Det skal være slut med hundredekronesedler på køkkenbordet, som ryger lige ned i baglommen, når danskerne får gjort rent i deres hjem. For når rengøringen sker igennem hjemmesiden Happy Helper, sker betalingen elektronisk, og det gør det meget lettere at sørge for, at der bliver betalt skat.
- Via vores rengøringsplatform håber vi på at kunne gøre rengøringsbranchen mindre sort. Faktisk har vi et mål om at få 20 procent af det sorte rengøringsarbejde i private hjem afskaffet, siger Adam Sebastian Hjorth, som er medejer af Happy Helper.
Han anslår, at omkring 90 procent af al rengøring i private hjem i dag foregår sort. Danskerne er sjældent villige til at betale det, som det koster at få gjort rent i privaten under ordnede forhold, oplever mange rengøringsvirksomheder. Derfor fravælger de at tilbyde privat rengøring.
Avisen.dk skriver lørdag, at deleøkonomiske hjemmesider formidler arbejdskraft helt ned til 50 kr. i timen. Det er ifølge eksperter tydelige tegn på sort arbejde. Men virksomheder selv mener, at de er med til at forebygge sort arebjde.
- Vi håber på, at de deleøkonomiske virksomheder på længere sigt kan være med til at bekæmpe sort rengøring. De deleøkonomiske virksomheders registreringer og formidling af arbejdet kan bruges aktivt i forhold til skattebetaling, siger Malene Jæpelt.
Hun er leder af sekretariatet i brancheforeningen Danske Service, hvis medlemmer blandt andre er virksomheder inden for rengøring og vinduespolering.
Formand for fagforeningen Landssammenslutningen for Rengøring og Service, Morten Eriksen, mener, at Happy Helper med sin forretningsmodel i dag udnytter de svageste på arbejdsmarkedet. Men han kan godt se muligheder for, at Happy Helper kan være med til at begrænse sort arbejde.
- Rengøringen af private hjem er gennemsyret af sort arbejde. På den baggrund kan det da godt tænkes, at Happy Helper med hjælp fra Skat kan være med til at gøre rengøring hos private lidt mindre sort, siger han.
Digital løsning på vej
Indtil videre har der ikke været meget hjælp at hente hos SKAT, når de digitale platforme som Happy Helper har henvendt sig og bedt om at få mulighed for at indberette, hvor meget der bliver tjent igennem deres platform.
- Vi ville ønske, at vi kunne indberette for vores helpere, men det må vi ikke, sådan som lovgivningen er nu. Men jeg tror snart vi får mulighed for det, hvilket er fedt. Så kan deleøkonomien reelt blive en integreret del af arbejdsmarkedet, siger Adam Sebastian Hjorth fra Happy Helper.
Regeringen har i forbindelse med sin 2025-plan afsat 20 millioner kroner til at udvikle en digital løsning, hvor platformene kan fortælle SKAT, hvor meget hver enkelt af deres brugere har tjent igennem platformen. Ligesom en virksomhed fortæller SKAT, hvor meget deres medarbejdere har tjent hver måned.
Regeringen lægger op til, at det skal være frivilligt for platformene at tilmelde sig løsningen med digital indberetning. Det gør Happy Helper gerne, og det samme gør platformen meploy, som også formidler arbejdskraft til private og virksomheder.
- Vi vil gerne indberette direkte til SKAT, hvor meget folk tjener igennem meploy, men vi har ikke den mulighed i dag. Jeg har kontaktet SKAT for at høre, om vi kan få lov til det, men det kan vi ikke. Den dag, SKAT vil åbne op for det, laver vi meget gerne en automatisk indberetning, siger stifter af meploy Michael Bugaj.