Google har lanceret en ny smartphone som står til at blive et direkte frontalangreb på Apples iPhone 7 og Samsungs GALAXY S7.
Telefonen hedder Pixel og kommer blandt andet med Googles udgave af en virtuel butler kaldet Google Assistant, der kan hjælpe dig med hurtigt at navigere i telefonens funktioner på samme måde som Apples assistentfunktion Siri.
Assistentfunktionen bliver kaldt "kunstig intelligens", men for at Google Assistant kan fungere, skal telefonen vide en masse informationer om dig. Det kan være, hvilke butikker du handler i, og hvilke restauranter du godt kan lide.
Derfor ender du hurtigt med at sælge ud af dit privatliv ved at bruge telefonen, mener Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
- Forretningsmodellen for Google er at indsamle data om dig, som de kan bruge kommercielt. Data er guld værd for dem. Hvis du søger på restauranter eller flyruter, kan der meget hurtigt tegnes et forbrugsmønster omkring dig, som kan misbruges, siger han.
- Hver gang man kalder noget "kunstig intelligens" er min bekymring, at virksomhederne mæsker sig i brugernes private data, siger han.
Også Lars Ladingkær, teknologiekspert og chefredaktør for specialmediet recordere.dk, er bekymret for, at Google får et enormt stort arkiv over verdens befolkning, hvis nok mennesker køber telefonen.
- Det er oplysninger, der kan vendes mod brugeren, hvis de bliver misbrugt. Men bliver de ikke det, er det et smart system at have ved hånden, siger han til Ritzau.
Googles assistent er ikke værre end Apples Siri eller Microsofts assistentfunktion Cortana, når det kommer til at indsamle data, mener Rasmus Theede.
- Jeg synes ikke, Googles funktion er mere bekymrende end de andre. Man må grundlæggende gøre op med sig selv, om man vil have den gode brugeroplevelse eller hundrede procent privatliv, siger han.
Hvis du ikke bryder dig om, at Google, Apple og andre IT-virksomheder indsamler data om dine placeringer, købsvaner og søgehistorik, må du enten lade være med at købe en smartphone eller sørge for at slå assistentfunktionerne fra.
Og så kan man se frem til 2018, hvor der kommer en ny persondataforordning, som har til formål at give personer større kontrol over deres informationer.
Fakta om Google Pixel
- Google Pixel kommer til at koste nogenlunde det samme som den seneste iPhone 7.
- Telefonen kommer ikke til Danmark i første omgang. Telefonen sælges via Googles onlinebutik, men sendes kun direkte til kunder i USA, Storbritannien, Tyskland, Australien og Canada til at starte med.
- Foruden Google Assistant kommer Pixel med det bedste kamera på markedet lige nu. Det mener DxOMark, der flere steder anerkendes som de mest grundige og præcise kameratestere.
Kilde: Google, Politiken
/ritzau/FOKUS