Socialrådgiver-formand: Dem der lever på gaden, ryger for meget hash og drikker for meget bør få førtidspension

Mads Bilstrup mener, at de vil være nemmere at hjælpe udsatte borgere, hvis man afskaffer kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. (Foto: Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist)

Hvor skal pengene komme fra til mit barns næste madpakke? Det bekymrer mange kontanthjælpsmodtagere sig om og mister energi til at jagte job, konstaterer den nye formand for socialrådgiverne.

- Mange enlige forældre er ramt af kontanthjælpsloftet, og derfor er deres fokus ikke på at komme i job, men hvordan de får råd til at give deres børn madpakke med i skolen.

Det fortæller formand for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup, i et interview med Avisen.dk.

Han revser kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen, fordi det for borgeren fjerner fokus fra at finde et job. Det overskygges nemlig af kampen for at overleve.

- Dette loft og disse krav skaber ikke noget godt i forhold til det sociale arbejde ude i kommunerne, siger Mads Bilstrup.

Ifølge Mads Bilstrup oplever socialrådgiverne, at arbejdet med borgeren simpelthen bliver sværere som følge af de nedsatte ydelser og ekstra krav.

Netop de såkaldte fattigdomsydelser er en af de store sager, der ligger på den nyligt tiltrådte formands arbejdsbord. Mads Bilstrup har overtaget posten fra Majbrit Berlau, der skal være næstformand i den nye hovedorganisation Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Artiklen fortsætter under grafikken.

Optimisme og kampgejst

Den 54-årige formand - som er uddannet socialrådgiver, tidligere tillidsrepræsentant, regionsformand og nu formand i socialrådgivernes fagforening - er fyldt med optimisme og kampgejst. Han understreger dog, at der stadig er lang vej til at få lovgivningen derhen, hvor den er til størst gavn for det socialfaglige arbejde.

Dansk Socialrådgiverforening kæmper hårdt for at få Folketinget til at afskaffe kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og kravet om 225 timers arbejde om året.

Mads Bilstrup henviser samtidig til en undersøgelse af effekten af de nedsatte ydelser, som Beskæftigelsesministeriet offentliggjorde i februar (den blev senere trukket tilbage). Undersøgelsen viste, at 600 personer er kommet i arbejde som følge af de nedsatte ydelser. Siden 2016 er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med mere end 30.000 mennesker.

- Ud fra det tror jeg ikke på, at det er kontanthjælpsloftet og andre nedsatte ydelser, der er årsag til færre kontanthjælpsmodtagere. Vi er inde i en højkonjunktur lige nu, og arbejdsgiverne er villige til at ansætte en bred gruppe af mennesker i deres virksomheder, siger Mads Bilstrup.

Slås med mere komplekse problemer

Den lave arbejdsløshed i Danmark betyder ifølge Mads Bilstrup, at nogle af de mennesker, der står tilbage uden for arbejdsmarkedet, er mennesker, der slås med andre og mere komplekse problemer end bare at være ledig.

- Der er dem, vi ikke bare får ud i arbejde. Det er for eksempel manden med ingen eller dårlig skolegang, som har forsøgt sig med en erhvervsuddannelse, han ikke har kunnet gennemføre. Langsomt bliver sådanne mennesker glemt i systemet, og de isolerer sig mere og mere.

- Oveni det drikker de måske lidt for mange elefantøl om dagen. Når de så skal ud i samfundet igen og passe et arbejde, bliver det meget angstprovokerende for dem, siger Mads Bilstrup.

Som endnu et eksempel nævner han også den enlige mor, der fik børn tidligt og derfor aldrig har fået en uddannelse. Fokus for hende ligger nu hos børnene.

Og så er der dem, der slet ikke kan alt det, vi andre tager for givet. Det er mennesker, der kun tager bad én gang om ugen, aldrig vasker deres tøj og har så dårlig mundhygiejne, at de ikke har lyst til at åbne munden.

- Her kræver det, at vi sender en hjemmehjælper ud til dem for at hjælpe med de mest basale ting. Det er derude, vi er, og så er der altså langt til at passe et otte-timers job på en fabrik, siger Mads Bilstrup.

Til sidst peger Mads Bilstrup på dem med en velfungerende tilværelse og arbejde, indtil de blev ramt af en ulykke eller en skade, der har gjort dem uarbejdsdygtige. Efter 22 uger på sygedagpenge, ryger de på kontanthjælp.

På et tidspunkt kan de ikke holde ud at være i systemet længere og går derfor over til at blive forsørget af deres ægtefælle eller tage af det, de nu har på kistebunden.

- Det er jo en enorm umyndiggørelse af disse personer, når de hele deres voksenliv har været vant til at forsørge sig selv, siger Mads Bilstrup.

Urealistisk, at de kommer i job

I gruppen af kontanthjælpsmodtagere og borgere uden for systemet findes der også mennesker, der ifølge Mads Bilstrup bør få førtidspension for at få ro på tilværelsen og en bedre livskvalitet.

- Det er de borgere, der lever på gaden, drikker 20 øl om dagen, ryger for meget hash og tager stoffer. Det er urealistisk, at de kommer tilbage på arbejdsmarkedet her og nu, og derfor skal de have førtidspension og et billigt sted at bo, siger Mads Bilstrup.

Han tror på, at den løsning er bedst for alle. Samfundsøkonomien bliver på den måde ikke belastet af at have disse mennesker i systemet; socialrådgiverne kan bruge deres kræfter på reelt at få folk i arbejde; og kriminaliteten blandt denne gruppe vil mindskes.

Bedre arbejdsmiljø for socialrådgiverne

En anden og meget vigtig sag på Mads Bilstrups bord er forbedring af arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene for socialrådgiverne. Det sker blandt andet med bedre lovgivning.

- På den måde vil borgerne også reelt opleve, at de får støtte og hjælp af systemet, siger Mads Bilstrup.

En stor del af socialrådgiverne har for mange sager på deres bord. Mange af dem sidder ifølge Mads Bilstrup med det dobbelte af, hvad Dansk Socialrådgiverforening anbefaler.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Oveni øgede krav om dokumentation, afrapportering og kontrol bliver tiden med borgeren knap, og der kan ikke ydes den rette hjælp.

Ifølge den nyeste undersøgelse om socialrådgivernes arbejdsmiljø er en tredjedel stressede ofte eller tiden, og 61 procent har en for stor arbejdsmængde. Det er langt højere end for gennemsnittet af danske lønmodtagere-

- Kommunerne skal investere i flere socialrådgivere. Hos de kommuner, der har lavet disse investeringsstrategier, kan vi se, at de har fået gode resultater, fordi de flytter folk fra offentlig forsørgelse over til at forsørge sig selv, siger Mads Bilstrup.

Ny hovedlov giver bedre hjælp til borgere

En væsentlig forbedring af lovgivningen sker ifølge Mads Bilstrup, når en ny hovedlov bliver implementeret. Regeringen ønsker at lægge syv lovområder sammen for at sikre, at borgeren får en sammenhængende sagsbehandling i sit møde med systemet.

Ved at lægge områder fra blandt andet beskæftigelseslovgivningen, sociallovgivningen og sundhedslovgivningen ind, skal borgere med både jobmæssige, sociale og sundhedsmæssige problemer have den rette hjælp.

- Vi kan helt klart skrive under på principperne til den nye hovedlov. Det gør, at socialrådgiverne ikke skal arbejde i siloer ude i kommunerne, men kan yde en tværfaglig og koordinerende hjælp til borgere med mange sammensatte problemer, siger Mads Bilstrup.

Det er for eksempel borgere, der udover ledighed også slås med alkoholproblemer og manglende samvær med deres børn. Før de kan få et job og en relation til deres børn, kræver det, at de kommer ud af alkoholmisbruget via sundhedsvæsenet i regionerne. 

Flere tilbud til borgerne

En anden vigtig ændring, der skal give socialrådgiverne bedre mulighed for at hjælpe borgerne, er antallet af tilbud i kommunerne.

- I dag er virksomhedspraktik en af de eneste løsninger, som kommunerne kan bruge på at få folk i arbejde. Med de borgere, der er tilbage, kommer man ikke langt med virksomhedspraktik.

- Tilbuddene kan være psykologsamtaler til unge piger, der har det svært; diæter til underernærede og overvægtige, der ikke har kræfter til at stå op i et job otte timer om dagen og sprogundervisning for udenlandske kvinder, der ikke har talt dansk i den tid, de har været i Danmark, siger Mads Bilstrup.

Hjørring Kommune er en af de kommuner, der har investeret i at ansætte flere socialrådgivere og udvidet paletten af tilbud til borgerne. Man har i kommunen set gode resultater, og de investerede penge er kommet næsten tre gange igen, fordi borgerne er kommet i job.

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august