Amerikanske forskere har nemlig haft succes med at lave stamceller fra klonede abefostre. Dermed er forskerne kommet meget nærmere på også at kunne frembringe stamceller fra klonede menneskefostre, som kan erstatte beskadigede nerver, blod eller hjerteceller i syge mennesker.
»Når man kan gøre det med aber, så bør man også kunne gøre det på mennesker. Man har kunnet lave terapeutisk kloning i blandt andet rotter, mus og køer før, men aldrig i aber, der ligner mennesker så meget. Nu nærmer vi os,« siger en glad Jens Høiriis Nielsen, som er stamcelleforsker ved Københavns Universitet.
Smutter ind og reparerer
Metoden, forskerne brugte, indebærer, at man tager et tomt æg fra en abe og putter arvemateriale fra en af abens almindelige hudceller ind i ægget.
Derefter får man ægget til at dele sig og gro.
Det kommende foster – der i starten består af stamceller – bliver en kopi af den abe, man tog den voksne hudcelle fra, og dermed har aben og fosterstamcellerne ens vævstype.
Stamcellerne er en slags ufærdige celler, der har potentialet til at blive til alle kroppens forskellige celler – hud-, muskel-, nerve-, blodceller og så videre.
Forskerne fik stamcellerne til at blive dels hjertemuskelceller og dels hjerneceller. Disse celler kan derefter blive sprøjtet tilbage i abens beskadigede væv og reparere det.
Hovedmanden bag de nye resultater, Shoukhrat Mitalipov, har netop præsenteret de nye resultater ved en konference i Australien.