Grotesk og absurd.
Sådan betegner direktøren for Den Uafhængige Politiklagemyndighed 13 kollegaers opførsel. Nu er hun i gang med at afhøre dem.
"Hvis der er begået noget strafbart, skal de selvfølgelig straffes. Samtidig skal vi se på deres generelle opførsel, og om der er ledelsesmæssige ting, der er grund til at kritisere," siger direktøren Kirsten Dyrman til Newspaq.
Hendes undersøgelser skyldes de 13 betjente fra den såkaldte specialpatrulje ved Københavns Vestegns Politi. De holdt en lukket fest sidste fredag, men besluttede dog at åbne vinduerne. Og herfra kastede de store kanonslag ud i området til endnu større skræk for befolkningen i kvarteret.
"Vi er i gang med at afhøre alle de politifolk, der deltog i løjerne, og de borgere, der har rettet henvendelser. Jeg har kastet alle ressourcer ind, jeg overhovedet har. For det er grotesk og absurd, at politifolk kaster kanonslag ud fra en politistation. Nu skal jeg foretage mine undersøgelser, men det ligger helt klart, at der er foregået ting derude, som der ikke skal foregå på en politistation. Jeg har aldrig oplevet noget lignende," siger Kristen Dyrman.
Foreløbig har fem ansatte ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed afhørt de 13 uterlige politifolk, de ædru betjente der forsøgte at stoppe de fulde kollegaer, samt en række af de skræmte borgere i området, der forgæves klagede deres nød over politiets chikaneopførsel.
"Vi har sikret os en række tekniske beviser, der er ved at blive undersøgt," forklarer Kirsten Dyrman. Hun oplyser samtidig, at der blandt bevismaterialet er en række affyrede kanonslag.
Da tilpas mange borgere havde ringet ængsteligt til ordensmagten og berettet om de mange eksplosioner i området, tog to betjente ud for at se på løjerne. Men de blev kylet ud af den fulde specialpatrulje.
Borgerne fortsatte med at være bange for politiet, da festen eskalerede endnu en tand, og så tog et par hundepatruljer ud for at lukke festen. Det fandt specialpatruljen sig absolut ikke i, hvorfor det kom til håndgemæng mellem fulde og ædru betjente, hvor hundene var ved at bide medlemmer af førstnævnte gruppe.
Ekstra Bladet mener at vide, at der blandt de fulde specialpatruljebetjente faktisk var folk i tjeneste. Men fuld og fri eller fuld på job gør ingen forskel i forhold til, hvorvidt man kan straffes. For det kan kanonslagspolitiet uanset hvad.
"Jeg skal kigge på, om der er nogle politikfolk, der har begået noget, der er så strafbart, at der skal rejses sigtelse mod dem. Og så skal statsadvokaten kigge på, om bevismaterialet er så grundigt, at vi kan rejse en straffesag," oplyser Kirsten Dyrman.
Men selv hvis betjentene ikke skal for en dommer, kan de fortsat blive kylet ud af korpset. For disciplinære problemer. Og allerede dagen efter den vilde fest tog ledelsen hos Københavns Vestegns Politi konsekvensen af de uterlige ansatte. Specialpatruljen er nu blevet nedlagt, og festfolket er overført til andet politiarbejde.