I to måneder har den tidligere våbensmugler Niels Holck ventet på at finde ud af, om Retten i Hillerød mener, at han kan udleveres til Indien.
Torsdag eftermiddag kommer Retten i Hillerød med en afgørelse i sagen, hvor sidste retsdag var 18. juni.
Sagen er blevet behandlet over 11 retsdage, og Niels Holck har blandt andet fortalt om den oprørsgruppe, han i 1995 kastede våben ned til i den indiske delstat Vestbengalen.
Gruppen hedder Ananda Marga, og Niels Holck har beskrevet den som en spirituel gruppe.
- Jeg har aldrig mødt nogen, der troede eller agerede på at skabe forandring gennem vold, sagde Holck i Retten i Hillerød om gruppen.
Ifølge ham skulle gruppen bruge våbnene til at beskytte sig mod kommunistiske soldater i Vestbengalen.
En decembernat i 1995 kastede Niels Holck sammen med en britisk våbenhandler og fem russiske besætningsmedlemmer knap fem ton våben ned fra et fly.
Det er årsagen til, at Indien ønsker at få ham udleveret.
Våbnene nåede dog aldrig frem til Ananda Marga.
Holck var den eneste, der lykkedes med at flygte. Alle andre om bord på flyet blev fanget og idømt livstidsstraffe i Indien.
Han flygtede via Nepal til Danmark, hvor han efter eget udsagn holdt lav profil. Han har dog under retssagen fortalt, at han var overbevist om, at de danske myndigheder vidste, hvor han befandt sig.
Efter en dansk lovændring i 2002 bad Indien om at få Holck udleveret. I 2010 blev han anholdt, og en sag om hans udlevering begyndte.
Både byret og landsret mente ikke, at han kunne udleveres på grund af det indiske fængselssystem og risikoen for tortur.
Indien sendte igen i 2016 en udleveringsanmodning, og Rigsadvokaten brugte flere år på at undersøge og indhente informationer om Indien.
Det mundede i 2023 ud i, at Rigsadvokaten vurderede, at betingelserne for udlevering var opfyldt og indstillede til retten, at Niels Holck kan udleveres.
Der er dog ifølge hans forsvarer, Jonas Christoffersen, under de betingelser, at Holck under retssagen skal placeres i et hus og ikke et fængsel, og at man vil lade danske betjente komme med til Indien.
Den ordning har Christoffersen kaldt "et fatamorgana, der forsvinder op i den blå luft".
Han har også sagt, at Holck er "dead man walking", hvis han udleveres til Indien.
Niels Holck er selv af samme opfattelse.
- Jeg tager gerne min straf, men jeg vil ikke ned og slås ihjel, har han sagt.
Rigsadvokaten har også fortalt, at Niels Holck skal afsone en eventuel straf i Danmark.
Uanset hvad Retten i Hillerød kommer frem til, bliver det dog næppe et punktum for sagen.
Begge parter har nemlig mulighed for at kære afgørelsen til landsretten.
FAKTA om sagen:
* Natten til 18. december 1995 flyver Niels Holck sammen med den britiske våbenhandler Peter Bleach og fem russiske besætningsmedlemmer et propelfly over Purulia i den indiske delstat Vestbengalen.
* De kaster faldskærme med knap fem ton våben tiltænkt en oprørsgruppe ved navn Ananda Marga ned. Efterfølgende flyver de mod Thailand.
* De tvinges dog ned af et kampfly i Indien. Alle andre end Niels Holck bliver anholdt og idømt fængsel på livstid.
* Danskeren lykkedes med at flygte til Nepal. Han rejste til Danmark i begyndelsen af 1996.
* Indien udsender via Interpol en anholdelsesbegæring på Niels Holck, der i Indien kendes under navnet Kim Davy.
* I 2002 får Danmark en ny terrorlovgivning, der giver mulighed for udlevering af egne statsborgere til lande uden for Norden. Derefter sender Indien en formel begæring om at få Niels Holck udleveret.
* Justitsministeriet beslutter 9. april 2010 at imødekomme indernes ønske, og Niels Holck bliver anholdt.
* Udleveringsanmodningen ender med, at både byretten og landsretten afgør, at det vil være ulovligt at udlevere Niels Holck, fordi det er for usikkert, om han vil blive udsat for tortur i Indien. Rigsadvokaten tager ikke sagen i Højesteret.
* I 2016 sender Indien en ny udleveringsanmodning til Danmark.
* Sagen har ført til et koldt diplomatisk forhold mellem Danmark og Indien, men på en tur til Indien i januar 2019 sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, at forholdet nu var ved at tø op.
* I juni 2023 iværksætter Rigsadvokaten på baggrund af anmodningen fra Indien fra 2016 flere undersøgelser og indhenter oplysninger fra Indien. Det munder ud i, at Rigsadvokaten indstiller til retten, at Holck kan udleveres.
* Sagen kom 1. maj for Retten i Hillerød, der har skullet tage stilling til, om retten er enig i, at betingelserne for udlevering er opfyldt, og om der på den baggrund skal ske udlevering.
* Sagen er blevet behandlet over 11 retsdage fra 1. maj til 18. juni.
* I løbet af retssagen har Niels Holck fortalt om Ananda Marga, som efter hans udsagn ikke var en voldelig gruppe.
* Peter Bleach har også vidnet og fortalt, hvordan han har løjet om Niels Holck i Indien for at beskytte sig selv.
* 29. august klokken 13.00 afsiger Retten i Hillerød kendelse om udleveringen af Niels Holck.
/ritzau/