Mulig lønrekord: Forsvaret vil ansætte konsulenter for millioner af skattekroner

De nye konsulenter kommer til at tjene mere end forsvarschef Bjørn Ingemann Bisserup (billedet), og det er usædvanligt lyder det fra ekspert. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv)

Forsvarsministeriet er klar til at hyre konsulenter og give dem op mod én million kroner i løn om året. Det vil sandsynligvis være ny, statslig rekord, vurderer ekspert.

Forsvarsministeriet med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen er klar til at sprænge statens lønloft ved at hyre en række konsulenter til op mod en million kroner om året.

Dermed overstiger hyren den, forsvarschef Bjørn Ingemann Bisserup får. Han modtager hvert år en grundløn på 856.250 kroner.

Det viser et effektiviseringsforslag, der bliver en del af et kommende forsvarsforlig, skriver DR Nyheder.

Faktisk kan hyren til de nye konsulenter vise sig at sætte statslig rekord, mener Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet. Han er ekspert i offentlig administration.

- Det er en usædvanligt høj løn for en stilling uden ledelsesansvar. Mig bekendt er det ikke set før noget sted i centraladministrationen. Det er ikke direkte ulovligt, men måske på kant med, at det offentlige ikke skal være lønførende, siger han til DR Nyheder.

Årsagen til, at Forsvaret nu vil til at aflønne faste konsulenter er den, at der kan spares op til 12 millioner kroner ved at have faste specialister tilknyttet. Lige nu bruger Forsvaret mere end 200 millioner kroner på konsulenter, der hentes udefra, og det er for dyrt i længden, vurderes det.

De kommende fastansatte konsulenter skal rådgive om ’projektledelse og managementkonsulentydelser’, oplyser Forsvaret til DR Nyheder. Det forventes, at der skal ansættes omkring en snes stykker. 

Det kommende forsvarsforlig ventes at blive forhandlet på plads her i efteråret, og det kommer til at vare til 2023.