Administration 

Ministerium strammer: Slut med at gå til læge i arbejdstiden

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet går i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. (Foto: Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix)

Nye regler for lægebesøg i arbejdstiden er endnu et eksempel på, at der spares, hvad der spares kan, på det statslige område, mener fagforbund.

Ansatte under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kan nu ikke længere gå til lægen i arbejdstiden.

Nye retningslinjer fra ministeriet, hvor Venstre-manden Lars Chr. Lilleholt er minister, fastslår, at det er slut med tjenestefri med løn ved rutinemæssige læge- og tandlægebesøg.

Medarbejderne har fået besked på, at de så vidt muligt skal aflægge lægebesøgene uden for arbejdstiden eller tilrettelægge dem som led i deres fleksible arbejdstid.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, mener, at de nye retningslinjer er udtryk for, at ministeriet går i meget små sko.

Hun repræsenterer blandt andre biologer, geologer, fysikere og matematikere i ministeriets styrelser og mener, at de skærpede regler er i tråd med sagen om de såkaldte kutymefridage. Det drejer sig om juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag - som et andet ministerium, Skatteministeriet, sidste år gjorde til arbejdsdage for sine ansatte.

Hvad bliver det næste?

Ligesom det var tilfældet med kutymefridagene, har friheden til kunne gå til læge i arbejdstiden ikke været del af overenskomsten, men en rettighed, som medarbejdere har nydt godt af i mange år.

- De nye retningslinjer kommer oven i alle de andre rettigheder, større som mindre, som man har haft, men som også er væk. Vi oplever, at Moderniseringsstyrelsen (Styrelsen under Finansministeriet, som skal modernisere de offentlige overenskomster og skabe en bedre offentlig økonomistyring, red.) udstikker ordrer om, at alt hvad der kan spares, skal spares. Det går ud over arbejdsmiljøet og arbejdsglæden og gør, at folk er på vagt og tænker, hvad der nu bliver det næste, siger Camilla Gregersen.

Magistrenes formand advarer dog mod at tro, at det nødvendigvis fører til besparelser, at man svinger sparekniven så ihærdigt på det offentlige område. Når medarbejderne oplever, at arbejdsgiveren er overdrevent nidkær, vil reaktionen meget sandsynligt være, at de også bliver nidkære med deres tid, gør Camilla Gregersen opmærksom på.

Artiklen fortsætter under billedet:

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet gå i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. Foto: Jacob Nielsen.

Tvivlsom besparelse

Og at det skulle føre til besparelser, når man kun tillader medarbejdere at gå til lægen ved akut sygdom, har hun svært ved at se.

- Et rutinemæssigt lægebesøg kan netop sikre, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå en længere sygemelding. Besparelsen her er desværre udtryk for, at arbejdsgiveren kun har fokus på at spare på den korte bane. Det kan give bagslag og giver formentlig ikke nogen besparelse, mener Camilla Gregersen.

Mia Dall Winther, kontorchef i HR & Jura i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, afviser, at de nye retningslinjer er en spareøvelse.

- Intentionen bag de nye retningslinjer er ikke at opnå besparelser, men et ønske om at ensrette retningslinjerne på tværs af vores ministerium og sikre nogle principper, som er enkle og smidige, og som harmonerer med de arbejdsvilkår, som medarbejderne i øvrigt har, skriver hun i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Ministeriet vil ikke stille op til et interview, men kun svare på spørgsmål via mail. Avisen.dk har derfor ikke haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

Må passe det ind

Det er også en forkert udlægning, at medarbejdere afholdes fra at gå til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg i arbejdstiden, mener Mia Dall Winther. Det skal bare passes ind i en fleksibel arbejdstid, så de ansatte i stedet arbejder på andre tidspunkter.

- Medarbejderne må gerne gå til læge og tandlæge i arbejdstiden, og de kan i mange tilfælde få fri med løn til det. Retningslinjerne skal ses i sammenhæng med, at vi har fleksibel arbejdstid og generelt god mulighed for fleksibel arbejdstilrettelæggelse, påpeger hun.

Helt præcist står der i ministeriets retningslinjer, at der kan gives tjenestefri med løn ved konsultationer i genoptrænings- eller behandlingsforløb. Det betragtes dog som sygdom og skal registreres sådan. Medarbejderne opfordres til at til at tilrettelægge konsultationerne uden for arbejdstiden eller i hvert fald til mindst mulig gene for arbejdsstedet.

Fokus på sygefravær

Derimod gives der ifølge retningslinjerne ikke tjenestefri med løn til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg, for eksempel blodprøver, vaccinationer og receptforlængelser. Heller ikke til ikke-lægeordineret behandling. Også her henstilles det til medarbejderne, at de så vidt muligt planlægger sådanne lægebesøg uden for arbejdstiden eller tilrettelægger besøgene som en del af deres fleksible arbejdstilrettelæggelse. 

Maria Dall Winther deler ikke Camilla Gregersens bekymring for, at de nye retningslinjer vil modvirke, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå længere sygemelding.

- Det har aldrig været hensigten, at retningslinjerne skal stå i vejen for, at medarbejderne kan gå til lægen og få undersøgt skavanker eller andre sygdomstegn, og det mener jeg også, at retningslinjerne giver mulighed for. Vi har i øvrigt stort fokus på medarbejdernes trivsel og følger løbende med i medarbejdernes sygefravær for at være på forkant med optakter til eventuelle længevarende sygdomsforløb, skriver hun.

Aftaler gennemgås med tættekam

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl forsker aktuelt i, hvordan moderniseringspolitikken påvirker aftalesystemet på det offentlige område. Herunder også personalegoder som eksempelvis kutymefridagene, der har ligget uden for det formelle aftalesystem. Indskrænkningen af retten til lægebesøg i Energiministeriet er ny for ham, men overrasker ham ikke.

- Det er en tendens, vi har set de seneste år, hvor mange statslige arbejdsgivere er begyndt at gå deres aftaler igennem med en tættekam for at se, om de kan finde besparelser. Især statslige arbejdsgivere er begyndt at lede efter besparelser i kutymer, som kan være rigtig gamle, men som der ikke er klare aftaler om i overenskomsten. Og hvor der derfor kan være noget at hente, siger han.

Offentlige instanser er pålagt et politisk krav om at skulle spare to procent om året. Og Laust Høgedahl ser ikke noget overraskende i, at man som arbejdsgiver på det offentlige område har fået, hvad han kalder en regnearks-tilgang til personalepolitikken og har gjort løn- og arbejdsvilkår til en integreret del af sin udgiftspolitik.

Det er også de signaler, der kommer fra Moderniseringsstyrelsen, mener forskeren.

Samarbejdet stresstestes

To tredjedele af alle udgifter i den offentlige sektor har med løn og arbejdsforhold at gøre, så det er der, man skal finde pengene, når der ikke kan skrues længere ned for varmen, påpeger han.

Men Laust Høgedahl er ikke i tvivl om, at besparelserne på personaleområdet i alvorlig grad stresstester samarbejdet mellem parterne på det statslige område.

- CFU, forhandlingskartellet som forhandler overenskomster på vegne af lønmodtagerne på det statslige område, valgte jo at trække sig fra alt samarbejde med Moderniseringsstyrelsen tidligt på året, fordi de syntes, at nok var nok. Det drejede sig om tre projekter, der var aftalt ved sidste overenskomstrunde og handlede om samarbejde og arbejdsmiljø. Når ledelsen begynder at fjerne rettigheder, skaber det modstand og kølner samarbejdet mellem parterne. Det er en tydelig konsekvens, siger han.

en sort Rolls
Biler

Topmodel fylder 100 år

pelargonier i blomst
Livsstil

Her er planten sneglene hader

en racerkører jubler
Sport

18-årig skriver Formel 1-historie 

politi på gaden
Krimi

Yngre mand stadig i kritisk tilstand efter skudepisode 

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn

mange biler på p-plads
Nyheder

Tesla-salg styrtdykker fortsat

en bil sat til opladning
Biler

Elbiler overhaler

snart dieselbilerne

larver går i række
Nyheder

Kamp mod giftig larve fortsætter

store flammer kommer op fra bygning
Krimi

Voldsom gårdbrand

- bygning kollapset

mænd går på vej med sne
Kongelige

Kongen giver ok-tegn 

en bil på ulykkesstedet
Krimi

Påkørsel: Ældre mand er afhørt

en mand taler
Nyheder

USA og Ukraine underskriver aftale

glad mand med smil og stort krøllet hår
Kendte

Høster vild succes

22 år efter sin død

to fodboldspillere i blåt og gult jubler
Sport

Vildt drama i Brøndby

ét øje helt tæt på
Nyheder

Gå ikke til Louis Nielsen: 
Lukker i weekenden

hvide flag med firmalogo
Nyheder

GN Store Nord nedjusterer

ordenspersoner holder pressemøde bag høje borde
Krimi

16-årig: Stak af

fra bosted før drab

fire fodboldspillere i rødt jubler
Sport

Gør klar til Superligaen

rød smadret bil
Krimi

København:

11 skadet ved påkørsel

mand i jakkesæt på talerstol
Nyheder

Betinget dom for

karikatur af Erdogan

plasticbeholder med salat
Nyheder

Solgt over hele landet: 

Spis det ikke

politilogo på bil
Krimi

30-årig sigtet for

vold og trusler på livet

kvindelig tennisspiller på rødt grus
Sport

Tørre tæsk i Madrid

Brandbil ved lejlighedsbyggeri
Krimi

Fugle reddet ud af

brændende lejlighed

Krimi

Politiet leder efter 12-årig dreng: Gik fra sit hjem tirsdag

en dame ved et samlebånd
Nyheder

Kendt erhvervskvinde og arving er død

en UTV-bil
Krimi

Mistænkt flugtbilist kørte i UTV

en facade med et logo for skat
Nyheder

Skattestyrelsen leder efter ejere til 20,5 millioner kroner

bøger på stribe
Bøger

Kendt forlag går konkurs

en mand og et sommerhus
Kendte

Køb Seebachs sommerhus

en politimnd
Nyheder

Betjent kaldte barn snotunge og får kritik af DUP

en DSV-lastbil
Nyheder

Alt om DSV's vilde historie