Administration 

Ministerium strammer: Slut med at gå til læge i arbejdstiden

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet går i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. (Foto: Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix)

Nye regler for lægebesøg i arbejdstiden er endnu et eksempel på, at der spares, hvad der spares kan, på det statslige område, mener fagforbund.

Ansatte under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kan nu ikke længere gå til lægen i arbejdstiden.

Nye retningslinjer fra ministeriet, hvor Venstre-manden Lars Chr. Lilleholt er minister, fastslår, at det er slut med tjenestefri med løn ved rutinemæssige læge- og tandlægebesøg.

Medarbejderne har fået besked på, at de så vidt muligt skal aflægge lægebesøgene uden for arbejdstiden eller tilrettelægge dem som led i deres fleksible arbejdstid.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, mener, at de nye retningslinjer er udtryk for, at ministeriet går i meget små sko.

Hun repræsenterer blandt andre biologer, geologer, fysikere og matematikere i ministeriets styrelser og mener, at de skærpede regler er i tråd med sagen om de såkaldte kutymefridage. Det drejer sig om juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag - som et andet ministerium, Skatteministeriet, sidste år gjorde til arbejdsdage for sine ansatte.

Hvad bliver det næste?

Ligesom det var tilfældet med kutymefridagene, har friheden til kunne gå til læge i arbejdstiden ikke været del af overenskomsten, men en rettighed, som medarbejdere har nydt godt af i mange år.

- De nye retningslinjer kommer oven i alle de andre rettigheder, større som mindre, som man har haft, men som også er væk. Vi oplever, at Moderniseringsstyrelsen (Styrelsen under Finansministeriet, som skal modernisere de offentlige overenskomster og skabe en bedre offentlig økonomistyring, red.) udstikker ordrer om, at alt hvad der kan spares, skal spares. Det går ud over arbejdsmiljøet og arbejdsglæden og gør, at folk er på vagt og tænker, hvad der nu bliver det næste, siger Camilla Gregersen.

Magistrenes formand advarer dog mod at tro, at det nødvendigvis fører til besparelser, at man svinger sparekniven så ihærdigt på det offentlige område. Når medarbejderne oplever, at arbejdsgiveren er overdrevent nidkær, vil reaktionen meget sandsynligt være, at de også bliver nidkære med deres tid, gør Camilla Gregersen opmærksom på.

Artiklen fortsætter under billedet:

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet gå i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. Foto: Jacob Nielsen.

Tvivlsom besparelse

Og at det skulle føre til besparelser, når man kun tillader medarbejdere at gå til lægen ved akut sygdom, har hun svært ved at se.

- Et rutinemæssigt lægebesøg kan netop sikre, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå en længere sygemelding. Besparelsen her er desværre udtryk for, at arbejdsgiveren kun har fokus på at spare på den korte bane. Det kan give bagslag og giver formentlig ikke nogen besparelse, mener Camilla Gregersen.

Mia Dall Winther, kontorchef i HR & Jura i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, afviser, at de nye retningslinjer er en spareøvelse.

- Intentionen bag de nye retningslinjer er ikke at opnå besparelser, men et ønske om at ensrette retningslinjerne på tværs af vores ministerium og sikre nogle principper, som er enkle og smidige, og som harmonerer med de arbejdsvilkår, som medarbejderne i øvrigt har, skriver hun i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Ministeriet vil ikke stille op til et interview, men kun svare på spørgsmål via mail. Avisen.dk har derfor ikke haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

Må passe det ind

Det er også en forkert udlægning, at medarbejdere afholdes fra at gå til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg i arbejdstiden, mener Mia Dall Winther. Det skal bare passes ind i en fleksibel arbejdstid, så de ansatte i stedet arbejder på andre tidspunkter.

- Medarbejderne må gerne gå til læge og tandlæge i arbejdstiden, og de kan i mange tilfælde få fri med løn til det. Retningslinjerne skal ses i sammenhæng med, at vi har fleksibel arbejdstid og generelt god mulighed for fleksibel arbejdstilrettelæggelse, påpeger hun.

Helt præcist står der i ministeriets retningslinjer, at der kan gives tjenestefri med løn ved konsultationer i genoptrænings- eller behandlingsforløb. Det betragtes dog som sygdom og skal registreres sådan. Medarbejderne opfordres til at til at tilrettelægge konsultationerne uden for arbejdstiden eller i hvert fald til mindst mulig gene for arbejdsstedet.

Fokus på sygefravær

Derimod gives der ifølge retningslinjerne ikke tjenestefri med løn til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg, for eksempel blodprøver, vaccinationer og receptforlængelser. Heller ikke til ikke-lægeordineret behandling. Også her henstilles det til medarbejderne, at de så vidt muligt planlægger sådanne lægebesøg uden for arbejdstiden eller tilrettelægger besøgene som en del af deres fleksible arbejdstilrettelæggelse. 

Maria Dall Winther deler ikke Camilla Gregersens bekymring for, at de nye retningslinjer vil modvirke, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå længere sygemelding.

- Det har aldrig været hensigten, at retningslinjerne skal stå i vejen for, at medarbejderne kan gå til lægen og få undersøgt skavanker eller andre sygdomstegn, og det mener jeg også, at retningslinjerne giver mulighed for. Vi har i øvrigt stort fokus på medarbejdernes trivsel og følger løbende med i medarbejdernes sygefravær for at være på forkant med optakter til eventuelle længevarende sygdomsforløb, skriver hun.

Aftaler gennemgås med tættekam

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl forsker aktuelt i, hvordan moderniseringspolitikken påvirker aftalesystemet på det offentlige område. Herunder også personalegoder som eksempelvis kutymefridagene, der har ligget uden for det formelle aftalesystem. Indskrænkningen af retten til lægebesøg i Energiministeriet er ny for ham, men overrasker ham ikke.

- Det er en tendens, vi har set de seneste år, hvor mange statslige arbejdsgivere er begyndt at gå deres aftaler igennem med en tættekam for at se, om de kan finde besparelser. Især statslige arbejdsgivere er begyndt at lede efter besparelser i kutymer, som kan være rigtig gamle, men som der ikke er klare aftaler om i overenskomsten. Og hvor der derfor kan være noget at hente, siger han.

Offentlige instanser er pålagt et politisk krav om at skulle spare to procent om året. Og Laust Høgedahl ser ikke noget overraskende i, at man som arbejdsgiver på det offentlige område har fået, hvad han kalder en regnearks-tilgang til personalepolitikken og har gjort løn- og arbejdsvilkår til en integreret del af sin udgiftspolitik.

Det er også de signaler, der kommer fra Moderniseringsstyrelsen, mener forskeren.

Samarbejdet stresstestes

To tredjedele af alle udgifter i den offentlige sektor har med løn og arbejdsforhold at gøre, så det er der, man skal finde pengene, når der ikke kan skrues længere ned for varmen, påpeger han.

Men Laust Høgedahl er ikke i tvivl om, at besparelserne på personaleområdet i alvorlig grad stresstester samarbejdet mellem parterne på det statslige område.

- CFU, forhandlingskartellet som forhandler overenskomster på vegne af lønmodtagerne på det statslige område, valgte jo at trække sig fra alt samarbejde med Moderniseringsstyrelsen tidligt på året, fordi de syntes, at nok var nok. Det drejede sig om tre projekter, der var aftalt ved sidste overenskomstrunde og handlede om samarbejde og arbejdsmiljø. Når ledelsen begynder at fjerne rettigheder, skaber det modstand og kølner samarbejdet mellem parterne. Det er en tydelig konsekvens, siger han.

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Mand med solbriller
Kendte

Kanye West har fået visum annulleret

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul 

dansere poserer
Film og TV

Slut med Vild med dans 

Nyheder

Facebook vil bruge

dine private billeder 

mand smiler
Kendte

Thomas Evers:

Det har ændret mit liv

dansepar poserer
Kendte

Tak for dansen:

Her er alle vinderne

i Vild med dans

Nyheder

Snigskytte dræber to

brandmænd