Administration 

Ministerium strammer: Slut med at gå til læge i arbejdstiden

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet går i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. (Foto: Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix)

Nye regler for lægebesøg i arbejdstiden er endnu et eksempel på, at der spares, hvad der spares kan, på det statslige område, mener fagforbund.

Ansatte under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kan nu ikke længere gå til lægen i arbejdstiden.

Nye retningslinjer fra ministeriet, hvor Venstre-manden Lars Chr. Lilleholt er minister, fastslår, at det er slut med tjenestefri med løn ved rutinemæssige læge- og tandlægebesøg.

Medarbejderne har fået besked på, at de så vidt muligt skal aflægge lægebesøgene uden for arbejdstiden eller tilrettelægge dem som led i deres fleksible arbejdstid.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, mener, at de nye retningslinjer er udtryk for, at ministeriet går i meget små sko.

Hun repræsenterer blandt andre biologer, geologer, fysikere og matematikere i ministeriets styrelser og mener, at de skærpede regler er i tråd med sagen om de såkaldte kutymefridage. Det drejer sig om juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag - som et andet ministerium, Skatteministeriet, sidste år gjorde til arbejdsdage for sine ansatte.

Hvad bliver det næste?

Ligesom det var tilfældet med kutymefridagene, har friheden til kunne gå til læge i arbejdstiden ikke været del af overenskomsten, men en rettighed, som medarbejdere har nydt godt af i mange år.

- De nye retningslinjer kommer oven i alle de andre rettigheder, større som mindre, som man har haft, men som også er væk. Vi oplever, at Moderniseringsstyrelsen (Styrelsen under Finansministeriet, som skal modernisere de offentlige overenskomster og skabe en bedre offentlig økonomistyring, red.) udstikker ordrer om, at alt hvad der kan spares, skal spares. Det går ud over arbejdsmiljøet og arbejdsglæden og gør, at folk er på vagt og tænker, hvad der nu bliver det næste, siger Camilla Gregersen.

Magistrenes formand advarer dog mod at tro, at det nødvendigvis fører til besparelser, at man svinger sparekniven så ihærdigt på det offentlige område. Når medarbejderne oplever, at arbejdsgiveren er overdrevent nidkær, vil reaktionen meget sandsynligt være, at de også bliver nidkære med deres tid, gør Camilla Gregersen opmærksom på.

Artiklen fortsætter under billedet:

Nye retningslinjer for fravær i forbindelse med lægebesøg er udtryk for, at Energi, Forsynings- og Klimaministeriet gå i meget små sko, mener formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. Foto: Jacob Nielsen.

Tvivlsom besparelse

Og at det skulle føre til besparelser, når man kun tillader medarbejdere at gå til lægen ved akut sygdom, har hun svært ved at se.

- Et rutinemæssigt lægebesøg kan netop sikre, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå en længere sygemelding. Besparelsen her er desværre udtryk for, at arbejdsgiveren kun har fokus på at spare på den korte bane. Det kan give bagslag og giver formentlig ikke nogen besparelse, mener Camilla Gregersen.

Mia Dall Winther, kontorchef i HR & Jura i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, afviser, at de nye retningslinjer er en spareøvelse.

- Intentionen bag de nye retningslinjer er ikke at opnå besparelser, men et ønske om at ensrette retningslinjerne på tværs af vores ministerium og sikre nogle principper, som er enkle og smidige, og som harmonerer med de arbejdsvilkår, som medarbejderne i øvrigt har, skriver hun i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Ministeriet vil ikke stille op til et interview, men kun svare på spørgsmål via mail. Avisen.dk har derfor ikke haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

Må passe det ind

Det er også en forkert udlægning, at medarbejdere afholdes fra at gå til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg i arbejdstiden, mener Mia Dall Winther. Det skal bare passes ind i en fleksibel arbejdstid, så de ansatte i stedet arbejder på andre tidspunkter.

- Medarbejderne må gerne gå til læge og tandlæge i arbejdstiden, og de kan i mange tilfælde få fri med løn til det. Retningslinjerne skal ses i sammenhæng med, at vi har fleksibel arbejdstid og generelt god mulighed for fleksibel arbejdstilrettelæggelse, påpeger hun.

Helt præcist står der i ministeriets retningslinjer, at der kan gives tjenestefri med løn ved konsultationer i genoptrænings- eller behandlingsforløb. Det betragtes dog som sygdom og skal registreres sådan. Medarbejderne opfordres til at til at tilrettelægge konsultationerne uden for arbejdstiden eller i hvert fald til mindst mulig gene for arbejdsstedet.

Fokus på sygefravær

Derimod gives der ifølge retningslinjerne ikke tjenestefri med løn til rutinemæssige læge- og tandlægebesøg, for eksempel blodprøver, vaccinationer og receptforlængelser. Heller ikke til ikke-lægeordineret behandling. Også her henstilles det til medarbejderne, at de så vidt muligt planlægger sådanne lægebesøg uden for arbejdstiden eller tilrettelægger besøgene som en del af deres fleksible arbejdstilrettelæggelse. 

Maria Dall Winther deler ikke Camilla Gregersens bekymring for, at de nye retningslinjer vil modvirke, at små skavanker opdages tidligt og tages i opløbet, så man kan undgå længere sygemelding.

- Det har aldrig været hensigten, at retningslinjerne skal stå i vejen for, at medarbejderne kan gå til lægen og få undersøgt skavanker eller andre sygdomstegn, og det mener jeg også, at retningslinjerne giver mulighed for. Vi har i øvrigt stort fokus på medarbejdernes trivsel og følger løbende med i medarbejdernes sygefravær for at være på forkant med optakter til eventuelle længevarende sygdomsforløb, skriver hun.

Aftaler gennemgås med tættekam

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl forsker aktuelt i, hvordan moderniseringspolitikken påvirker aftalesystemet på det offentlige område. Herunder også personalegoder som eksempelvis kutymefridagene, der har ligget uden for det formelle aftalesystem. Indskrænkningen af retten til lægebesøg i Energiministeriet er ny for ham, men overrasker ham ikke.

- Det er en tendens, vi har set de seneste år, hvor mange statslige arbejdsgivere er begyndt at gå deres aftaler igennem med en tættekam for at se, om de kan finde besparelser. Især statslige arbejdsgivere er begyndt at lede efter besparelser i kutymer, som kan være rigtig gamle, men som der ikke er klare aftaler om i overenskomsten. Og hvor der derfor kan være noget at hente, siger han.

Offentlige instanser er pålagt et politisk krav om at skulle spare to procent om året. Og Laust Høgedahl ser ikke noget overraskende i, at man som arbejdsgiver på det offentlige område har fået, hvad han kalder en regnearks-tilgang til personalepolitikken og har gjort løn- og arbejdsvilkår til en integreret del af sin udgiftspolitik.

Det er også de signaler, der kommer fra Moderniseringsstyrelsen, mener forskeren.

Samarbejdet stresstestes

To tredjedele af alle udgifter i den offentlige sektor har med løn og arbejdsforhold at gøre, så det er der, man skal finde pengene, når der ikke kan skrues længere ned for varmen, påpeger han.

Men Laust Høgedahl er ikke i tvivl om, at besparelserne på personaleområdet i alvorlig grad stresstester samarbejdet mellem parterne på det statslige område.

- CFU, forhandlingskartellet som forhandler overenskomster på vegne af lønmodtagerne på det statslige område, valgte jo at trække sig fra alt samarbejde med Moderniseringsstyrelsen tidligt på året, fordi de syntes, at nok var nok. Det drejede sig om tre projekter, der var aftalt ved sidste overenskomstrunde og handlede om samarbejde og arbejdsmiljø. Når ledelsen begynder at fjerne rettigheder, skaber det modstand og kølner samarbejdet mellem parterne. Det er en tydelig konsekvens, siger han.

rotte
Nyheder

Badeland åbner

efter rotte-lukning

Et par klædt i sort, der holder i hånden.
Nyheder

Danmarks ældste

mand er død

Atleter i Paris
Debat

Søren Baastrup: Klipfisk, små pølser og franske kartofter

Kebab på et spyd
Nyheder

Dönerkebab krig

Hans Lindberg og Jeanette.
Kendte

Flytter hjem til Danmark:

Smider millioner

Trump fra siden
Nyheder

Før Trump-skyderiet:

Googlede Kennedy-drab

En baby
Krimi

Dansk mand kan være

kidnappet barn

Caroline Wozniacki
Sport

Wozniacki slår fast:

Stopper ikke

To smoothies i to glas
Mad og drikke

Smoothies tilbagekaldes

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Indstiller eftersøgning

af savnet 68-årig mand

Brandbiler hos Novo
Krimi

Endnu en brand

på Novo Nordisk

Mette Grith Stage og Dennis Knudsen.
Kendte

Dennis Knudsen:

Jeg er røvtræt

Isbjørn
Nyheder

Isbjørn skudt: 

Kurs mod legende børn

Krimi

29-årig fængslet:

Voldtog 13-årig i bil

par træder ud af bil
Kongelige

Skandale-prinsesse truer svigermor

Håndboldpiger på banen
Sport

Håndboldstjerne misser 

OL efter fodskade

rester af fly på jorden
Nyheder

18 omkommer i flystyrt

Familiefoto af far, mor og tre børn på strand
Nyheder

Tragisk ulykke:

11-årig mister

hele familien

kvinde i kjole ved bord
Kendte

Vild med dans-dommer stopper

tre poser med kiks
Mad og drikke

Kiks kaldes tilbage

kort over sydamerika og Falklandsøerne
Nyheder

Otte sømænd døde i skibbrud

storkepar i rede
Nyheder

Sønderjysk stork dræbt

mand med cowboyhat
Nyheder

John Mayall er død 

mand
Kendte

Dansk viking scorer

igen rolle i storfilm

mand og kvinde
Nyheder

Harris fører over Trump

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Svært at acceptere

mand og kvinde
Kendte

Romantisk bryllupsrejse

tegning af mand
Krimi

Hanne With:

Drabsdømt anker ikke

kvinde
Nyheder

Efter Trump-attentat:

Nu er hun færdig

mand
Nyheder

Clooney ind

i valgkampen

Nyheder

Vinterberg udtaget til

prestigefyldt filmfestival

udrygningskøretøjer foran høj bygning
Krimi

Fortsat kritisk 

efter styrt fra 5. sal

oversvømmelse
Nyheder

Verden slog varmerekord

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Aldersforskellen
betyder intet:
- Det er mere udadvendt

turister på en bro
Nyheder

Venedig tjener millioner på turistskat

et gods
Nyheder

Prisen på gods
barberet ned med
kæmpe millionbeløb

cykelryttere i spurt
Sport

Vingegaard slår Pogacar med tre sekunder

et ungt par
Krimi

Ungt par beskudt: 
Vi hørte bare en klik-lyd

en ambulance
Krimi

Person i livsfare

- faldt fra altan

en mand
Krimi

Helikopter søger
efter Tommy i skov

oversvømmet område
Nyheder

Her er der risiko for

torden og skybrud

en betjent i en lufthavn
Nyheder

Får du mon brug for

et midlertidigt pas?

politi arbejder
Krimi

Kvinde fundet
død i lejlighed

en kvinde smiler
Nyheder

Kamala Harris' kampagnestab: Vi har flertal af delegerede

luftfoto af by
Nyheder

Boligsalget er tilbage
på 2019-niveau

fodboldspillere
Sport

Martin Braithwaite er meget tæt på brasiliansk klub

Krimi

Anmeldelse om skud

cykelrytter
Nyheder

 Pogacar melder fra til OL

kvinde
Nyheder

Harris hylder Biden

kvinde
Nyheder

Topdemokrat støtter Harris

mand
Nyheder

Dansk musical

til stor filmfestival

Nyheder

Attentat mod Trump:

Secret Service erkender fejl

mand og kvinde
Kendte

Kærlighedsfest:

Hun sagde ja

mand og kvinde
Kendte

Kan score millioner:

Sælger vild luksus

mand
Nyheder

Rusland:

Kamala Harris er uvenlig

mand og kvinde
Kendte

Stjerneinstruktør:

Far for femte gang

En mand gråt fuldskæg og sorte briller.
Krimi

Tommy er stadig

forsvundet

regnvejr
Nyheder

Det vådeste år - så

meget regn er der faldet

Nyheder

Henrik Voldborg

er død

Sport

OL i fare for

Holger Rune

En lottokupon
Nyheder

Leder efter

Lotto-millionær

Carla Mickleborg og hendes nu ekskæreste Carl.
Kendte

Bryder med kæresten:

Aldersforskellen blev

for stor

Grev Nikolai, komtesse Athena, grev Felix og grev Henrik med en hund.
Kongelige

Familien samlet på

Cayx til fødselsdag

Politibil foran Københavns byret.
Krimi

Politiet anholder

efterlyst storsvindler

Pernille Harder på banen
Kendte

Pernille Harder

forlovet

Havet
Nyheder

Par fundet døde

i redningsflåde

Et par med paraply
Nyheder

Regnfuld uge venter forude

Kamala Harris og Joe Biden.
Nyheder

Har kun én

måned til det

Nyheder

Joe Biden

trækker sig

En fed mercedes i Hellerup
Debat

Jes Dorph: Undskyld, jeg bor i Hellerup

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Dansk skuespiller

har født

En motorvej set oppe fra
Krimi

Lastbil spærrer

motorvej i begge

retning

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Efter hjerteproblemer:

Rolf sender hilsen

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolai går i

far og farfars fodspor

Kvinder med ryggen til
Nyheder

Forbrug er steget

markant efter corona

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Ikke set siden

ondag

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Naser Khader
får nyt job

en politibil
Krimi

Bremsede hårdt op foran politiet

- fik taget sin BMW

et skelet
Nyheder

Dansk museum udgraver værdifuld dinosaurart