Staten kan ikke bare ansætte medarbejdere på individuelle kontrakter, hvis der er en overenskomst på området. Det står klart efter en ny afgørelse i en faglig voldgiftssag.
I den konkrete sag blev en socialrådgiver snydt for minimum 5.000 kroner om måneden før skat og næsten én procent i pension i forhold til lignende stillinger, som er dækket af socialrådgivernes overenskomst.
Det oplyser de offentligt ansattes forhandlere, CO10, som førte socialrådgiverens sag i den faglige voldgift. Og det ser de som et udtryk for social dumping.
- Der er ikke noget andet ord for det. Når man laver en individuel kontrakt på et område, som er dækket af en overenskomst, undergraver det hele vores arbejdsmarked, siger formand Jesper K. Hansen.
Når Sophie Løhdes Moderniseringsstyrelse vælger at tage sagen i en faglig voldgift, er det for at afprøve, hvordan grænserne i overenskomsten skal forstås, forklarer Christian Lyhne Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet.
- For Moderniseringsstyrelsen handler det om at finde ud af, hvornår de kan ansætte medarbejdere på individuelle kontrakter. Omvendt er fagforeningen selvfølgelig bange for, at det kunne være en kattelem til at få flere ansatte på individuelle kontrakter i stedet for på overenskomster. Men nu har de fået voldgiftens ord for, at denne type stillinger er inden for overenskomstens område, siger han.
Får overenskomst
Efter afgørelsen kommer socialrådgiveren, som er ansat som leder af Kriminalforsorgen på Færøerne, nu over på socialrådgivernes overenskomst, oplyser Moderniseringsstyrelsen i en mail til Avisen.dk. Styrelsen hører under Sophie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation.
Det er Moderniseringsstyrelsen, der har ført sagen for Kriminalforsorgen og rådgivet dem til at holde fast i den individuelle kontrakt. Men det vil de ikke gøre i fremtiden.
"Moderniseringsstyrelsen vil fremover rådgive de statslige arbejdsgivere i overensstemmelse med kendelsen," skriver Anne Braad, kontorchef for Implementering af Overenskomster, til Avisen.dk.
I en lignende sag har Forsvaret ansat en ergoterapeut på individuel kontrakt i stedet for på den gældende overenskomst. Men den sag er endnu ikke afgjort.
Staten bør gå foran
Det er et dårligt signal at sende, når staten forsøger at omgå overenskomsterne, mener Jesper K. Nielsen.
- Jeg er rigtig ked af, at det er staten, der prøver på at undergrave vores overenskomster for at få billigere arbejdskraft. Staten burde i stedet gå foran, siger han.
Men Moderniseringsstyrelsen forsøger ikke at undgå overenskomsterne, lyder det fra kontorchef Anne Braad.
"Der var i den aktuelle voldgiftssag tale om en uenighed om fortolkningen af overenskomstens dækningsområde i forhold til en konkret stilling," skriver hun.
Moderniseringsstyrelsen mente ikke, at stillingen hørte under socialrådgivernes overenskomst, fordi de ikke så uddannelsen som socialrådgiver som en forudsætning for at varetage stillingen. Men det argument blev ikke godtaget af den såkaldte opmand, som træffer afgørelser i faglige voldgiftssager.