Minister Jarlov lægger sine skarpe holdninger til side

Det store smil var fremme hos den nye erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), som havde været til audiens hos kronprins Frederik sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Amalienborg. (Foto: Foto: Philip Davali/Scanpix)

Den nye erhvervsminister er ikke i tvivl om, at det er nogle store ministersko, han skal udfylde.

Det er en kæmpe ære at blive minister.

Sådan lyder det fra den nye erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), efter at han torsdag har været til audiens på Amalienborg hos kronprins Frederik med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Jarlov afløser partifællen Brian Mikkelsen, som stopper i dansk politik for at blive direktør i Dansk Erhverv.

- Det er en meget stor ære. Det er nogle meget store sko, jeg skal træde i efter en meget dygtig og erfaren minister Brian Mikkelsen, som har været et af mine forbilleder i hele min politiske karriere, siger Jarlov.

- Vi er glade for den lange tid, vi har haft Brian, og jeg vil gøre mit bedste for at løfte opgaven så godt, som jeg kan.

- Det er et område, jeg brænder rigtig meget for, i og med at jeg har en erhvervsbaggrund både fra Novo Nordisk og den virksomhed, jeg selv har etableret, siger Jarlov med henvisning til sin turistvirksomhed.

Brian Mikkelsen har siddet i Folketinget siden 1993. Han har været erhvervsminister, siden De Konservative trådte ind i regeringen i 2016.

Han var også minister i VK-regeringens tid, hvor han først var kulturminister, så justitsminister og siden økonomi- og erhvervsminister.

Det er Jarlovs første ministerpost. Han kom første gang i Folketinget i 2010.

Tidligere har Jarlov som konservativ ordfører udtrykt sig kritisk over for VLAK-regeringen, som han nu er en del af. Senest før det igangværende VM i fodbold i Rusland.

Her kritiserede Jarlov, at kulturminister Mette Bock (LA) vil tage til Rusland for at overvære kampen mellem Danmark og Frankrig 26. juni.

Og han var med til at vælte Eva Kjer Hansen (V) som miljø- og fødevareminister i den daværende V-regering i sagen om landbrugspakken og dens påvirkning af miljøet.

Men sådan er det, slår Løkke fast. Mens Jarlov tilføjer, at han nu ikke kun skal tænke på De Konservative, men på VLAK-regeringen.

- Vi er professionelle mennesker, og derfor agerer vi i de roller, vi har, siger Løkke.

- Og på det tidspunkt (under Eva Kjer Hansen-sagen, red.) var han konservativ ordfører i et parti, der ikke var med i regeringen, og som skulle bide den daværende regering i haserne.

- Senere har vi så dannet en fælles regering, og vi har et godt og tillidsfuldt arbejde. Så det er der ingen problemer i, siger Løkke.

Til samme emne siger Jarlov:

- Jeg er den samme person, men det er en helt anden rolle, jeg har nu. Der er selvfølgelig forskel på at være konservativ politiker, hvor man kun skal tænke på Det Konservative Folkeparti, og så være erhvervsminister, hvor man har fået en opgave, som er at repræsentere regeringen på erhvervspolitikken.

/ritzau/