Administration 

Minister: Forældre har et forældet billede af det at være faglært

Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). (Foto: Foto: Sofie Mathiassen, Ritzau/Scanpix.)

Undervisningsministeren vil gerne aflive forældres forældede forestillinger om, hvordan det er at være klejnsmed, industritekniker eller på anden vis faglært. Men flere penge til de trængte erhvervsskoler, vil hun ikke hoste op med.

Mange forældre og unge har et "forældet" billede af, hvad en klejnsmed eller industritekniker laver, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun ønsker et opgør med fortidens forestillinger om at være faglært.

- Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger Merete Riisager i et interview med Avisen.dk.

Inden 1. marts skal mere end 60.000 elever beslutte sig for, hvilken ungdomsuddannelse de vil søge ind på efter 9. og 10. klasse. 

Sidste år søgte ikke en gang hver femte elev ind på en erhvervsuddannelse. I stedet valfartede tre ud af fire unge til gymnasierne. 

Undervisningsminister Merete Riisager bliver en af de første, der i begyndelsen af marts får dette års statistik for unges valg af uddannelse.

- Jeg tør simpelt hen ikke sige, om det bliver i år, at kurven knækker, og det lykkes at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Men jeg bliver ved til det lykkes, siger Merete Riisager tll Avisen.dk.

Ligesom forgængere på posten som undervisningensminister - blandt andre Christine Antorini (S) og Ellen Trane Nørby (V) -  har hun blikket stift rettet på netop de unges valg af uddannelser. Det skyldes, at dansk erhvervsliv skriger på faglært arbejdskraft. Og alle prognoser siger, at vi om ti år mangler titusindvis af faglærte som eksempelvis industriteknikere, smede og sosu’er. 

Vil vende strømmen 

- Det er da et problem, at vi som land har sovet i timen og talt meget om erhvervsuddannelser, men uden egentlig at få løst helt grundlæggende strukturelle problemer. Og lige så længe jeg er undervisningsminister, kommer jeg til at arbejde på at vende strømmen, siger Merete Riisager.

Set med ministerens briller er det frustrerende, at cirka hver fjerde unge, der tager en studentereksamen, ikke omsætter studenterhuen til det, der var meningen. Enten bruger de den ikke til at læse videre, men havner som ufaglærte - eller også begynder de forfra på en erhvervsuddannelse. 

Håndværksfag i udskolingen 

Hun peger på flere tiltag fra regeringen, der skal gøre erhvervsuddannelserne til et større hit end i dag.

Især lægger hun vægt på, at de partier, der er en del af et forlig om folkeskolen, i løbet af nogle få måneder opnår enighed om en reform af udskolingen fra folkeskolen. Altså hvordan de sidste år af folkeskolen skal være.

- Det er meget vigtigt, at vi får en styrkelse af de praksisrettede fag i udskolingen. Altså en anerkendelse af håndværksfagene på linje med de boglige fag, siger Merete Riisager. 

Forældre og børn har ofte et billede, der er 30 år gammelt, af, hvad en klejnsmed laver.
Merete Riisager (LA), undervisningsminister

Partierne skal i gang med at justere fagene og fagligheden i udskolingen, betoner hun.

- Det lyder af lidt, men det er faktisk en helt afgørende forandring, at man genetablerer håndværksfagenes status i folkeskolen som nogle, der har ligeværdighed i forhold til de boglige, siger Merete Riisager.

Betyder det flere timer til håndværksfag i folkeskolen?

- Venstre har foreslået udskolingslinjer, hvor de elever, der har særlig interesse i at arbejde med for eksempel metal, glas, træ eller andet kan fordybe sig i nogle håndværksfag. Der kan også være lærere med særlige kompetencer, og måske kan man hente lærere fra erhvervsskolerne.

-  Der er også forslag om at lave egentlige prøver, så man giver en ekstra anerkendelse og formaliserer håndværksfagene på en måde, som de ikke har været i mange år, siger hun.

Hun pointerer, at der er forskellige måder at gøre det på, men på bundlinjen skal de håndværksmæssige fag fylde mere i 7., 8. og 9. klasse.

Ny analyse af erhvervsuddannelser

Merete Riisager noterer også, at regeringen netop har fremlagt en strategi for digital vækst og en teknologipagt. En central del er etableringen af et nyt center, der skal samle og udbrede viden om digitalisering af erhvervsuddannelserne, fremhæver hun.

Derudover sætter regeringen nu som en del af finanslovsaftalen for 2018 gang i en større analyse af erhvervsuddannelserne for at se, om der skal mere vejledning og nye initiativer til, anfører hun.

Ambitionen for reformen af erhvervsuddannelserne var, at 25 procent af de unge skulle søge direkte fra folkeskole eller privatskole ind på en erhvervsskole i 2020. Når vi det mål allerede om tre år?

- Det er stadigvæk ambitionen. Og vi bliver ved med at kigge på forskellige incitamenter, indtil vi får vendt strømmen.

- Adgangskravet til gymnasiet træder i kraft i 2019, og det forventer vi også vil få en betydning, siger hun.

Hun henviser til gymnasiereformen. Den betyder, at elever fra 2019 skal have en gennemsnits-karakter på 5 for at være sikret en plads på gymnasiet. Det krav vil nogle elever ikke kunne leve op til og vil derfor søge over på en erhvervsuddannelse.

Besparelser - taler vi ikke om 

Merete Riisager er som medlem af regeringen med til at svinge sparekniven over erhvervsskolerne. Noget som bliver kraftigt kritiseret af blandt andre Socialdemokratiet. 

Mange erhvervsskoler er presset økonomisk, og ifølge finansloven skal de spare 100 millioner kroner i år. Hvordan hænger det sammen, at der skal spares samtidig med, at du vil prioritere erhvervsuddannelser? 

- Den to procents reduktion (grønthøster-besparelser på offentlige arbejdspladser - også kendt som omprioriterings-bidraget, red.) omhandler hele den offentlige sektor.

- Jeg ved godt, at det ikke er nemt at håndtere ude på den enkelte erhvervsskole, men jeg tror også, at de oplever en kolonorm interesse for at sikre, at erhvervsuddannelserne bliver af en enorm kvalitet, og at vi hele tiden arbejder på at forbedre dem, siger Merete Riisager.   

Virksomheder skal op på beatet

For at gøre flere elever i grundskolen interesserede i erhvervsuddannelserne ser Merete Riisager gerne, at danske virksomheder kommer mere op på beatet og laver spændende undervisningsmaterialer. 

- Virksomhederne skal simpelt hen anskueliggøre, hvordan man for eksempel arbejder med plast eller metal. Og så skal undervisningsmaterialet kunne bruges i kemi, fysik og andre fag, så eleverne bliver klar over, hvad der egentlig sker i dansk erhvervsliv for øjeblikket, siger hun. 

Ministeren tror nemlig, at mange forældre og unge har et ”forældet”' billede af, hvad for eksempel en industritekniker eller smed laver. 

- I dag arbejder faglærte jo med højteknologi, med at kode maskiner, samarbejde tværfagligt med kolleger med vidt forskellige uddannelser og måske også forskellige nationaliteter. De skal finde løsninger på konkrete problemer og lave produkter, der kan sælges ude i verden, siger hun.

Højteknologi og innovation

Merete Riisager betoner, at de muligheder for at være med til at fremstille nye bæredygtige produkter og sælge dem på et globalt marked også skal fortælles i grundskolen, fordi mange unge har et internationalt udsyn.   

- Derfor skal virksomhederne være bedre til at producere materiale til skolerne, så vi får en database af spændende undervisningsmateriale, som lærerne kan anvende. Og det kan inspirere unge til at gå nye veje i deres uddannelsesvalg, siger hun.   

Derudover fremhæver hun, at der også skal arbejdes fra alle sider på en ny grundfortælling om erhvervsuddannelser som en trædesten til masser af muligheder - fremfor en stopklods. 

- Der har været en fortælling om, at gymnasiet er en åben dør til andre uddannelser, mens det er svært at komme videre med en erhvervsuddannelse.

- Den fortælling er ved at ændre sig med EUX (kombination af gymnasial- og erhvervsuddannelse, hvor man får både en studentereksamen og et svendebrev, red.). Flere forældre, lærere og vejledere er nu klar over, at EUX er en åben dør til mange karriereveje, siger hun.  

Appel til mødre

Når unge søger ungdomsuddannelse, er det ofte mor, der bestemmer og er den mest afgørende uddannelsesvejleder overhovedet.

Det er også mor eller far, der skal finde sit NemId frem, når ansøgningen til ungdomsuddannelse skal sendes digitalt.

Ministeren advarer om, at man som forældre automatisk sender barnet videre på gymnasiet.   

Hvad vil du sige til de mange mødre, der lige nu skal vejlede deres børn om valg af ungdomsuddannelse?

- Kig også på erhvervsuddannelserne! Det er starten på rigtig mange spændende uddannelses- og karriereforløb. Vil du dit barn det godt, så prøv at se, om der et match mellem kompetencer, interesser og en erhvervsuddannelse.

- Det kan være en EUX eller en klassisk erhvervsuddannelse. Men der er masser af muligheder og job i den anden ende, lyder undervisningsministerens salgstale til forældrene.

Mary i ferskenfarvet jakkesæt arm i arm med Frederik  og ved siden af den svenske konge i gråt jakkesæt og Silvia i hvid jakke og sorte bukser
Nyheder

Træningsapp afslører kongens opholdssteder

En masse mennesker ligger og soler sig ved kanalen
Nyheder

DMI: Nu begynder det

Trump i gang med at tale
Nyheder

Højesteret giver grønt lys til Trump

En mørk sky af røg over en by
Nyheder

Over 100 sårede i skovbrand i Sydfrankrig

Tog passerer overskæring
Krimi

50-årig sigtes:

Stjal klokker fra

jernbaneoverkørsler

Personer omkring et mødebord
Nyheder

Trump godkender sending af våben til Ukraine

Sejlskib ligger siden
Nyheder

Stort sejlskib gået på grund

Kvinder på fodboldbane
Sport

Landsholdsbus i færdselsuheld på vej til EM-kamp

mand på scene med propper i ørene
Kendte

Efter mindre end et år:

Tobias Rahim er blevet skilt

Pakker med Wegovy
Nyheder

Novo vil tredoble Wegovy-dosis

Fodboldspillere med medaljer
Sport

Brøndby sælger topscoreren

et nærbillede af en flymotor
Nyheder

Lufthavn lukket

- "suget ihjel" af flymotor

Nyheder

Skovbrand lukker stor lufthavn i Frankrig

Pakke med hakket oksekød
Sundhed

Solgt i Netto:

Hakket oksekød

kaldes tilbage

fem skuespillere stillet op til fotografering
Kendte

Badehotellet-stjerner
drømmer om mere

Masser af mennesker på strand
Nyheder

DMI med godt nyt:

Så varmt bliver det

et par
Kendte

Lauritz-medejers

personlige
selskaber konkurs

to mænd i en filmscene
Kendte

Overraskelse:
Dansker har stor rolle
i ny Superman-film

en mand med solbriller
Kendte

Mads Langer scorer
hurtigt 12 millioner

et par krammer
Kendte

Paradise-strid afgjort

høns i en hønsegård
Nyheder

PFAS-stoffer fundet i æg

et skilt spejler sig i et vindue
Nyheder

Jensen’s Bøfhus får
markant underskud

en lottokupon
Nyheder

Lottogevinster:
Er det din million?

Nyheder

Soundboks får igen

stort millionunderskud

hånd tager kaffe fra en hylde
Nyheder

Vil fjerne afgiften på kaffe

kvinde med armenen på sofakant
Kendte

Sara Lygum skal

afløse Lene Beier

en lap papir med teksten konkurs vi beklager
Nyheder

Få firmaer gik konkurs i juni - mere end 1000 job forsvandt

tennisspiller helt i hvidt tøj
Sport

Mærket Tauson taber

foran kong Frederik

en strand
Nyheder

Glemte ting på stranden 
satte to store redningsaktioner i gang

Nyheder

Trump vil udsætte told

mand og kone på den røde løber
Kendte

Vil sælge Holtewood 

for 16,5 millioner kroner

cykelrytter jubler på målstregen
Sport

Voldsomt styrt i touren

billede af energi i orange indpakning
Sundhed

Tilbagekaldes: 
Spis dem ikke

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Dansktoplegende er død

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen - portræt
Nyheder

Enighed: Von der Leyen

bliver ikke fældet

En smilende mand med hvidt forklæde
Nyheder

Kendt restaurant lukker øjeblikkeligt

Nærbillede af nogle larver i et træ
Nyheder

Ekspert i opråb: 
Kræver handling mod larven fra helvede

Jacob Riising og Signe LIndkvist slår ud med armene
Kendte

Vildt hussalg: 
Kendt tv-vært scorer over 20 millioner

Skiltet foran retten i Herning
Krimi

Kastede molotovcocktails mod midtjysk fabrik

Mads Mikkelsen, Caterina Murino og Daniel Craig på en rød løber.
Kendte

Tidligere Bond-babe:
Gravid som 47-årig

En balje med svampe i vand
Nyheder

Kvinde dømt: Forgiftede svigerfamilien med fluesvamp

Trump holder en knyttet næve i vejret
Nyheder

Trump sviner Musk: 
Han er blevet en fiasko

En mand og en dreng spiller strandtennis mens folk solbader
Nyheder

DMI: Onsdag vender den tilbage

et udrykningsblink på en motorcykel
Krimi

Mand gik amok -
smadrede togets toilet

en slange ligger sammenrullet
Helt vildt

Smuglede pytonslanger i underbukserne - men ak!

hyggebelyst spisested
Nyheder

Brødre går konkurs

med spisested - igen

en butik set fra gaden
Helt vildt

Kloak eksploderede i
butik - afføring overalt

mange fluer sidder på hovedet af køer
Nyheder

Fluer skal bekæmpe kødædende maddiker

biler på en motorvej
Biler

Motorvej spiller lystigt

Beethovens 9. symfoni

To poser chips
Mad og drikke

Populær chips 
kaldes tilbage - igen

person holder Lotto-kupon
Helt vildt

Vinder 16 Lotto-millioner:

Her er kuponen købt

Personer ved udbrændt bus
Nyheder

15-årig dreng sigtet efter busbrand

Nyheder

Varmere badevand giver flere havbakterier

Nyheder

DMI varsler om mulige skybrud 

Brud kysser brudgom
Kendte

Spice Girl er blevet gift – igen

Gruppe af politifolk
Krimi

Knivdrama i Københavns Lufthavn

folkemængde til koncert
Kendte

Nu er det slut:

Osbournes

sidste skrål

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt parti

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster