VORES VALG Mindre ventetid kurerer kun irritation
S og SF vil sætte en målsætning op for ventetiden i skadestuernes venteværelse, men sundhedsøkonom stiller spørgsmålstegn ved nødvendigheden af forslaget. Foto: Colourbox
Det er fint, at S-SF vil nedsætte ventetiden på skadestuerne, men pengene kunne bruges bedre et andet sted, mener sundhedsøkonom.

Det er prisværdigt, at S og SF vil sikre, at man højst skal sidde 30 minutter i venteværelset, før den brækkede finger eller det flækkede øjenbryn bliver behandlet. Men de 100 millioner, der bliver kastet efter skadestuerne kunne bruges bedre.

For nok er det irriterende at vente, men det er ikke noget, man dør af, siger sundhedsøkonom ved Dansk Sundhedsinstitut, Jacob Kjellberg, til Newspaq.

"Det er nødvendigt for folk, der synes, det er irriterende at vente mere end 30 minutter. Men vil der reddes en frygtelig masse liv, fordi det er 30 minutter i stedet for en time, man venter?" spørger han retorisk og svarer selv:

"Nej. Det er ikke det, det handler om. Det handler om service."

Målsætningen er en del af S og SF's nye sundhedsudspil, der omfatter 3,2 milliarder kroner årligt til sundhedsvæsnet. Af de penge vil 100 millioner blive brugt til at holde ventetiden på skadestuerne på under en halv time.

Pengene kan sagtens gøre servicen bedre, men Jakob Kjellberg mener, at pengene kunne bruges bedre.

"Når man giver flere penge til skadestuepatienterne, så tager man dem fra nogle andre, der kunne have fået ressourcerne. Og så må man tage en diskussion om, hvorvidt det er de mest syge, der sidder nede i skadestuerne, eller om man kunne få mere sundhed for pengene et andet sted i sundhedsvæsenet."

En del af Villy Søvndal og Helle Thornings-Schmidts planer med skadestuerne er, at borgere skal ringe, før de kører hjemmefra. På den måde kan sundhedspersonalet visitere patienterne, før de kommer og sidder i kø. Det er en rigtig god idé, mener Jakob Kjellberg, og henviser til tre af landets regioner, hvor netop det system allerede fungerer.