Miljøstyrelsen vil med et målrettet projekt opspore de 15.000 ton dansk elektronikaffald, der hvert år forsvinder sporløst.
Det forklarer styrelsen efter offentliggørelsen af en undersøgelse, som foreningen Elretur har fået lavet i forbindelse med en kampagne.
Undersøgelsen viser, at danskernes elektronik i stor stil ikke bliver leveret tilbage til producenterne, der har ansvaret for at få elskrottet af vejen på miljørigtig vis.
- Grundlæggende har vi en høj indsamling, men vi vil altid gerne gøre det bedre, siger Lis Vedel, funktionsleder i Miljøstyrelsen.
- Der er noget elektronikaffald, vi ikke kan finde i statistikkerne. Derfor har vi sat et projekt i gang, der går ud på at finde det, vi ikke kan se i statistikkerne, siger hun og forklarer, at første projektmøde finder sted tirsdag.
Elreturs undersøgelse af danskernes elektronikaffald viser, at godt halvdelen af vores brugte køleskabe og gamle it-udstyr på mystisk vis forsvinder og derfor kan udgøre en trussel mod miljøet.
Men Lis Vedel mener ikke, der er grundlag for at konkludere, at det forsvundne elektronikaffald nødvendigvis skader miljøet.
- En af de mulige konsekvenser er, at det afleveres til nogle nationale affaldsbehandlere, der gør præcis det, de skal, med det. Den anden mulighed er, at der sker en ulovlig eksport af udstyret. Så er der selvfølgelig et potentielt miljømæssigt problem, lyder det.
- Det her er en informationsopgave både fra vores side, fra dansk erhvervs side og for de store kæder, og så kræver det noget selvjustits i branchen, uddyber hun.
Kampagnen "Projekt Find Affaldet!" er blevet skudt i gang for at gøre forhandlere, kommuner og andre på området opmærksom på reglerne for elektronikaffald.
/ritzau/